17 June 2024
aparat dentar

aparat dentar

Care sunt particularitatile unui aparat dentar metalic?

Progresele facute de medicina dentara au aratat ca indreptarea dintilor este departe de a reprezenta o simpla problema estetica. De fapt, pericolele pentru starea de sanatate a dintilor, a cavitatii bucale si, pornind de aici, a intregului organism sunt mari atunci cand nu se iau, din timp, masuri corespunzatoare pentru alinierea corecta.

Daca nu se opteaza pentru un tratament, igiena dentara este mult ingreunata, ceea ce duce la carii interdentare si la complicatii ale dintelui. Se poate ajunge, de asemenea, la depuneri de tartru subgingival si interdentar, la sangerari gingivale si chiar la o digestie ingreunata, cu suprasolicitarea organelor interne.

Pentru a evita toate aceste probleme, cea mai buna solutie este reprezentata de utilizarea unui aparat dentar disponibil si in clinica dentalpremier.ro, care in timp va reusi sa indrepte dintii si sa aduca numeroase beneficii atat pentru starea de sanatate, cat si din punct de vedere estetic.

Ce este un aparat dentar metalic si ce avantaje aduce?

Aparatul dentar metalic reprezinta cea mai eficienta metoda de a trata cazurile complexe de inghesuire dentara. Avand in vedere ca este necesara purtarea lui pentru o perioada indelungata de timp, aparatul este realizat din materiale suficient de puternice si rezistente la coroziune. Este vorba fie despre otel inoxidabil de calitate superioara, fie dintr-un aliaj foarte rezistent din titan.

Fata de alte tipuri de aparat dentar, cel metalic ofera multiple avantaje. El le este recomandat atat copiilor, cat si adultilor, dovedindu-se eficient indiferent de varsta. Este foarte rezistent si presupune costuri reduse. In plus, poate fi personalizat, datorita ligaturilor colorate, apreciate indeosebi de cei mici.

Singurul dezavantaj consta in faptul ca este mai vizibil decat cele din ceramica sau cele sublinguale. Insa, punand in balanta toate caracteristicile sale, ramane o varianta foarte apreciata atat de catre adulti, cat si de catre copii, tocmai pentru ca ofera eficienta maxima.

aparat dentar
aparat dentar

Din ce este compus un aparat dentar metalic?

Un astfel de dispozitiv este compus din trei parti principale. In primul rand, este vorba despre bracketii metalici atasati pe suprafata dintilor, care se observa atunci cand pacientul zambeste. De bracketi se ataseaza arcul prin care va avea loc miscarea dintilor.

A doua componenta este arcul metalic, un fir de metal care trece prin spatiile speciale de pe suprafata bracketilor. Realizat fie din otel inoxidabil, fie dintr-un aliaj de nichel si titan, grosimea si rigiditatea sa determina gradul de presiune care este generat asupra dintilor ce necesita corectie.

De obicei, arcurile flexibile sunt utilizate initial pentru a alinia gradual dintii, urmand sa fie inlocuite cu arcuri mai rigide, pentru o miscare mai rapida a dintilor.

A treia componenta este reprezentata de ligaturi sau module. Este vorba despre elasticele de cauciuc folosite pentru a fixa arcul de bracketi. Ele sunt disponibile intr-o varietate de culori, astfel incat pacientul sa poata alege de fiecare data o alta culoare.

Pe langa cele metalice, exista si alte tipuri de aparat dentar, pentru care fiecare pacient poate opta, in functie de preferintele sale si de recomandarile medicului stomatolog specialist in ortodontie. Sunt disponibile inclusiv aparate invizibile, care se monteaza pe suprafata interioara a dintilor si, datorita acestui fapt, nu se vad.

Orice varianta ai alege, important este ca, astfel, vei elimina riscurile existente pentru propria stare de sanatate, iar beneficiile estetice vor fi, la randul lor, evidente!