14 September 2024

Unghii casante- cauze si sfaturi pentru ingrijirea unghiilor

Unghiile casante sunt o problema comuna. Aproximativ 20% dintre toti oamenii din intreaga lume se lupta cu ea in mod regulat, femeile de doua ori mai des decat barbatii. Exista multe cauze. De exemplu, unghiile casante apar prin contactul cu agenti de curatare sau substante chimice. Dar menopauza si varsta au o influenta si asupra calitatii unghiilor. O alta cauza a unghiilor casante poate fi lipsa de nutrienti sau tulburarile metabolice.

Pentru multi oameni, unghiile casante sau varfurile despicate sunt o pacoste pe care doresc sa o ascunda. La urma urmei, unghiile frumoase si bine ingrijite sunt considerate un ideal de frumusete si reprezinta un fel de carte de vizita personala.Medicii fac diferenta intre doua tipuri diferite de boli ale unghiilor casante. Ele pot fi recunoscute dupa urmatoarele semne:

  • Onicoschiza : Aici se desprind straturile individuale ale unghiei, pornind de la marginea libera a unghiei. Adesea deshidratarea unghiilor din cauza absorbtiei repetate a apei si evaporarii este cauza. Declansatoarele frecvente sunt si influente chimice (de exemplu, detergenti sau alcalii), o deficienta de minerale sau o tulburare metabolica.
  • Onicorexie : Exista o dezintegrare fragila a unghiei in directia crestei longitudinale. Declansatorul poate fi deteriorarea placii unghiei sau a zonei de crestere a unghiei ( matricea unghiei ), dar si o deficienta de vitamina B sau daune prin radiatii si caldura.

    sursa foto: oneband

Unghiile casante cu capete despicate sunt printre cele mai frecvente plangeri spontane la medic. Este un simptom destul de inconsecvent. Aceasta inseamna ca unghiile fragile apar in cele mai variate variante si nu arata o imagine uniforma. In unele cazuri, unghiile fragile nu pot avea nicio cauza identificabila. Sunt deosebit de frecvente la persoanele care intra in mod regulat in contact cu apa. Dar ele sunt adesea un efect secundar al diferitelor boli ale pielii (de exemplu eczema, lichenul plan ), tulburarea de cornificare ( boala Darier ) sau boala solzilor de peste ( ihtioza ). Alte cauze frecvente sunt:

  • Agenti de curatare: Unghiile casante sunt cauzate, printre altele, de contactul cu detergentul sau sapunul. Acest lucru este puternic in unele profesii, dar si in cazul igienei excesive a mainilor.
  • Leziuni ale placii unghiei: multe leziuni ale structurii unghiei rezulta dintr-o manichiura si pedichiura prea aspra. Cand sunt taiate unghiile cu unghiera sau foarfecele, in unghie pot aparea crapaturi fine. Ele apar prin comprimarea unghiei.
  • Utilizarea medicamentelor citostatice: Medicamentele citostatice sunt utilizate ca parte a chimioterapiei pentru tratarea cancerului. In general, ele inhiba cresterea celulelor. Efect secundar posibil: unghii moi, casante. Alte medicamente pot afecta, de asemenea, unghiile provocand simptome de deficienta. Acest lucru poate fi cazul cu antibiotice , anti-epileptice medicamente, si medicamente antidiabetice.

Este foarte importanta ingrijirea unghiilor periodica si grija pentru un corp sanatos!

  • Sezonul rece: Frigul incetineste cresterea unghiilor. Unghiile sunt astfel expuse influentelor externe pentru mai mult timp iarna. Mai presus de toate, schimbarea dintre temperaturile reci de afara si cele calde din interior este o problema pentru ei. Rezultatul: unghiile se sparg, se rupe si se tocesc. al 4-lea