22 June 2024

RCA: modalitatea sigură de a fi protejat în fața accidentelor


Înainte de accidentul ușor pe care l-am avut cu mașina, mi se părea că RCA – asigurarea de răspundere civilă auto este o cheltuială în plus și, pe deasupra, inutilă. După ce am obținut carnetul de șofer și mi-am putut cumpăra o mașină second hand, m-au copleșit, cel puțin la început, toate cheltuielile. Pe de o parte, erau reparațiile urgente, verificările recurente care necesitau sume importante de bani, iar pe de altă parte interveneau necesități zilnice de combustibil. Când a fost vorba de asigurarea de răspundere civilă, recunosc, obligativitatea ei mi s-a părut constrângătoare. Serios, mi-am spus? De ce mi-ar trebui mie o asigurare pentru un eventual accident? Voi conduce prudent, voi fi atent și nu se va întâmpla nimic rău.
Mai târziu, informându-mă, mi-am dat seama că plătirea unei asigurări rca poate fi foarte ieftină, iar beneficiile pe care ți le aduce nu sunt deloc neglijabile. La început, m-am bucurat să achit toate taxele, să finalizez actele și să exersez condusul. Trăind în București auzisem, înainte de obținerea carnetului, că traficul este infernal, că pentru fiecare începător șofatul pe străzile capitalei este nu doar o mare provocare, dar și o modalitate excelentă de a învăța. Traficul aglomerat, situațiile complexe care pot apărea pe parcurs sunt pentru începători adevărate încercări. Cu tot felul de poticneli, căpătasem experiență, ba chiar mă credeam profesionist pentru unele manevre pe care, în timpul școlii de șoferi, le repetasem îndelung.
Lipsa parcărilor din București face ca străzile să fie foarte înghesuite. Pe ambele părți ale carosabilului sunt parcate mii și mii de mașini. Fiecare străduță, fiecare ungher, fiecare loc liber, mâncând și jumătate din trotuarul pentru pietoni, sunt ticsite toate de mașini. Uneori ai impresia că în București locuiesc mai multe mașini decât oameni. Străzile înguste sunt o corvoadă, mai ales când ești grăbit. Având doar două benzi, cu mașinile parcate pe ambele părți, partea carosabilului se reduce la jumătate. Dacă nu stăpânești volanul, când două mașini mergând în direcții opuse se întâlnesc pe o astfel de stradă, există un risc foarte mare să intri în celălalt.
La începutul experienței de șofer, când ajungeam pe o astfel de stradă și se întâmpla să trec pe lângă altă mașină în mers, fiind flancat din partea opusă de mașinile parcate, căutam din timp un loc mai liber, încetineam, uneori chiar opream, lăsând loc celuilalt șofer să treacă. Spațiul lăsat de mașinile parcate pe ambele părți ale străzii este uneori destul de îngust, iar două mașini mai robuste nu au loc. Într-o seară, pe când mă întorceam de la serviciu, am ajuns din nou pe o astfel de străduță. Eram grăbit și am evitat să mai fiu, ca de obicei, prevăzător. La un moment dat, din față venea o camionetă. Deși spațiul era destul de strâns, am considerat că este loc suficient. Am păstrat aceeași viteză. Spațiul era la limită. Ca să nu intru în celălalt, am tras volanul spre dreapta, atingând puternic una dintre mașinile parcate. Zgomotul produs l-a alertat și pe proprietarul mașinii care a văzut de la balcon ce se întâmplase. Șoferul camionetei a oprit și el, apoi s-a întors. În seara respectivă, amândoi renunțasem la cumpătare și, din cauza grabei, eram într-o situație neplăcută. Bineînțeles, eu eram cel mai puțin norocos. Și, firește, proprietarul mașinii parcate.
Abia atunci am înțeles de ce este importantă asigurarea de răspundere civilă auto. Am rezolvat problema ciocnirii pe cale amiabilă. RCA oferă despăgubiri chiar dacă mașina pe care o avariezi nu este în mișcare, lucru care m-a ajutat enorm. Crezusem, desigur, la fel ca majoritatea dintre dumneavoastră, că nu mi se poate întâmpla mie. Nici nu putea fi vorba de o greșeală uriașă la mijloc. Strada era înghesuită, dar chiar și așa ar fi trebuit să am mai multă grijă. Acum, eram în mijlocul străzii, la mare depărtare de casă, și mă uitam la cele două boturi strivite ale mașinilor, a mea și a persoanei care o avea parcată în față blocului.
Dacă mașina mea la mâna a doua putea fi rezolvată din buzunarul propriu, cealaltă mașină, mult mai scumpă decât a mea, necesita repetații pentru care ar fi trebuit să fac un împrumut la bancă. Nici nu vă pot exprima în cuvinte eliberarea resimțită când am aflat că RCA oferă despăgubiri ținând cont de costurile reparațiilor pe care mașinile implicate în accident le necesită. În momentul acela, mi-am dat seama că suma pe care o plătim pentru asigurarea RCA, mai ales când este mai ieftină, comparativ cu alte locuri, este cu adevărat derizorie.
Măsura de a impune plătirea RCA, având în vedere explodarea numărului de mașini și, implicit, a situațiilor în care accidentele ușoare se produc frecvent, este binevenită pentru toți șoferii. În situații precum cea prin care am trecut, realizezi ajutorul imens pe care ți-l oferă când dai de necaz și că este excelent ca plătind pentru șase luni sau pentru un an o sumă atât de mică, în cazul unui accident, să poți folosi asigurarea.
Prin intermediul asigurării de răspundere civilă auto de la Prestige insurance – Broker de asigurări reușesc mereu să economisesc bani și să fiu la adăpost în situații în care, din cauza neatenției, ajungi să fii răspunzător de un accident ori, așa cum a fost cazul celeilalte, să fii implicat, deși poate ești acasă și te uiți la film. Pentru că avem nevoie de mașinile noastre, ele asigurându-ne mobilitatea de mișcare, asigurarea de răspundere civilă auto este o investiție durabilă și, așa cum a fost în cazul meu, salvatoare când produci o daună unei altei mașini și, în absența asigurării, nu ai reuși niciodată să plătești reparațiile!
Cel mai bine este să nu înveți astfel de lucruri pe propria piele. Sfatul meu pentru dumneavoastră este să plătiți o asigurare RCA ieftină la Prestige insurance – Broker de asigurări și să fiți protejați mereu!