13 December 2024

Un scanner laser 3D poate ajuta foarte mult cand se fac masuratori terestre!

Este dificil sa estimam cum ar fi ca astazi, in anul 2021, sa nu avem stiintele precise folosite pentru masuratul terestru din cadrul disciplinei de cadastru -topograf. Aceasta disciplina nu numai ca permite inginerilor sa faca schite cu o precizie incredibila, insa beneficiaza intreaga societate creand structuri stabile si sigure in cazul unui cutremur. De-a lungul timpului s-au folosit multe instrumente, iar astazi multi profesionisti din acest domeniu folosesc scanner laser 3D pentru o precizie exacta care dezvolta planul in mai multe straturi.

Scanarea laser 3D ofera o multitudine de avantaje fata de practicile conventionale de sondaj si masurare. Mai presus de toate, viteza rapida si comprehensivitatea captarii datelor sunt cele care dau nastere multor alte beneficii ale scanarii laser 3D. Scanarea 3D permite efectuarea de sondaje cu risc HSE redus, economii de cost si timp si masurare fara contact. Aceasta, printre alte beneficii, face din scanerul laser 3D un instrument versatil si esential in arsenalul topografului.

In industria sondajelor si masuratorilor, putine discipline sunt la fel de sofisticate si avanseaza rapid ca scanarea laser 3D. Folosind un instrument principal (scanerul laser terestru 3D) topografii 3D pot obtine cantitati substantiale de date intr-un mod rentabil, sigur si incredibil de detaliat. Astfel de date pot fi, de asemenea, captate intr-o perioada de timp remarcabil de scurta. Dar, ce este mai exact scanarea laser 3D si de ce a devenit o disciplina atat de cautata si populara in industria topografica si de masurare?

Scanarea cu laser 3D este, pur si simplu, un mod fara contact si neinvaziv de a capta obiecte fizice intr-un mediu ales prin utilizarea luminii laser emise de un scaner laser 3D. Functioneaza prin inregistrarea unghiurilor si distantelor prin analiza semnalelor de lumina laser returnate. Fiecare semnal returnat creeaza un „punct” in spatiul 3D.

Prin procesul de scanare, literalmente, milioane de puncte 3D sunt captate in cateva secunde si se creeaza un cloud 3D. Nubul punctual din fiecare scanare este utilizat pentru a forma o reprezentare 3D precisa a site-ului sau obiectului care a fost capturat. Datele de scanare sunt citite in mod obisnuit in software-ul de inregistrare a datelor, unde mai multe scanari pot fi imbinate perfect intr-un singur set de date unificat in cloud.

Toate datele, odata unificate, pot fi livrate clientului in acest format. In plus, modelele BIM (Building Information Modeling) pot fi create pentru a imbunatati iesirea datelor, sub forma de modele digitale parametrice cu capacitate 4D. Alte iesiri includ desene 2D, modele 3D CAD, animatii, imagini la 360 de grade si modele mesh.

Care sunt principalele avantaje ale scanarii laser 3D?

Masurare rapida

Viteza rapida de captare a datelor, de la un scaner laser 3D, permite inregistrarea a milioane de puncte de date in cateva secunde. Acest lucru asigura ca mediile mari pot fi supravegheate intr-un interval de timp scurt si face ca topografia 3D sa fie ideala pentru lucrul in proiecte deosebit de sensibile la timp, atunci cand este necesara o schimbare rapida. Natura rapida a procesului de masurare 3D reduce foarte mult orele de lucru necesare la fata locului, precum si orice oprire a instalatiilor si intreruperea generala. Aceasta viteza innascuta si flexibilitate prezinta un beneficiu imens pentru industria masuratorilor si este unul dintre motivele pentru care scanarea laser 3D este din ce in ce mai utilizata.

Risc redus de HSE

Natura la distanta a documentatiei de la scanerul 3D este ideala pentru zonele periculoase sau greu accesibile. Scanerele 3D permit topografilor sa capteze medii fara a fi nevoie sa acceseze fizic zona. Acest lucru reduce cerinta de masuri costisitoare si laborioase de sanatate si siguranta si asigura siguranta topografilor 3D.

Captarea datelor fara contact

Natura fara contact si neinvaziva a scanarii laser 3D o face ideala pentru obiecte sau medii sensibile. Elementele care trebuie pastrate in patrimoniu sau in sectorul cultural, care pot fi reproduse din datele obtinute cu un sondaj 3D, pot fi scanate cu o interactiune fizica minima sau nula. Acest lucru asigura ca deteriorarea, intreruperea si deplasarea obiectelor sensibile in situ reprezinta un risc aproape inexistent.

Documentatie detaliata

Datele 3D captate prin procesul de scanare sunt atat de cuprinzatoare, incat aproape fiecare detaliu este inregistrat. Sansa oricarei omisiuni este enorm redusa, cu un risc foarte mic de eroare. Acest nivel vast de detalii elimina de obicei cerinta de a vizita din nou site-ul pe baza masuratorilor pe care le-am ratat in timpul procesului de sondaj. Procesul de documentare detaliata permite, de asemenea, topografilor 3D (si, intr-adevar, clientilor finali), sa viziteze site-urile virtual prin intermediul punctelor de acces point cloud sau a vizualizatorilor de imagini interactive 360. Acest lucru ajuta din nou la eliminarea necesitatii de a vizita „efectiv” site-ul atunci cand vizitele virtuale sunt atat de realiste si usor de facilitat.

Economii de timp si costuri

Economiile de cost si de timp obtinute prin supravegherea laser 3D prin natura rapida a captarii datelor si riscul redus de HSE sunt transmise clientului. Acest lucru se realizeaza prin mai putine ore de munca la fata locului, intreruperi minime si perioade de nefunctionare ale instalatiilor, mediilor si reducerea masurilor preventive HSE necesare.

Folsind tehnologia laser 3D, masuratorile capata cu totul alta dimensiune si ofera precizie, siguranta si eficienta dezvoltatorilor de proiecte si antreprenorilor imobiliari. Este o investitie de lunga durata, iar magazinul nbtrade.ro ofera cele mai bune produse din aceasta categorie de aparaturi speciale de masurat terenul!