24 June 2024

OVB te ajuta sa ai grija de casa

Casa, dulce casa! Omul este rege in casa lui, de aceea si cand se afla cazat la hotelul de cinci stele cu piscina interioara si exterioara si cu iesire la mare, tot acasa se gandeste. In locuinta ta iti faci programul de viata dorit. Poti sta mai mult in pat, cand esti obosit sau nu te simti bine, esti liber sa te rasfeti in cada cat vrei. Daca ai fi musafir, evident ca situatia s-ar schimba, fiindca ar trebui sa respecti regulile gazdelor.

Ma gandesc la casa mea cu recunostinta de cate ori afara toarna cu galeata, este miezul noptii, iar eu stau la caldura, in patul meu confortabile si ascult glasul ploii. In acele momente sunt empatica fata de toti cei pe care i-a prins ploaia pe drum si cu toate ca au umbrele, sunt uzi din cap pana in picioare. Sau iarna, cand Crivatul ridica zapada in ochii trecatorilor, cand totul pare sa se transforme in gheata, tu stai in casa la caldura si te uit pe geam. Vantul dezlantuit suceste oamenii care trec pe strada cand pe o parte, cand pe alta. Nu ai cum sa nu iti iubesti casa! Te-a prins vreodata vreo grindina sub cerul liber, sa nu ai unde sa te adapostesti? Sa te biciuiasca din cer cu boabe de gheata, sa te doara, sa ti se faca frig si sa nu ai unde intra?

Eu am experimentat asta, cand lucram pe poiana. Am gasit un pom, dar piatra ne lovea la fel de tare si sub el.

Cu toate acestea, ce am invatat eu din  aceste experiente?

  1. Sa am grija de casa ca de lumina ochilor.

Ca sa ai o casa primitoare, trebuie sa o ingrijesti. La cea mai mica pata de rugina, acoperisul trebuie curatat si vopsit, cea mai mica fisura  din ziduri sau din pereti trebuie reparata.

  1. Sa imi fac o asigurare de locuinta mediata de OVB.

Cum mi-a venit ideea? O colega de serviciu s-a imbolnavit grav si necesita o interventie costisitoare. Cum suntem solidari, am ajutat cu ce am putut, dar suma era astronomica si pentru 75 de oameni. In acele momente grele mi-am dat seama ca trebuie sa ai o asigurare de sanatate, fiindca este un pas catre insanatosire, cand te imbolnavesti.

Am ales OVB, fiindca toti de la serviciu aveau asigurari facute de catre expertii de la aceasta firma  si se declarau supermultumiti. Numai colega care ar fi avut nevoie nu isi facuse asigurare.

Am luat datele de contact si am stabilit data si ora la care aveam sa primesc consultanta. Expertul m-a lasat sa vorbesc. I-am povestit cu lux de amanunte, fara sa dau nume, ce ma mobilizase sa imi fac asigurare de viata. In cazul in care m-as imbolnavi doresc sa fiu sigura ca mi se vor acorda cele mai bune ingrijiri si nu ii voi pune pe ai mei in situatia de a se imprumuta.

-Asigurarea de sanatate mai are un merit, mi-a spus omul care ma sfatuia! Prin intermediul ei, asiguratilor li se trimite o suma lunara cand isi pierd capacitatea de munca si prin urmare, nu devin poveri pentru apartinatorii lor!

Acest amanunt nu il stiam si m-a umplut de multumire. A fost un motiv in plus sa il rog sa urgenteze completarea formularelor si retinerea banilor.

-Va apreciez ca sunteti o persoana prevazatoare si ca aveti grija de dumneavoastra, mi-a spus! Unde locuiti?

I-am descris casa mea cu atat dragoste, incat o fi crezut ca este o vila de lux situata intr-un cartier rezidential. I-am spus si lui consideratiile de mai sus, referitoare la rolul protector al casei si la faptul ca este o sursa de confort. M-a ascultat politicos, fara sa ma intrerupa, dar ce mi-a spus la sfarsit, m-a pus pe ganduri:

-Daca va iubiti casa asa de mult, spuneti-mi, va rog, cu toata sinceritatea, ati pus vreun ban bine pentru ea? V-ati gandit ca poate fi lovita de un fulger, acoperisul poate fi luat de vant, apa poate intra in ea si peretii se umplu de mucegai?

Nu ma gandisem la toate acestea, fiindca dupa cum un om are impresia ca trebuie sa fie mereu sanatos, la fel crezusem si eu: ca nu trebuie sa ma imbolnavesc niciodata si locuinta trebuie sa ramana in picioare.

Omul avea dreptate. Un incendiu, o tornada, un vant puternic si casa atat de fragila in fata fortelor dezlantuite ale naturii ar fi cedat. O iubesc, dar unde sunt banii pentru repararea ei, in cazul in care i se intampla vreun lucru rau?

Expertul m-a condus sa inteleg un mare adevar: asa cum ne asiguram sanatatea, trebuie sa ne asiguram si locuinta, fiindca a avea o casa reprezinta o mare responsabilitate. Nu ai dreptul sa o lasi sa se ruineze, chiar daca ai primit-o mostenire si nu ai pus o piatra la temelia ei.

In prezent, am asigurare de sanatate si am asigurare de locuinta, dar expertul financiar de la OVB doreste sa ma invete mai multe lucruri utile.

-Va felicit ca ati facut ceea ce trebuia pentru casa dumneavoastra, pentru sanatate, dar la banii dumneavoastra va ganditi? Ce ar fi sa eliminati cheltuielile inutile si banii respectivi sa ii puneti la pastrare si din ei sa va asigurati o pensie facultativa?

Sfatul acesta este plin de intelepciune, fiindca vad cum se chinuiesc parintii mai care au muncit o viata si iau impreuna pe jumatate din salariul meu. Cu toate acestea am timpuri in care mi se pare ca salariul nu-mi permite sa imi indeplinesc toate dorintele.

Urmati sfatul expertului OVB si ganditi-va la sanatatea voastra, la locuinta voastra si la banii de care aveti nevoie la batranete!