12 September 2024

Aspect flexibil in web design

Un aspect flexibil este inima si sufletul web designului. De regula, este o grila flexibila construita cu unitati de masura relative, cum ar fi procente, mai degraba decat unitati absolute precum pixeli sau puncte.

Este important sa intelegeti ideologia unei retele flexibile care afirma ca trebuie sa adaugati un punct de intrerupere atunci cand continutul incepe sa arate rau, in loc sa acopere toate dispozitivele de dimensiuni diferite. De aceea, este ideal sa apelati la specialisti, asa cum sunt cei de la web design Constanta, care sa va ajute sa obtineti un design flexibil corect.

Exista doua moduri generale de a implementa acest lucru.

Ethan Marcotte a sugerat una dintre metodele de layout vechi care a fost din ce in ce mai populara deceniul trecut. Principiul sau a fost de a scala in sus sau in jos elementele grilei folosind formula matematica simpla: Dimensiunea/contextul tintei = dimensiunea relativa. Aceasta formula sta la baza mecanicii dimensiunilor si spatiilor layout-ului. Se aplica tuturor elementelor din grila dvs., transformand toate elementele paginii in unitati relative care sunt modificate in functie de cursul evenimentelor. Desi aceasta metoda a fost destul de fiabila si testata in timp, exista inca unele imperfectiuni. Aici, poti vedea toate detaliile despre realizare website.

Prin urmare, in zilele noastre, dezvoltatorii prefera tehnologiile moderne care ofera solutii mai rafinate, mai elegante si mai curate, cum ar fi aspectul cu mai multe coloane, Flexbox si Grid. In timp ce prima optiune va necesita o codificare extinsa, ultimele doua vor micsora si vor distribui spatiul intre elemente pe cont propriu, oferindu-va instrumente curate si fara probleme pentru a crea machete flexibile.

Ultimul, dar nu cel din urma.

Este vital sa va amintiti ordonarea, reordonarea, imbricarea randurilor si coloanelor pentru a alinia perfect continutul.

Pentru a realiza acest lucru in practica, puteti utiliza sisteme de grila precum Bootstrap care are deja o grila fluida sau puteti defini parametrii pentru coloane, spatiere si containere. Odata cu inventarea Flexbox, ultima optiune a devenit de preferat, deoarece va ofera libertate, va ajuta sa creati un schelet usor al paginii, va mentine codul curat si va scuteste de a va incerca alte solutii prefabricate care pot fi dificil de adaptat la propriile nevoi, din cauza utilizarii restrictive a claselor si stilurilor CSS, care sunt greu de suprapus.

Imagini flexibile

Imaginile au reprezentat inca din zorii web designului un obstacol in implementarea unor pagini cu adevarat adaptabile.

Acordul este ca utilizarea unei grile flexibile in proiect te poate face sa abandonezi pixelii tai preferati si sa-i inlocuiesti cu unitati de masura relative. Aceasta inseamna ca toate elementele din interiorul retelei ar trebui sa urmeze acest exemplu. Imaginile nu fac nici ele exceptie. Mai mult decat atat, jucand un rol crucial in comunicarea vizuala si experienta utilizatorului, ele ar trebui mai intai sa se supuna acestui principiu.

Cu toate acestea, acest lucru nu este usor. Pentru a se incadra impreuna, imaginile (fotografii, ilustratii si alte unitati grafice) ar trebui sa fie flexibile. Ar trebui sa se miste si sa se scaleze impreuna cu o grila flexibila, un container sau o coloana, in loc sa o debordeze. In plus, ar trebui sa-si mentina claritatea si calitatea. Deci, aceasta este o nuca greu de spart. Cu toate acestea, exista o cale de iesire.

In ultimul deceniu, dezvoltatorii au venit cu mai multe tehnici pentru a redimensiona imaginile proportional sau pentru a afisa imagini care se potrivesc perfect ecranului fara a sacrifica calitatea.