20 June 2024
constructie casa recesiune

Merita sa ne apucăm de construcția unei case pe timpul recesiunii?

In 2022, pe masura ce inflatia a crescut si produsul intern brut a scazut, multi s-au temut ca tara se indreapta catre o recesiune. Ca raspuns la aceste conditii, au crescut dramatic ratele dobanzilor . Desi acest lucru este in primul rand pentru combaterea inflatiei, afecteaza si alte segmente ale economiei, inclusiv piata imobiliara.

Ratele dobanzilor nu sunt direct legate de ratele ipotecare, dar de obicei, pe masura ce una creste, la fel creste si cealalta. Rezultatul unor credite ipotecare mai scumpe este o piata imobiliara in scadere, cu mai putini cumparatori. „Racirea rapida pe care o vedem pe piata imobiliara este un prevestitor al ceea ce va urma pentru economia mai larga”, spune Greg McBride , CFA, analist financiar sef al Bankrate.

Daca sperati sa cumparati o casa, sunt aceste conditii benefice sau creeaza si mai multe provocari? Iata tot ce trebuie sa stiti despre cumpararea unei case in timpul unei recesiuni. Astfel vei afla daca e bine sa te apuci de construirea unei casa pe timpul recesiunii.

Ce este recesiunea?

Recent a existat o dezbatere considerabila asupra definitiei termenului. Dupa o definitie foarte simpla, o recesiune este atunci cand o economie experimenteaza doua trimestre consecutive de crestere negativa – adica produsul intern brut se micsoreaza timp de doua trimestre la rand. Acest lucru s-a intamplat, de fapt, in 2022. Dar majoritatea expertilor sustin ca o adevarata recesiune necesita mai mult decat un singur indicator.

Alti factori, inclusiv rata somajului, venitul, cheltuielile de consum, vanzarile cu amanuntul si productia industriala, toti factorii care determina daca exista sau nu o recesiune.  Se constanta modificari de pret si la materiale de constructie naturale.

Suntem in recesiune acum?

In timp ce tara a cunoscut doua trimestre consecutive de crestere economica negativa in T1 si T2 din 2022, am vazut o crestere a PIB-ului in T3, iar aceasta masura este oricum o regula neoficiala. Cea mai buna intrebare ar putea fi nu daca suntem intr-o recesiune acum, ci daca una se profileaza. Cel mai recent sondaj al indicatorului economic al Bankrate arata ca lumea are sanse de 64% sa intre in recesiune in acest an. Cu toate acestea, din ianuarie 2023, Biroul National de Cercetare Economica nu a declarat ceva in acest sens.

Recesiunile economice  pot afecta piata imobiliara in mai multe moduri. In timpul unei recesiuni traditionale, se vor reduce de obicei ratele dobanzilor. Acest lucru creeaza un stimulent pentru oameni sa cheltuiasca bani si sa stimuleze economia. De asemenea, duce de obicei la rate ipotecare mai accesibile , ceea ce duce la mai multe oportunitati pentru cumparatorii de case.

Dar piata actuala a vazut ratele dobanzilor crescand in loc sa scada, datorita eforturilor Fed de a incetini inflatia. Cresterea ratelor creste de obicei costul obtinerii unui credit ipotecar pentru achizitionarea unei case. Acest lucru, la randul sau, scade cererea de locuinte de pe piata.

Cumparatorii care raman pe piata in perioade de incertitudine ca acesta se schimba adesea – sau cel putin schimba ceea ce cauta.  In timp ce costul finantarii unei case creste de obicei atunci cand ratele dobanzilor sunt in crestere, preturile caselor in sine pot scadea de fapt. De obicei, in timpul unei recesiuni sau in perioadele de rate ale dobanzilor mai mari, cererea incetineste si valorile caselor scad.