14 June 2024

legea 121 din 2014

Iata cateva dintre masurile care insotesc legea 121 din 2014

Majoritatea afacerilor de dimensiuni medii si mari deja stiu cu ce se ocupa legea 121 din 2014. Aceasta are rolul de a garanta imbunatatirea eficientei energetice a afacerilor care depasesc un anumit consum de energie (masurat in tone echivalent petrol).

Aceasta lege are la baza o masura europeana care doreste ca, pana in anul 2050, toate tarile membre EU sa aiba o influenta neutra asupra climatului (incalzirii globale) – mai exact, sa fie aproape complet eficiente si sustenabile din punct de vedere energetic.

Iata cateva dintre masurile care insotesc aceasta lege si care trebuie aplicate de orice afacere/companie!

Realizarea auditurilor energetice

Acesta este inceputul, dupa cum s-ar spune, care trebuie urmat de orice firma sau companie si care trebuie realizat o data la 4 ani – auditul energetic. Acesta are rolul de a determina consumul de energie anual al unei afaceri si de a evidentia masurile prin care afacerea respectiva isi poate imbunatati eficienta energetica.

Auditurile energetice individuale sunt una dintre cele mai importante masuri aduse de legea 121 din 2014 si totodata da dreptul firmelor specializate in domeniul energetic sa realizeze astfel de audituri pentru companiile din tarile lor.

Formare si educare aferenta eficientei energetice

O alta masura implica programe de consiliere, formare si educare care au rolul de a-i invata pe cei responsabili – ori pe cei ce doresc – cum sa foloseasca, sa aplice si sa implementeze tehnologii si modalitati de eficientizare a consumului energetic in diferite scenarii de business.

Implementarea de noi standarde si norme

Legea 121 din 2014 aduce si noi sisteme de etichetare energetica, precum si noi standarde si norme privind consumul de energie si eficienta energetica. Acestea sunt concentrate atat pe cladiri, cat si pe produse, servicii si vehicule. Pe scurt, toate aspectele unei afaceri trebuie sa adere noilor masuri de eficientizare energetica.

Sustinerea dezvoltarii si eficientei prin programe si fonduri specializate

In momentul de fata, societatile de servicii energetice de tip ESCO sunt ajutate de catre legea 121 din 2014 pentru a se dezvolta si a fi in rand cu masurile de la nivel european. Totodata, afacerile au si ele parte de beneficii similare.

De exemplu, exista fonduri specializate care au fost create special pentru a facilita accesul la investitii in eficienta energetica a unei afaceri. Astfel, administratorii afacerilor care au de implementat tehnici sau tehnologii costisitoare pot apela la aceste fonduri pentru a facilita acest proces.

Vrei sa afli mai multe despre legea 121 din 2014?

Administratorii afacerilor pot afla oricand mai multe despre aceasta lege si despre implementarea masurilor aferente prin intermediul colaborarii cu o firma profesionista din domeniul energetic. Una dintre firmele de top din Romania este Elsaco.

Aceasta are 30 de ani de experienta in domeniul energetic si iti poate ajuta afacerea cu solutii profesionale de management al resurselor, in special energiei electrice. Totul incepe cu un audit energetic industrial realizat de expertii Elsaco, in urma caruia iti vor fi prezentate optiunile de eficientizare pe care afacerea ta le poate implementa cu succes!

Daca vrei sa te asiguri ca afacerea ta se ridica la standarde europene, contacteaza acum profesionistii Elsaco!