17 June 2024

Hamburg, Germany - July 19, 2017:

Masina second hand, dealer autorizat sau samsar?

Daca vrei sa cumperi auto second hand in rate dar nu stii de unde sa incepi, ti-am pregatit un mic ghid de cumparare masini second hand in rate precum si cateva trucuri cum sa eviti surprizele neplacute.

Internetul a facut mult mai usoara cumpararea unei masini second hand, dar samsarii si escrocheriile lor sunt mereu la panda, iata cum sa le evitati.

Daca pretul este prea mic

Pentru a atrage atentia unui numar mare de potentiali cumparatori, ce ar putea fi mai bun decat publicitatea cu un pret foarte atractiv? Acest lucru permite escrocilor sa extinda cautarea clientilor fara experienta (in special, tinta este persoanele private si, cu siguranta, nu dealerii) carora le vinde masini cu probleme. Verificati daca pretul solicitat de vanzator este in conformitate cu preturile de lista ale alVolante: diferentele in ordinea de 10 sau 20% sunt acceptabile, daca se justifica.

Verificati seria de sasiu, fara ea afacerea pica!

Al doilea pas? Contactati vanzatorul prin telefon pentru a afla disponibilitatea reala a masinii: uneori, mai ales cand vine vorba de o persoana fizica, anuntul nu este sters, chiar daca intre timp masina a schimbat mana. Daca vehiculul este inca disponibil, solicitati imediat placa si numarul sasiului, de preferinta insotite de o fotocopie a certificatului de inmatriculare si a certificatului de proprietate: daca vanzatorul nu vrea sa le ofere si isi gaseste scuze penibile, treceti mai departe.

Control total inainte de cumparare

Daca nu ati descoperit nimic suspect in acte, este timpul sa programam o intalnire cu vanzatorul si sa examinam cu calm masina.

Kilometrajul

Kilometrajul masinii va poate spune cat a circulat masina respectiva de la data fabricatiei. Cu cat acesta e mai mare, cu atat masina valoreaza mai putin. nO sa va dati seama usor daca kilometrajul este modificat, de ex, daca kilometrajul arata 150.000 de km, dar exista uzura considerabila pe pedale, volan si scaune, este posibil ca masina sa aibe mult mai multi km.

Istoricul masinii

Cel mai usor poti urmari istoricum unei masini din cartea sa si vizitele pe care le-a avut la service pentru revizii sau reparatii. Daca masina nu are un asemenea istoric, puteti sa cereti unui expert sa verifice masina cu atentie.

Caroserie si exterior

Multer masini la prima vedere arata foarte bine, verificati totusi cu atentie daca caroseria de semne de rugina sau nuante diferite de culoare. Acestea vor arata daca masina a fost intretinuta sau a avut nevoie de mici reparatii.

Plata
Daca este un dealer cunoscut ce detine masini de vanzare, atunci metoda de plata este cea clasica. Daca sunteti o persoana fizica, nu efectuati niciodata un transfer bancar in avans, ci numai atunci cand are loc transferul privat.

Apeland la o firma, este posibil sa platiti mai mult, dar veti fi mai linistit stiind ca acesta ofera masini second hand cu garantie timp de 12 luni, pentru motor si cutie de viteze, incluzand toate elementele interioare, pistoane, segmenti, arbore cotit, cuzineti, chiuloasa.