13 October 2024

Tratament hernie de disc fara operatie este cea mai buna solutie pentru spatele tau

Durerile de spate! Cine nu a avut macar odata asa ceva? In special atunci cand stam ore intregi in picioare sau chiar jos. Viata sedentara, orele prelungite la locul de munca, postura incorecta a spatelui, greutatea excesiva, utilizarea frecventa a masinilor si motocilcetelor -toate acestea duc la aparitia insuportabilelor dureri de spate. De cele mai multe ori, aceste dureri sunt cauzate de o patologie a coloanei vertebrale cunoscuta sub denumirea de hernie de disc.

A treia, a patra, a cincea vertebra lombara si prima vertebra sacrala sunt cele mai frecvente locuri unde s-a constatat aparitia unei hernii de disc, desi sunt multe persoane in varsta care dezvolta o hernie de disc, in ultimii ani aceasta a devenit o afectiune raspandita care se intalneste din ce in ce mai mult la tineri si la persoanele de varsta mijlocie.

Si totusi, ce inseamna a avea o hernie de disc, cum apare maiexact si ce tratamente exista? Exista tratament hernie de disc fara operatie?

Pentru a intelege ce se intampla cu coloana vertebrala atunci cand apare hernia, trebuie sa intelegem sistemul sofisticat de amortizare care o caracterizeaza. Probabil stii ca coloana vertebrala este alcatuita din mai multe elemente, si anume din vertebre si discuri intervertebrale. Ne imaginam ca discurile intervertebrale sunt niste fromatiuni care seamana cu niste tampoane, plasate intre o vertebra si cealalta pentru a permite miscarea coloanei vertebrale. Aceste discuri actioneaza ca o perna. Discul intervertebral este format dintr-un invelis exterior, adica un inel fibros, si o parte interioara, mai maleabila,  nucleu, care arata ca o pulpa. O hernie apare atunci cand invelisul exterior se rupe si nucleul este expulzat la exterior. Suna ingrozitor!

Principalul simptom care apare dupa ce acest nucleu este expluzat este durerea lombara cauzata de intinderea ligamentului care se deruleaza posterior pe disc. Dar nu numai! Daca, iesind din locasul sau, nucleul discului comprima radacinile nervoase, atunci durerea radiaza pana la picior, afectand partea din spate a coapsei si atingand uneori si calcaiul, si piciorul. Asa apare afectiunea arhicunoscuta denumita sciatica.

Alte simptome care apar din aceasta cauza sunt furnicaturile si schimbarile de sensibilitate, ceea ce duce la tulburari de forta daca radacina nervului este comprimata semnificativ.

Diagnosticul se bazeaza pe evaluarea simptomelor raportate de pacient si pe examenul clinic efectuat de catre medicul ortoped. Insa, cele mai importante indicatii vor  proveni din investigatii facute cu aparatura specifica, cum ar fi examinarea RMN sau CT. In urma acestor examinari se poate stabili un diagnostic corect de hernie de disc. Desigur, hernia poate fi lombara, insa poate fi si cervicala, in zona gatului. Ca tratament se recomandam adesea odihna, medicamentele antiinflamatoare si pe baza de cortizon. Acestea sunt indicatiile de urmat pentru faza acuta. In decursul a catorva saptamani, daca tratamentul este efectuat corespunzator, materialul nucleului pulposus se deshidrateaza, reducandu-si treptat volumul si, in consecinta, durerea ar trebui sa se diminueze vizibil.

De asemenea, pentru hernia de disc exista si tripuri de tratament fara operatie, desi multa lume crede ca aceasta afectiune se poate remedia doar cu bisturiul. Gresit! Fizioterapia, kinetoterapia si multe alte tratamente sunt disponibile in special in clinici specializate. Bio Ortoclinic este o clinica ce propune tratamente revolutionare, fara bisturiu precum inflitratia, mobilizarea, sistemul David, elogatia. Fiecare dintre aceste tipuri de tratament are rolul de a restabili pozitia coloanei si de a diminua sau chiar elimina complet durerile. Tratamentele sunt efectuate de personalul de specialitate, medici si asistenti, bine instruiti si cu multa experienta. Tratamentul fara operatie este, in majoritatea cazurilor de hernie de disc, cea mai buna solutie si rezultatele sunt remarcabile. Un masaj, gimnastica medicala si multe alte interventii noninvazive sunt sansa de a avea din nou mobilitate si de a scapa de durerile de spate.

Totusi, daca neglijezi problema herniei de disc, este posibil sa ajungi intr-o stare grava si in acest caz, bisturiul este singura solutie. Cand apar deisfunctionalitati ale sistemului nervos si simptomele nu se diminueaza, chirurgia devine necesara. In prezenta unor dureri severe, este bine sa se intervina cu o anumita promptitudine. In caz contrar, riscul este ca simptomul sa nu regreseze dupa operatie, devenind cronic. Credinta ca aceasta este o interventie riscanta este inca raspandita. De fapt, chiar si neurochirurgia spinala, precum si alte ramuri ale chirurgiei, folosesc astazi tehnici din ce in ce mai putin invazive, adesea sustinute de tehnologia moderna si cu o incidenta minima de riscuri si complicatii. Aceeasi operatie traditionala de indepartare a herniei nu este nici macar comparabila cu cea efectuata in trecut. Totul se face printr-o incizie de maximum doi centimetri, prin care se ajunge la spatiul dintre vertebre si, cu ajutorul microscoapelor, la radacina nervoasa intr-un mod extrem de precis. Timpul de recuperare este destul de rapid.  Pacientul este deja capabil sa mearga de a doua zi, iar in a treia zi este externat. Viata normala se poate relua in doua saptamani. Cu toate acestea, daca pacientul nu respecta un set de reguli, problema va reveni.

Totusi, pentru a nu ajunge in situatia in care sa suferim o interventie, putem preveni. Prevenirea herniei se bazeaza pe mentinerea unui tonus muscular bun, controlarea greutatii corporale si a activitatii fizice regulate. De asemenea, este important sa inveti cum sa ridici greutatile corect, nu prin indoirea torsului inainte, ci prin flexarea picioarelor.

Si pentru cei care petrec multe ore la volan?

Sfatul este sa mentina spatarul usor indoit inapoi, asezand o perna (exista chiar perne speciale) care trebuie aplicata pe scaunul vehiculului, la inaltimea regiunii lombare. Pentru alte activitati, regula de urmat este sa eviti sa ramai in aceeasi pozitie pentru perioade excesiv de lungi. Acasa, sau acolo unde mediul de lucru o permite, idealul ar fi sa folosesti un scaun ergonomic, care sa permita echilibrarea corecta a greutatii pe coloana vertebrala.