14 September 2024

Istoria staiunii Calimanesti Caciulata si avantajele oferite pentru sanatate

Calimanesti-Caciulata, cunoscuta adesea sub numele de Calimanesti, este un oras din partea central-sudica a Romaniei (judetul Vilcea), pe raul Olt, in Depresiunea Jiblea – Calimanesti, la 260m altitudine. Este situata pe traseul traditional care leaga regiunea de Transilvania, iar la capatul sudic al vaii Oltului traverseaza Carpatii Meridionali, la 18 km N de municipiul Rimnicu-Vilcea (resedinta judetului Vilcea). Clima este caracteristica golurilor subcarpatice adapostite, fara contraste de temperatura, cu veri racoroase (media iulie in jur de 20°C) si ierni destul de blande (media ianuarie 1,5°C); temperatura medie anuala este de 9,8°C, precipitatii moderate (750-800 mm anual). Orasul este construit de-a lungul Drumului National 7 (DN7), al doilea cel mai folosit drum din Romania. Pentru cazare in zona, la hoteluri si pensiuni recomandate de turisti, click aici.

Apele minerale folosite inca din epoca romana

Exista dovezi ca apele minerale de la Calimanesti-Caciulata erau folosite inca din epoca romana. Romanii au construit aici fortificatii si bai (Pons Vetus Castrum). Calimanesti si Caciulata sunt atestate documentar in anul 1388. Mai tarziu, monahii de la Manastirea Cozia au construit aici un loc de tratament. Doi mari domnitori ai Tarii Romanesti, Mircea cel Batran si Matei Basarab, au venit aici pentru a se trata. In secolul al XVII-lea, aici a fost fondata o fabrica de hartie.

Medicul francez Joseph Caillat, care si-a luat resedinta temporara in Tara Romaneasca (1854), a analizat apele minerale de la Calimanesti in 1859, iar in 1869 Napoleon al III-lea se afla la o cura de apa minerala trimisa de la Calimanesti. In 1893, probele de apa minerala de la Calimanesti-Caciulata au castigat medalia de aur la Expozitia Internationala de Alimente si Ape Minerale la Bruxelles. Primele unitati de cura dateaza din 1910. In secolul al XX-lea au fost construite numeroase hoteluri si unitati de tratament in Caciulata, o zona de nord a orasului, aflata in apropiere de Manastirea Cozia. Zona din jurul orasului este plina de izvoare cu apa dulce si ape balneare care nu sunt folosite.

Calimanesti-Caciulata este cunoscut ca un oras balnear, o statiune de importanta nationala in toate anotimpurile. Factorii naturali de cura sunt climatul si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magnezice, preponderent hipotonice, cu concentratii, compozitii chimice si temperaturi variate (mineralizare intre 0,5 si 11,5 g/l); atermice, mezotermale = 41°C si hipertermale = 49,5°C. Centrul balnear este recomandat pentru tratarea afectiunilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica), afectiuni hepatobiliare (dischineza biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa, hepatita cronica, pancreatita cronica, afectiuni dupa operatii la ficat), boli ale rinichilor si ale sistemului urinar (litiaza renala, pielonefrita cronica, infectii urinare).

Dotarile actuale includ instalatii moderne pentru bai cu apa minerala calda in cazi si piscine, pentru electrohidro-, si kinetoterapie, pentru aerosoli si inhalatii, piscine exterioare cu apa termala sulfuroasa (la Caciulata), fantani cu apa minerala pentru cura interna, sali de sport, sauna, piscina pe malul Oltului etc. La Caciulata exista un sanatoriu pentru copii, specializat in tratarea sechelelor de hepatita, si singurul sanatoriu din tara pentru bolnavii de silicoza.