20 June 2024

instalatii Hvac

Cand ai nevoie de servicii mentenanta pentru instalatii HVAC?

instalatii Hvac

Sistemele si instalatiile HVAC sunt extrem de importante pentru o afacere. Indiferent de zona in care se afla sediul afacerii tale, o astfel de instalatie ajuta la mentinerea temperaturii recomandate in interiorul cladirilor pe care le administrezi. Cand vine vorba de temperatura recomandata, aceasta poate fi de folos atat produselor tale, cat si personalului si clientilor tai.

Asadar, este de la sine inteles ca vei avea cu siguranta nevoie de servicii de mentenanta pentru instalatii HVAC. De ce mentenanta? Pentru ca nu vrei sa ai de-a face cu o instalatie nefunctionala care va fi reparata complet intr-o saptamana sau doua. Pe scurt, ar fi ideal sa preferi mentenanta regulata in devafoarea repararii sau inlocuirii unei astfel de instalatii.

 

Probleme uzuale instalatii HVAC

Pentru a intelege de ce instalatiile au nevoie de mentenanta regulata, este important sa stii care sunt problemele uzuale pe care acestea le pot intampina. Chiar daca aceste probleme par nesemnificative, ele pot avea o influenta destul de negativa asupra eficientei afacerii tale.

  • Filtre murdare – evident, filtrele unei instalatii HVAC se pot murdari extrem de usor, in functie de mediul in care opereaza;
  • Defectiuni la sistemul de pornire – astfel de defectiuni cauzeaza repornirea constanta a instalatiei HVAC. Astfel, unele componente se vor uza mult mai repede, iar eficienta energetica a sistemului va scadea drastic;
  • Defectiuni ale termostatului – atunci cand termostatul se defecteaza, instalatia ta HVAC va avea dificultati in a evalua atat temperatura dintr-o cladire, cat si modul in care aceasta trebuie ajustata;
  • Sigurante si intrerupatoare defecte – aceasta este una dintre cele mai comune probleme cand vine vorba de instalatii HVAC. Chiar si o simpla pana de curent poate duce la defectiunea unui intrerupator sau unei sigurante.

Desigur, nu vei sti mereu daca una dintre aceste probleme este prezenta. De exemplu, nu prea poti determina conditia sistemului de pornire de unul singur, fara asistenta unui expert. Totusi, exista semne care ar trebui sa te indemne sa apelezi un serviciu de mentenanta.

Cand ai nevoie de servicii de mentenanta?

Ai nevoie de astfel de servicii pentru instalatia ta HVAC atunci cand:

  • Factura de energie electrica creste neasteptat – in cele mai multe cazuri, o defectiune a unei instalatii HVAC duce la cresterea consumului de energie. Acest lucru se intampla si atunci cand filtrele sunt extrem de murdare.
  • Fluxul de aer este mic sau inexistent – din cauza lipsei de mentenanta si a filtrelor murdare, fluxul de aer din interiorul unei instalatii HVAC scade. Drept urmare, motorul echipamentului de climatizare trebuie sa depuna mai mult efort pentru a asigura aerisirea corespunzatoare. Poti verifica gurile de aerisire ale sistemului pentru a depista astfel de probleme.
  • Apar zgomote ciudate din interiorul instalatiei – evident, aparitia oricarui tip de sunet dinspre interiorul instalatiei HVAC ar trebui sa rezulte in apelarea imediata a unui centru de mentenanta.

Concluzie

Inlocuirea unei astfel de instalatii nu este doar mult mai scumpa decat mentenanta sau reparatiile – aceasta dureaza foarte mult timp. In saptamanile in care instalatia HVAC ti se inlocuieste, poti pierde un procent semnificativ din profitul tau lunar, mai ales in cazul in care afacerea ta nu poate opera corespunzator fara un asemenea sistem instalat.

Pentru servicii de mentenanta profesionale si la un pret accesibil, apeleaza cu incredere la Frigotehnics! Specialistii din echipa te pot ajuta si in cazul proiectarii si montarii unei asemenea instalatii, daca este cazul.