Vinurile spumante au fost asociate dintotdeauna cu celebrarea momentelor importante din viata noastra si nimic nu ne impiedica sa o facem cat mai des. Pentru asta avem nevoie si de un vin spumant de calitate, iar crama Budureasca ne ofera doua variante: Prima Stilla si Shine. Nu stii pe care sa o alegi? Principala diferenta intre acestea este metoda folosita pentru a le da viata, insa ambele sunt vinuri brute de o inalta calitate. In general, vinurile spumante care prind viata prin metoda traditionala sunt mai parfumate si mai complexe la capitolul gusturi, iar cele obtinute prin metoda Charmat sunt mai usoare.
Metoda traditionala se foloseste pentru a da viata vinului spumant Prima Stilla. Aceasta este populara in Franta inca din secolul al VII-lea si presupune ca dupa prima fermentare a vinului sa aiba loc inca una, proces prin care se adauga zaharuri si drojdii astfel incat sa se favorizeze producerea spumei. Ulterior, sticlele raman culcate timp de 36 de luni si se ridica treptat pentru a putea obtine complexitatea si structurile dorite. Rezultatul este un vin spumant de culoare galben pai, cu arome florale si tente lemnoase. Gustul floral are accente de citrice proaspete si este un adevarat deliciu. Prima Stilla se obtine din doua soiuri de struguri, Pinot Noir si Chardonnay. Primul dintre acestea este cel care asigura complexitatea si corpolenta, pe cand Chardonnay-ul confera aciditate si prospetime. Perlajul este fin, consistent si rezista pana la 4 ore.
La capitolul asocieri culinare vinurile spumante Budureasca Prima Stilla ofera suficienta libertate si acopera preferintele tuturor. Se potriveste cu preparate din la gratar, pui, peste, orez, salate, branza proaspata, paste sau mezeluri fine. Pentru o experienta desavarsita se recomanda servirea la o temperatura intre 6 si 8 grade.
Pentru a da viata vinurilor spumante Budureasca Shine se foloseste metoda cu fermentare in tank, cunoscuta si sub numele de Charmat. Aceasta mai este folosita pentru realizarea vinurilor Prosecco. Metoda a fost brevetata la inceputul secolului XX de catre Eugene Charmat si este mai simpla si mai rapida. Astfel, aceasta nu mai presupune fermentarea vinului in sticla, ci intr-un tank in care baza de vin se amesteca cu zaharurile si drojdiile. Vinul se lasa la fermentat pentru circa trei luni, iar in tot acest tip acumuleaza mari cantitati de CO2 care se elibereaza treptat pentru a genera presiune in tank. Ulterior acesta se filtreaza si imbuteliaza, obtinand un vin spumant delicios si parfumat. Vinurile spumante Budureasca Shine se obtin din struguri de Feteasca Alba, un soi nobil romanesc si pastreaza principalele calitati ale acestuia. Culoarea sa este discreta, un verde pal care se poate asemana aurului italian. Gustul de pere coapte si aromele varatice de piersici asigura o adevarata armonie a simturilor. Vinul este echilibrat si aduce un postgust mineral alaturi de un perlaj fin, iar la capitolul asocieri culinare este foarte versatil. Indiferent daca iti doresti sa gatesti ceva potrivit, fie preferi sa comanzi mancare ori sa o servesti la restaurant, alaturi de vinurile spumante Budureasca Shine poti alege preparate la gratar, pui, orez, peste, fructe de mare, legume caramelizate, branza proaspata sau salate. Nu in ultimul rand, temperatura ideala de servire este intre 6 si 8 grade.
Descopera vinul brut din Crama Budureasca pentru a celebra asa cum se cuvine orice moment important din viata ta. O anivesare, avansarea in cariera, o reusita personala, o nunta sau un botez, posibilitatile sunt nenumarate, iar acum stii si care este vinul spumant pe care sa il alegi.
Nu rata
Hotel Tușnad – Destinația perfectă pentru o vacanță revitalizantă în Băile Tușnad
Stațiunea Căciulata – Destinația ideală pentru sănătate și relaxare
Țiglă metalică sau țiglă ceramică? Care merită investiția?