22 May 2024

Gelozia – cu sau fără rost?

Gelozia. Mâna sus cea care n-a fost niciodată geloasă vreodată într-o relaţie de-a sa. Acum o poţi lăsa jos pentru că sunt sigur că nu spui adevărul.
Câte dintre voi nu aţi fost curioase să vedeţi cu cine vorbeşte iubitul pe Facebook, prin mesaje private, cine-i dă add, cui îi dă Like sau cu cine se chat-uieste pe Whatsapp. Apoi săreai ca arsă, intrigată fiind de situaţie: “Cine-i c**** aia? “, “De ce îi dai like?”, “De ce ţi-a dat mesaj?”, “Ce vrea de la tine?” iar lista cu întrebări poate continua. Nu voi sta să fac împărţeala pe zodii, să analizez astrele şi să spun că zodia X e mai geloasă ca zodia Y sau că zodiile de apă sunt mai dornice de control decât cele de foc. Cert e că gelozia într-o relaţie poate fi distructivă dacă nu ştii s-o controlezi. Ajungi astfel în situaţia în care iubitul tău, sătul de crizele tale, să-şi ia frumos tălpăşiţa.
Subiectul e uşor împărţit în două: unii cred că gelozia e mai mult distructivă într-o relaţie, fiind o dovadă de control şi de neîncredere pentru partenerul “atacat” iar pe cealaltă parte poate fi vorba de o dovadă de iubire, aşa cum o consideră unele persoane.
Nu o voi face pe psihologul şi n-am să încep să explic termenii sau paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a avea o relaţie sănătoasă. În schimb voi fi scurt şi la obiect. Atâta timp cât eşti cu el într-o relaţie de câteva luni bune, trebuie să existe acel gram de încredere care face relaţia să meargă. Nu fă crize pentru că o colegă de la muncă şi-a făcut o poză cu el sau că-l caută pe telefon pentru nişte probleme legate de servici.
De interpretat şi tras concluzii pripite e uşor, mai ales atunci când ai chef de scandal dar gândeşte-te că vei ajunge într-un punct în care partenerul îţi va spune “Pa!” şi vei rămâne bosumflată, tristă şi ranită, comportându-te ca o simplă victimă când de fapt tu ai fost problema, pentru că n-ai ştiut cum să tratezi situaţia şi ţi-a fost mai uşor să acuzi decât să stai calmă, să gândeşti şi să analizezi situaţia.
Aşa că lasa spionajul deoparte, nu mai încerca să-i spargi contul de Facebook sau de mail al iubitului, să-i controlezi telefonul când adoarme pentru că asta va dovedi cât de multă încredere ai tu de fapt în el.
Alex Hapiev