14 September 2024

Cum poti sa desenezi sau chiar sa pictezi cu creioane cerate

Ai incercat sa acoperi o foaie intreaga, sa colorezi un desen, folosind creioane colorate? Iti amintesti cat de nesatisfacatoare erau acele culori? Cu acele bete dure nu a fost niciodata posibil sa acoperi foaia corect, marcata ici si colo de portiuni mai intunecate cand mana, inevitabil, a scapat, pentru a da o intensitate mai mare culorii. Ei bine, daca doresti ca tu, sau copilul tau sa aiba parte de o putere mai mare de acoperire cand deseneaza sau coloreaza, sa obtina un aspect finisat, neted, atunci, cel mai indicat ar fi sa alegi creioane cerate, uleioase, precum cele disponibile la luvshop.ro. Acestea mai sunt cunoscute si sub numele de pasteluri cerate.

Creioanele cerate, uleioase, pot fi folosite ca o poarta de intrare in lumea artei pentru cei care viseaza sa picteze mai apoi in ulei, dar nu sunt familiarizati cu culorile si nuantele. Sau, pot reprezenta instrumente pentru a aplica tehnica perfecta pentru cei care cauta un rezultat similar cu cel al picturii in ulei, dar, in acelasi timp, nu vor sa aiba de-a face cu culorile de ulei, diluant si panze.

Si, in cele din urma, colorarea cu creioane cerate este ideala pentru cei care, neavand un atelier disponibil si, prin urmare, neputand conta pe spatiul necesar unui sevalet, doresc sa se concentreze pe desene mai mici si pe un numar mai limitat de accesorii pentru pictura. Pe scurt, creioanele cerate sunt menite sa fie folosite de toata lumea.

Creioanele cerate, uleioase, sunt fabricate prin amestecarea pigmentilor de culoare si a altor paste cu o baza de ulei. Spre deosebire de culorile pe baza de ulei, creioanele nu murdaresc si, in plus, nu au mirosuri neplacute. Prin urmare, acestea sunt accesorii de  desen extrem de la indemana si, in sine, foarte usor de utilizat chiar si de copii.

Exista atat de multe motive excelente pentru a incepe sa desenezi, si chiar sa pictezi, cu atfel de creioane cerate.

In primul rand, trebuie spus ca aceste creioane sunt confortabil de utilizat si nu necesita prea mult spatiu, fiind, in plus, prin natura lor, ideale pentru a fi utilizate pe suporturi mici. Asa cum era de asteptat, creioanele cerate permit rezultate excelente, fara a murdari, asa cum face vopseaua pe baza de ulei.

Prin urmare, sunt perfecte pentru cei care au putin spatiu disponibil sau pentru cei care, pe de alta parte, doresc sa deseneze afara, fara sa poarte sevalet, perii, paleta si asa mai departe. De fapt, spatiul necesar creioanelor cerate este identic cu cel al creioanelor simple.

Totusi, nu trebuie sa uitam ca creioanele cerate nu permit utilizarea pe suprafete prea mari si nu sunt potrivite pentru desenarea detaliilor minuscule.

Inainte de a incepe sa utilizezi creioane cerate, exista mai multe aspecte de luat in considerare: in functie de mediul artistic diferit, de fapt, ai putea intalni multe tipuri de greseli. Aceasta inseamna ca incepatorul ar trebui sa cunoasca niste tehnici.

Pe ce folosim creioanele cerate?

Ei bine, mai intai trebuie sa vorbim despre cele mai bune suporturi pentru creioanele cerate, uleioase. In general, creioanele cerate sunt destul de versatile si pot fi utilizate pe multe suprafete diferite: carton, lemn, hartie groasa sau carton de panza. Unii se gandesc ca si panza este potrivita pentru creioanele cerate, avand in vedere baza lor uleioasa. Cu toate acestea,textura acestui suport nu se amesteca bine cu astfel de creioane. In plus, presiunea pe care trebuie sa o aplicam creionului si posibilitatea de a putea lucra cu degetele pentru a trage culoarea nu este practicabila pe o panza, deoarece nu este asezata pe un suport rigid, ci este fixata pe un cadru.

Mai sus, vorbeam si despre hartie, dar nici macar hartia de desen normala nu merge perfect. Cel mai bine se potriveste hartia foarte groasa, cum ar fi hartia acuarela. Alternativ, placutele de lemn, perfect plane si netezite sunt, de asemenea, bune.

Cum sa alegi creioane cerate bune?

Alegerea culorilor cele mai potrivite pentru stilul nostru de desen este un lucru foarte personal. Varietatea nuantelor prezente in cutia de culori este foarte importanta. Desi este adevarat ca prin amestecarea culorilor putem obtine orice nuanta care ne vine in minte, uneori este convenabil sa avem exact acea nuanta in forma sa cea mai pura.

Un alt aspect fundamental este duritatea pastei care alcatuieste creionul. Caldura mediului in care lucram si a mainilor noastre va afecta consistenta creionului cerat si va exista posibilitatea amestecarii acestuia cu alte culori.

Incercand diferite marci si diferite tipuri de creioane, vom intelege modul in care fiecare reactioneaza diferit, ce creion are o aderenta mai mare sau se poate suprapune, care este moale si usor de imprastiat sau cu care este mai greu sau mai usor sa se traseze linii mai fine.

Pe scurt, pentru a gasi creionul cerat potrivit pentru tine sau copilul tau, va trebui sa incerci mai multe si sa intelegi care sunt particularitatile fiecaruia!

Tehnica folosirii creionului cerat

Dupa ce am clarificat care este cel mai bun suport, suntem gata sa incepem sa coloram cu creioane cerate!

Presupunem ca acestea nu se amesteca inainte de a fi aplicate, asa cum se intampla atunci cand pictam. Creioanele cerate, de fapt, sunt amestecate prin suprapunere, direct pe suport, amestecand culorile cu degetele.

Pentru a da o anumita nuanta de rosu, de exemplu, se va raspandi un tip de creion rosu, pe deasupra caruia se va adauga putin galben sau portocaliu. Apoi vei lucra cu degetele, „tragand” culorile si amestecandu-le. Amestecurile posibile sunt infinite, precum si combinatiile care pot fi obtinute pornind de la sensibilitatea cromatica personala. Este de la sine inteles ca mainile noastre, pentru a functiona bine, trebuie sa fie intotdeauna curate. Inainte de a obtine o culoare deschisa, de exemplu, ar trebui sa fim siguri ca ne-am curatat degetele de culoarea inchisa anterioara, pentru a nu risca sa facem un dezastru.

De asemenea, este important sa lucram intr-un mediu cald si este esential ca si mainile noastre sa fie calde. Caldura varfurilor degetelor va servi pentru a inmuia stratul de culoare si a facilita procedura.