20 June 2024

Despre agricultura si insecticide – evolutie si parti pozitive

Agricultura mereu a dat batai de cap. Aceasta implica multa dedicare, vointa, perseverenta si munca fizica din partea celui care isi doreste sa isi castige traiul in acest domeniu. Dar agricultura este singura ramura care nu va pieri niciodata, pentru ca aceasta ofera omenirii hrana necesara pentru supravietuire. De aceea s-au investit si inca se investesc sume mari de bani pentru modernizarea acesteia. Pana in prezent, putem spune ca agricultura a cunoscut reale schimbari, pe toate planurile ei. Si este si normal sa se intample asa. Exista in prezent mult mai multe solutii la problemele legate de daunatorii care ataca culturile agricole, fiecare fiind care mai de care mai eficienta.

Stiti care este cea mai mare amenintare pentru o recolta agricola? Daunatorii animali. Care sunt acestia? De la animale salbatice care se hranesc cu tipul respectiv de recolta, pana la boli fungice sau insecte daunatoare. De exemplu, cel mai mare dusman al recoltelor de cartofi este renumitul gandac de Colorado (Leptinotarsa decemlineata). Gandacul de Colorado se hraneste cu frunzele de cartof, pe care le savureaza cu pofta. Daca acest daunator nu este combatut la timp, poate compromite total recolta de cartofi in proportie de 100%. Pentru asta exista insecticide dedicate, care elimina eficient problema gandacilor, fara a afecta in vreun fel anume plantele si fara sa produca pagube de natura financiara pentru producatori.

De ce sa apelezi la insecticide, atunci cand constati ca recolta este atacata de daunatori (insect). In primul rand, deoarece eliminarea mecanica (manual) a insectelor ar fi practic imposibil pentru recoltele care se intind pe zeci, sute, mii de hectare de teren. Nu este o solutie eficienta deoarece necesita multa munca fizica si s-ar pierde mult timp pretios daca s-ar proceda astfel, timp care de altfel ar puteaa fi alocat pentru alte treburi (cules recolta, distribuit, semanat, udat si asa mai departe). In schimb, pentru aplicarea insecticidelor s-ar munci o singura data, dar bine – produsul in sine este cel care va munci in locul tau si va ataca daunatorii, fara sa afecteze insa planta, care nu va suferi in urma acestui proces.

In al doilea rand, eficienta insecticidelor este una dovedita. Pot aparea rezultate vizibile inca de la prima aplicare (sunt necesare mai multe aplicari doar in cazul in care problema insectelor nu a fost rezolvata in proportie de 100%). Exista categorii de insecte care pot dezvolta o anumita rezistenta la insecticide, insa nu poate rezista la tratamente repetate. Acest lucru este si in favoarea agricultorilor – ii costa mult mai putin sa achizitioneze insecticide pe care sa le aplice ulterior, deci la mijloc este si un avantaj financiar pe care merita sa il iei in considerare, daca activezi in domeniu si constati ca recoltele tale sunt atacate de diverse insecte daunatoare. Opteaza pentru insecticide in functie de specia insectelor care ataca plantele (sau pentru insecticide universale).

Pentru a obtine rezultatele dorite, alege insecticide (sau oricare alt produs din gama pesticidelor de care ai nevoie) de la producatori sau distribuitori renumiti, care lucreaza in colaborare doar cu parteneri de incredere. Acestia sunt cei mai in masura sa ofere produse originale si eficiente, foarte bune din punct de vedere calitativ si la preturi foarte avantajoase. Un exemplu demn de mentionat este Mesplant – un shop online care aduna la un loc tot ce ti-ai putea dori daca esti agricultor sau daca doresti sa pornesti in viata pe acest drum. Este ideal si pentru cei care practica agricultura ca un simplu hobby, pentru ca viziunea lor este sa isi ajute toti clientii, fie ca sunt ei experti in domeniul agriculturii sau doar novici.

Partea sim ai buna este ca de pe site-ul lor poti face cumparaturi la orice ora, deoarece site-ul sta la dispozitia clientilor non stop. Iar orice comanda plasata este livrata in cel mai scurt timp posibil. Asadar, chiar si pe timpuri grele sau neclare, cand magazinele fizice sunt inchise si nu ai posibilitatea sa achizitionezi urgent ceea ce doresti, varianta online-ului este mereu gata sa iti sara in ajutor. Chiar in acest an, in contextul pandemiei de Coronavirus, comenzile online au cunoscut un adevarat boost, fapt care le-a adus simpatia si mai multor oameni, care au ajuns sa inteleaga intr-un final si avantajele cumparaturilor facute in mediul virtual (care, dupa spusele lor, nu sunt deloc putine).

Merita sau nu merita sa pornesti o afacere in acest domeniu? Daca ai alaturi parteneri de incredere, raspunsul este da categoric. Nu poti face agricultura de unul / una singur/a, ai nevoie de o echipa pe care sa o coordonezi si care sa tea jute sa obtii recolte bogate, pe care ulterior le poti valorifica in profituri financiare. De ele ai nevoie pentru a plati salariile muncitorilor tai si nu numai: trebuie sa investesti in echipamente performante, in produse de calitate si, nu in ultimul rand, trebuie sa investesti in cunostintele pe care le ai, pentru ca intotdeauna vei avea ceva de invatat in agricultura, care poate fi frumoasa, satisfacatoare si imprevizibila – toate acestea la un singur loc.

Da, exista si perioade mai grele, in functie de factorii climatici, dar nimeni nu a spus ca agricultura este usoara. Este, mai corect spus, pentru persoanele perseverente si muncitoare, care nu se lasa doborate de un esec (care poate aparea oricand, fie ca esti incepator, fie ca ai acumulat deja ani de experienta in spate). Exista parti bune si mai putin bune in ceea ce o priveste, dar in nici un domeniu nu exista doar usor – exista greu, exista experienta si exista capacitatea de a transforma orice esec intr-o lectie de viitor, pe care sa o aplici pe viitor.