17 January 2025

Cum sunt produse specialitatile de cafea si care sunt zonele in care cresc cel mai bine?

Un arbore de cafea tanar are nevoie de intre 3 si 4 ani inainte de a produce boabe de cafea. Planta ajunge la maturitate atunci cand are intre 6 si 8 ani si poate trai mai multe decenii, dar serveste pentru productia de cafea pana la varsta de 25 sau 30 de ani.

Din momentul infloririi, dureaza intre 7 si 9 luni pana cand, in cele din urma, semintele de cafea pot fi recoltate. Acest timp variaza in functie de clima si altitudinea zonei.

La momentul recoltarii, culegatorii de cafea vor alege doar fructele coapte cunoscute sub numele de “cirese” de cafea. Ulterior, vor scoate fructele lasand doar boabele de cafea. Procesul necesar poate fi prin metoda uscata, umeda sau semi-uscata, pentru a se obtine cea mai buna cafea de specialitate.

Clasificarea boabelor

Apoi se face o clasificare in care acele boabe descompuse sau deteriorate sunt separate de restul productiei. Apoi trec la stadiul de lustruire in care coaja este indepartata, imbunatatind aspectul boabelor.

In cele din urma, boabele sunt depozitate (fara prajire): necesita o umiditate de 12%, astfel incat sa nu dobandeasca un miros neplacut sau sa produca ciuperci.

In prezent, doua specii de plante de cafea, Cafea arabica si Cafea canephora, furnizeaza consumul de cafea aproape tuturor. Arabica este considerata mai moale, aromata si mai plina decat Robusta, principala varietate de C. canephora. La Cafenea Constanta, puteti gasi toate sortimentele de cafea care sa va faca ziua mai frumoasa.

Productia optima de cafea este direct legata de calitate in toate etapele dezvoltarii sale. Ca orice cultura, cafeaua are anumite cerinte agroclimatice care trebuie luate in considerare pentru a garanta randamente satisfacatoare:

Parametrii de adaptabilitate si gama de adaptare

  • Etaj altitudinal 500-1700 masl
  • Temperatura (Optima) 21 ° C
  • Interval (maxim si minim) 17 ° – C 23 ° C
  • Umiditate relativa 85 %
  • PH Sol 5 – 5,5
  • Textura solului F, Fa
  • Expunere la soare 5-12 h/zi (cu umbra)
  • Precipitatii optime 1000-3000 mm pe an

Cele 5 tari care produc cea mai mare cafea din lume sunt: Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia si Etiopia (Departamentul agriculturii al SUA, 2020).

Peru are conditii optime pentru productia de cafele de specialitate, deoarece are mai multe etaje ecologice cu clima propice cultivarii sale. Avem cafele de tip arab, cum ar fi: La Típica, Caturra, Borbón si Pache, produse la umbra si prietenoase cu mediul inconjurator.

Cafeaua peruviana este cultivata in 350.000 de hectare de plantatii de cafea in 210 districte rurale situate in 10 departamente ale versantului estic al Anzilor, cu regiunile Amazonas, San Martín si Chanchamayo, principalele zone de cultivare.

Acest ultim teritoriu, Chanchamayo (regiunea de origine a cafelei din Peru), a fost in mod traditional regiunea cafelei prin excelenta, cu toate acestea, in ultima vreme a existat o schimbare spre zonele muntoase nordice ale regiunilor Amazon si San Martín.

Si astfel, desi Chanchamayo reprezinta inca 16% din productia totala, Amazonas si San Martín impreuna reprezinta deja 47% din productia nationala.

Peru produce aproape exclusiv cafea Arabica, din care mai mult de 70% este din soiul Typica, urmata de Caturra (20%) si altele (10%). Densitatea medie a plantelor in ferme este de 2.000 de arbori de cafea la hectar, desi aceasta cifra poate varia semnificativ in functie de zonele de cultivare.