21 June 2024

Cum sa inveti sa schiezi?

Un aspect fundamental al invatarii schiului este pregatirea fizica. Nu este recomandabil sa nu aveti nicio activitate fizica inainte de o vacanta la schi, deoarece riscul de a suferi un accident sau o ranire ca urmare a unei caderi sau a unei miscari incorecte este mai mare. Pe de alta parte, sosirea pe partiile de schi cu un antrenament specific pentru imbunatatirea echilibrului, a fortei si a rezistentei este o alegere buna. De asemenea, puteti merge la cursuri de ski inainte de a incepe sa schiati singuri.

Poate ca a devenit putin mai populara in randul activitatilor sportive in ultima vreme, dar gimnastica pre-ski isi are inca locul si nu ar trebui sa fie niciodata trecuta cu vederea. Scopul acestei activitati de gimnastica este de a intari muschii care sunt cel mai mult stimulati in timpul schiului, adica cei ai picioarelor si ai abdomenului, si de a intari ligamentele genunchilor. Pentru adulti, invatarea este mai mult mecanica si mai putin imitativa: in timp ce copiii invata prin imitarea miscarilor instructorului lor, adultii se concentreaza mai mult asupra tehnicii si asupra motivelor pentru care sunt necesare anumite miscari.

Depasirea fricii

Aspectul emotional, si mai ales frica, trebuie luat in considerare. Deoarece copiii au un simt redus al pericolului, este mai probabil ca frica sa retina un adult, iar acesta este un aspect care nu poate fi ignorat si pe care un bun instructor il va lua cu siguranta in considerare atunci cand preda. In orice caz, teama de a cadea si de a te rani este absolut normala si poate fi depasita. Cum? In primul rand, incepeti treptat si aveti incredere intr-un instructor de schi experimentat. Incercati sa nu exagerati si sa stiti ca, ascultand sfaturile si sugestiile instructorului, veti invata sa schiati in cel mai sigur mod posibil.

Alegerea celor mai potrivite partii

Fiecare zona de schi se distinge prin partiile pe care le ofera, care pot fi clasificate ca fiind albastre, rosii si negre. Daca sunteti incepator la schi, cel mai bine este sa incepeti pe o panta albastra, care are o inclinatie minima si va permite sa abordati primele coborari fara sa va panicati.

Lectii private sau de grup?

Unul dintre avantajele lectiilor de grup este aspectul financiar: cursurile de grup costa mult mai putin decat lectiile cu un instructor privat. In plus, sa inveti sa schiezi cu alte persoane poate fi mai distractiv, dar si mai stimulativ, deoarece esti incurajat sa te imbunatatesti si sa tii pasul cu progresul colegilor de grup. Pe de alta parte, lectiile de grup dureaza mai mult, deoarece instructorul trebuie sa tina cont de nevoile fiecaruia, oferind sugestii si indrumari in functie de diferitele dificultati care pot aparea in invatare.

Pe de alta parte, lectiile private sunt adaptate la nevoile individuale si sunt cu siguranta mai intensive, permitandu-va sa invatati mai repede. Alegerea lectiilor particulare sau de grup este o alegere foarte subiectiva, dar ceea ce este sigur este ca nu exista tutoriale sau manuale care sa te invete sa schiezi: a avea un instructor de schi gata sa te corecteze si sa iti dea indicatiile corecte pentru a invata tehnica este cel mai bun mod de a aborda schiul si de a deveni pasionat de el.