20 June 2024

Suplimente care te ajuta sa te simti mai bine la menopauza

Menopauza este ceva ce aproape fiecare femeie va experimenta la un moment dat in viata. Se intampla ca urmare a scaderii nivelului de estrogen si, pentru majoritatea, apare intre 45 si 55 de ani.

Dupa cum vor sti majoritatea femeilor care au trecut prin menopauza, aceasta vine cu unele simptome pe care multe femei le considera neplacute, inclusiv bufeuri, transpiratii nocturne si schimbari de dispozitie.

Din fericire, exista o multime de moduri care pot ajuta la reducerea acestor simptome, cum ar fi urmarea unei diete sanatoase, respectarea unui program de exercitii fizice si luarea de suplimente.

​Care sunt cele mai bune suplimente pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale menopauzei?

Femeile care trec prin menopauza prezinta un risc crescut de a dezvolta osteoporoza din cauza scaderii nivelului de estrogen. Din acest motiv, ar putea beneficia de pe urma administrarii de suplimente care contribuie la consolidarea oaselor, cum ar fi calciul si vitamina D. Desi acesti nutrienti se gasesc in multe alimente, poate fi necesara luarea de suplimente, in special in cazul femeilor care se confrunta cu deficiente.

Daca si tu esti in aceasta situatie, nu uita sa discuti cu medicul tau de familie inainte de a lua orice tip de supliment, mai ales daca iei si alte medicamente.

Calciu

Adultii au nevoie de aproximativ 700 de miligrame de calciu in fiecare zi. Acest mineral se gaseste in produsele lactate, legumele cu frunze verzi si pestele cu multe oase (cum ar fi sardinele). Se gaseste, de asemenea, in paine si in bauturile din soia.

Daca nu obtii suficient calciu din alimentatie, este recomandat sa iei suplimente in doza de pana la 1500 mg in fiecare zi – luarea unei dozei mai mari decat aceasta poate provoca reactii adverse neplacute.

Vitamina D

Adultii au nevoie de 10 micrograme de vitamina D in fiecare zi. In lunile de primavara si vara, putem obtine vitamina D prin expunerea la soare, dar toamna si iarna este o idee buna sa luam suplimente zilnice.

Specialistii recomanda adultilor sa nu ia mai mult de 100 micrograme de vitamina D in fiecare zi.

​Alte suplimente benefice femeilor aflate la menopauza

Semintele de in

Semintele si uleiul de in pot ajuta unele femei cu bufeuri usoare la menopauza. Sunt o sursa buna de lignani, care tind sa echilibreze hormonii feminini. Totusi, nu toate studiile au aratat aceste beneficii in ameliorarea bufeurilor.

Cohosul negru

Cohosul negru este unul dintre cele mai studiate suplimente pentru menopauza. Este facut din radacina plantei de cohos negru din America de Nord. Mai multe studii au descoperit ca ajuta la ameliorarea bufeurilor si transpiratiilor nocturne.

Un avertisment: nu trebuie utilizat daca ai probleme cu ficatul.

Ginsengul

Cateva studii au gasit dovezi ca diferitele tipuri de ginseng ar putea ajuta la imbunatatirea calitatii vietii in timpul menopauzei. S-a dovedit ca ginsengul imbunatateste starea de spirit si amelioreaza calitatea somnului.

Soia

Alimentele din soia si suplimentele cu fitoestrogeni – compusi asemanatori estrogenului care se gasesc in unele plante – sunt uneori folosite pentru a ameliora bufeurile usoare.

Informatii oferite cu ajutorul specialistilor de la Centrulmedicalmisca.ro