TSA – tulburare din spectrul autist -sau autismul este considerat a fi una dintre tulburările depistate în copilărie, progresiv mai des întâlnită. Este o tulburare care afectează comunicarea și comportamentul, iar diagnosticarea poate să fie făcută la orice vârstă. Este o tulburare de dezvoltare deoarece simptomele apar în primii doi ani de viață și identificată prin modul de dezvoltare al copilului.Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil.
Care sunt semnele TSA?
Autismul nu face diferența de clasa socială, limba, etnie, religie sau cultură. Poate apărea în orice mediu și în orice familie, indiferent de starea materială și de orice alt factor care poate diferenția o persoană de altă. Deși este o tulburare cu care copilul va trăi toată viața, este important pentru părinți și, mai ales, pentru copil ca aceasta să fie depistată din timp astfel încât sa se poată începe terapia pentru o viață integrată în societate. Pentru că nu este o tulburare care să poată fi depistată prin intermediul analizelor de sânge, testelor ADN sau investigațiilor clinice, singurul mod prin care poate să fie pus un astfel de diagnostic este prin observarea comportamentului. Implicarea părintelui este esențială încă de la început deoarece acesta este primul care poate observa când copilul prezintă anumite simptome caracteristice tulburărilor din spectrul autist.
Primele semne pot fi vizibile încă din perioada în care copilul este sugar. Nu își caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mișcă, nu arată cu degetul, nu răspunde zâmbetului, nu reacționează la expresii, nu gângurește etc. Totuși, există și situații în care copilul se dezvoltă normal până la vârstă de aproximativ doi ani dar apoi, în momentul în care atinge această vârstă ajunge să stagneze în ceea ce privește dezvoltarea abilităților caracteristice vârstei.
De ce este importantă terapia?
Intervenția timpurie este cheia pentru a se putea obține rezultate optime în cazul copiilor cu TSA. Este important ca un copil care a primit un astfel de diagnostic de la un specialist să înceapă terapia cât mai devreme deoarece poate reduce dificultățile pe care le întâmpină, să își dezvolte noi abilități și mai ales să devină mai independent.
Prin terapie copilul învață în mod structurat cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independent. Fără terapie, simptomele se agravează în timp și tocmai de aceea este important pentru părinți să observe cât mai din timp simptomele pe care le poate prezența această tulburare. Terapiile sunt personalizate deoarece fiecare copil este diferit și învață în mod diferit. Lipsa terapiei riscă să îl transforme pe copil într-un adult neadaptat, neintegrat și de cele mai multe ori instituționalizat.
Neurofeeback pentru autism este o terapie care aduce rezultate remarcabile în comportamentul copilului, îmbunătățirile fiind mult mai rapide decât în cazul terapiei ABA. De altfel, studiile efectuate pana in prezent au arătat că acești au beneficiat de îmbunătățiri cognitive și emoționale semnificative.
Un copil care este ajutat să se dezvolte în mod optim este un copil mult mai fericit și care va putea profita de toate bucuriile pe care i le poate oferi viață.
Nu rata
Formație nuntă LIVE – pentru orice gust muzical
Tehnologii de securitate pentru afacerea ta
Cum poti accesoria si pune in valoare diversele modele de rochii de lux negre?