20 June 2024

Hrana caini uscata – cum putem sa o dam cainilor?

Proprietarii de caini au o mare responsabilitate. Cel mai bun prieten al omului nu necesita doar o plimbare zilnica. Exista o multime de lucruri de luat in considerare si atunci cand vine vorba de mancare. In acest articol vom vedea de ce acestia iubesc hrana uscata si cum ar trebui sa le-o oferim pentru a avea un catel sanatos si vioi.

 

Este mai buna hrana uscata pentru caini? Nu exista un raspuns corect sau gresit la aceasta intrebare. Expertii, medicii veterinari si proprietarii de caini au foarte multe opinii diferite in acest sens si toata lumea ofera cainelui ce crede de cuviinta, in functie de convingerile respective.

 

Avantajele hranei uscate pentru cainele tau

 

Sa vedem, in primul rand, care sunt beneficiile alimentelor uscate. Alimentele uscate au un continut foarte scazut de apa, ceea ce, pe deoparte, inseamna ca va trebui sa te asiguri ca cainele tau bea suficienta apa. Pe de alta parte, cainele tau are nevoie de mai putina hrana pentru a obtine aceeasi cantitate de energie. Cu alte cuvinte, hrana caini uscata este deosebit de potrivita pentru cainii cu probleme de greutate. Un alt avantaj este ca intestinul nu este prea strans dupa ce consuma hrana uscata.

 

In plus, mancarea uscata intareste maxilarul cainelui si este foarte buna pentru dintii sai. Placa este indepartata mestecand crochetele delicioase, ceea ce cauzeaza mai putine probleme dentare la cainii care sunt hraniti cu alimente uscate.

 

Nu numai cainele in sine, ci si tu, in calitate de proprietar, vei beneficia si de hrana uscata. Este mai usor de depozitat si poate fi achizitionata in cantitati mari, ceea ce produce mai putine deseuri decat conservele si, prin urmare, este si mai usor de rationalizat.

 

Este bine sa inmuiem hrana uscata in apa?

 

Exista insa persoane care inmoaie hrana uscata a cainilor. Multi experti considera ca inmuierea alimentelor uscate este modalitatea corecta de a oferi o nutritie optima cainelui tau. Acest lucru este deosebit de important pentru cainii care nu beau mult. Ei isi iau cea mai mare parte a apei din mancare, asa ca nu mai trebuie sa iti faci griji.

 

In plus, mancarea uscata inmuiata nu se umfla in stomacul cainilor, ceea ce previne durerile de stomac si face imposibila hranirea excesiva. Unii experti cred, de asemenea, ca hrana uscata, inmuiata, previne si alte probleme ale stomacului (torsiunea acestuia), in timp ce altii cred ca inmuierea nu are niciun efect. Cu toate acestea, cert este ca un caine ar trebui sa aiba cel putin doua ore de odihna dupa masa.

 

Alimentele mai moi sunt recomandate si cainilor cu probleme dentare, ceea ce intalnim adesea la cainii mai in varsta. Cainilor le este greu sa mestece alimente mai dure. S-ar putea chiar sa aiba dureri, ceea ce nu este cazul cand alimentele uscate sunt inmuiate.

 

Cainele tau va fi satul mai repede. Multi caini nu se simt satui dupa ce au mancat o cantitate mica de alimente uscate. Daca mananca aceeasi cantitate de alimente uscate, dar inmuiate, se vor simti mai repede satui.

 

Deci, ce beneficii are hrana uscata, inmuiata, pe scurt?

 

-Cainele este satul mult mai repede;

-Cainele consuma suficienta apa in timp ce mananca;

– Este ideala atunci cand cainele sufera de probleme dentare si poate preveni torsiunea stomacului;

-Cainele va avea mai putine probleme de stomac, deoarece alimentele nu se umfla in stomac.

 

De ce unii cred ca nu este bine sa inmuiem hrana uscata

 

Multi proprietari, precum si experti se opun inmuierii alimentelor, deoarece multe dintre atributele pozitive ale alimentelor uscate pentru caini sunt distruse in timpul acestui proces.

Se poate intampla ca cantitatea de carne din alimente, care este deja mai mica decat in conservele clasice, sa se diminueze si mai mult. Acesta este un efect secundar care nu trebuie subestimat.

 

Multi caini refuza, de asemenea, sa manance alimente inmuiate, deoarece arata ca un terci, care nu mai este o hrana normala pentru caini. Gustul este, de asemenea, schimbat in proces si mancarea uscata, care are deja un gust de intensitate scazuta, isi pierde si mai mult din intensitate.

 

Deci, de ce nu ar trebui sa inmuiem mancarea uscata? Este clar vizibil ca exista multe atribute pozitive, dar exista si multe argumente contra, cum ar fi pierderea proprietatilor nutritive. Cu toate acestea, unii proprietari sunt convinsi ca aceasta este decizia corecta si ca exista multe beneficii pentru cainele lor in acest sens.

 

Deci, dezavantajele sunt, pe scurt:

 

-Multor caini nu le place hrana inmuiata;

-Procentul de carne este redus;

-Hrana se depoziteaza ca placa dentara;

-Muschii maxilarului nu sunt suficient folositi

-Unele calitati dispar cand hrana este inmuiata;

-Gustul este pierdut.

 

Cum sunt inmuiate alimentele uscate?

 

Cei mai multi proprietari folosesc apa la o temperatura usor calduta. Depinde de modul in care se doreste a fi textura finala. Alimentele sunt inmuiate pana la doua ore inainte de a le da, astfel incat sa poata obtine textura corespunzator. Cat de repede mancarea devine moale depinde de marca. De asemenea, este important sa nu ignori gustul cainelui, deoarece multi patrupezi nu suporta hrana complet moale.

 

Proprietarii care doresc ca cainele lor sa aiba suficienta apa prin hrana adauga apa doar cu putin timp inainte de hranire, astfel incat crochetele raman relativ dure si beneficiile hranei uscate nu sunt distruse.

 

Exista alternative?

 

Exista, desigur, mai multe alternative pe care le poti incerca. Este posibil sa iti hranesti cainele cu o combinatie de alimente uscate si conserve. Ii poti da o portie de mancare uscata dimineata si conserva seara sau invers. In felul acesta se va bucura de beneficiile ambelor si va obtine suficienta apa.