18 April 2024

Sfaturi de fotografiere pe smartphone pentru începători

Oricine poate accesa camera unui telefon pentru a face o fotografie, dar este nevoie de un fotograf priceput pentru a încapsula o imagine cu adevărat grozavă.

Ca fotograf pe smartphone și mai ales începător, încă nu profesionist, e posibil să te întrebi cum anume să profiți la maximum de camera pe care o ai la dispoziție. Adevărul e că fotografia pe telefon are multe secrete, iar folosirea de filtre nu reprezintă totul.

Un detaliu care pare simplu, dar care nu trebuie trecut cu vederea dacă se dorește calitate, se referă la curățarea lentilelor obiectivelor. Telefonul petrece cu siguranță mult timp în buzunar, geantă sau mână, iar ca urmare a acestui fapt, se murdărește. Murdăria, grăsimea și amprentele de pe obiectiv/e afectează calitatea fotografiilor. Făcând fotografii cu o lentilă de sticlă murdară, lumina blocată pătrunde în senzorii camerei, lăsând pete și neclarități pe imagine. Imaginile clare izvorăsc dintr-un obiectiv curat.

Camera telefonului tău nu este un DSLR sau un Mirrorless. Chiar dacă în zilele noastre poți alege dintr-o gamă largă cu cele mai bune telefoane inteligente care au până la trei camere, a te folosi de zoom foarte mult duce la imagini neclare, cu care nu poți face mare lucru. Încearcă să te apropii cât mai mult de obiectul de interes. Dacă vezi ceva care îți stârnește interesul, apropie-te de subiect cât mai mult posibil și focalizează camera telefonului pentru a obține cea mai bună fotografie. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac fotografii aspiranți cu telefonul este utilizarea zoom-ului.

Când vine vorba de fotografie, nu totul se reduce la vederea frontală și la cea din spate. Există mai multe unghiuri pe care un fotograf le poate lua în considerare pentru a surprinde cu adevărat o imagine unică. Așa că dacă ți se cere să te așezi în genunchi, să te întinzi pe jos sau să urci pe o scară, fă-o! Posibilitățile sunt nelimitate și fiecare dintre ele reprezintă o parte echitabilă din toată strălucirea.

Cu toții ne dorim fotografii clare, iar pentru asta e nevoie să te asiguri că subiectul fotografiei tale este focalizat. Dacă subiectul se mișcă constant, ai grijă ca, înainte de a fotografia, să atingi ecranul pentru ca acesta să rămână focalizat. După ce obții focusul pe subiectul dorit, atrage mai multă atenție asupra sa prin estomparea elementelor din fundal, utilizând anumite aplicații care au funcția de aplicare bokeh sau blur.

Deși te afli pe telefon, nu uita de regula treimilor. Aceasta cere să împarți mental imaginea pe care dorești să o capturezi folosind două linii orizontale și două linii verticale. Astfel, imaginea ta ajunge la un total de nouă subdiviziuni. Asigură-te că obiectul de interes este aliniat cu una dintre liniile verticale sau orizontale. Ar putea fi poziționat și în punctul de intersecții ale acestor linii imaginare.

Filtrele sunt atât de populare în fotografia de smartphone și tocmai de aceea ai putea să eviți utilizarea lor. Ele pot crește efectul pe care dorești să-l aduci imaginii tale, dar există mereu și o altă cale în atingerea unui țel, cum ar fi simplele setări de lumină, contrast, saturație etc. Câteva click-uri originale sunt de preferat, în detrimentul unor setări prestabilite. Filtrele elimină realismul imaginii tale și trebuie folosite numai dacă există un anumit scop pe care vrei să-l atingi.

Ca fotograf trebuie să fii mereu pe fază. Păstrează telefonul în modul cameră, astfel încât să poți surprinde imediat momentul, care este posibil să îți scape dacă te folosești de prea mult timp. Ține-ți telefonul într-un loc unde este posibil să îl accesezi cât mai rapid. De asemenea, nu uita să îl încarci ori de câte ori ai ocazia și poartă eventual cu tine o baterie externă. Dacă vrei să dedici câteva ore doar fotografiei, folosește modul avion, astfel încât să ai mai puține șanse să ți se distragă atenția.

Este minunat să vezi ce poate face lumina unei imagini. Umbrele creează unele dintre cele mai interesante scene și este uimitor cum o scenă simplă poate fi surprinsă într-un mod unic. Când soarele este la apogeu, asigură-te că urmărești razele în locuri în care lumina nu pătrunde la fel de mult ca în alte momente. În acest fel, poți obține ceva formidabil, dintr-un unghi destul de complicat.

După ce ai realizat fotografii pe smartphone, rezistă nevoii de a folosi prea multe aplicații sau efecte prea puternice atunci când îți editezi fotografiile. Nu ar trebui făcută greșeala flagrantă de a crede că utilizarea aplicațiilor de editare foto va transforma o fotografie proastă într-una bună. Concentrează-te pe obținerea unei fotografii clare și bine compuse înainte de a utiliza orice aplicație. Aplicațiile pot funcționa bine pentru a îmbunătăți o fotografie bună, nu una proastă. Folosirea excesivă a aplicațiilor HDR este, de asemenea, o greșeală de începător. Deși scoate în evidență detaliile pierdute în fotografiile întunecate, trebuie folosit cu oarecare cumpătare.