7 October 2024

Istoria rochiei de mireasa

Rochia de mireasa este una dintre cele mai traditionale piese vestimentare cu o istorie indelungata si o mare semnificatie simbolica. Tot felul de mituri si superstitii se impletesc in jurul voalului, a rochiei si a pregatirii nuntii. Chiar daca multe dintre aceste obiceiuri atrag un zambet pe fata, este bine de a cunoaste originile acestor rochii de nunta.

Aproape toata lumea asociaza astazi rochia de mireasa traditionala cu acea culoare alba. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost intotdeauna in acest fel.

Acum 2000 de ani , miresele purtau o tunica in ziua nuntii lor. Acestea erau rochii sub forma unei camese pana la glezna, fara cusaturi orizontale, pe care barbatii le purtau si ei intr-o forma mai scurta. O centura de lemn a fost legata in jurul taliei femeii cu un nod dublu – asa-numitul nod Hercules. Unul purta o stola galbena peste tunica si un voal galben, precum si sandale galbene. Odata ce sarbatoarea nuntii s-a incheiat, oaspetii au trebuit sa se retraga si mirele a fost lasat sa desfaca nodul lui Hercule.

In Evul Mediu , rochia de mireasa avea o mare importanta sociala, deoarece familia si-a aratat bogatia, puterea si pozitia cu o rochie magnifica. In clasele superioare ale societatii, stema familiei a fost adesea incorporata in rochie. Pentru imbracaminte se foloseau tesaturi ornate din brocart auriu sau argintiu cu broderii sau setate cu pietre semipretioase. Rochia nu era alba, ci rosie, verde sau albastra. Mai presus de toate, la curte, unul purta haine exterioare asemanatoare unei mantii. Din 1475 corsetul a primit un decolteu adanc si ascutit. In timpul Renasterii , rochiile aveau un decolteu foarte deschis, iar talia era destul de joasa, corsetul era complet deschis si dantelat in fata.

La sfarsitul secolului al XVI-lea , rochiile intunecate au devenit la moda datorita influentei curtii spaniole. Acestea constau dintr-un halat negru cu trena lunga si niste de dantela. Adesea purtau si sorturi brodate decorate cu panglici. Si burghezia purta negru in acea perioada. Deoarece o rochie neagra putea fi purtata si in alte ocazii festive si era, de asemenea, usor de curatat. Pe de alta parte, persoanele defavorizate social si populatia rurala purtau imbracaminte bisericeasca sau costume festive in ziua nuntii. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, rochiile de mireasa albe erau vazute ocazional si erau purtate doar de burghezie sau la curte. La inceputul secolului al XIX-lea acest obicei s-a raspandit de la curtile regale si a patruns incet in toate clasele sociale.

In prezent pe piata exista mai multe tipuri de rochii de mireasa si aceasta piesa vestimentara a evoluat foarte mult raportat la ce era inainte. Alegand cele mai bune rochii de mireasa vei reusi sa ramai in trend si sa te simti bine in ziua cea mare. Este foarte important insa ca alegerile sa nu se bazeze doar pe trenduri, mai ales daca aceste trenduri nu te reprezinta. Cumpara de fiecare data rochii de care sa fii incantata pentru ca nunta este de obicei un eveniment unic in viata de care trebuie sa te bucuri cat mai mult.

Nu cumpara o rochie care sa iti fie mare sau care sa nu iti fie buna pentru ca vei descoperi ca este imposibil sa stai atata timp in ea. Rochiile prea mari se vad urat in timp ce in rochiile prea mici nu vei incapea, te vor strange si iti vor scoate in evidenta toate detaliile pe care iti doresti sa le ascunzi. Alege rochia potrivita pentru tine si vei vedea cat de frumos este sa stai imbracata in ea toata ziua. In acest sens, ar trebui sa cumperi rochia aproape de data nuntii.