17 June 2024

Cand trebuie sa folosim un clampmetru?

Un clampmetru este un instrument de testare electrica care combina un multimetru digital de baza cu un senzor de curent.

Initial, un clampmetru era un transformator la care era conectat un dispozitiv de masurare, un ampermetru.

In functie de scopul masuratorilor, intregul proces folosind o clema combinata cu un multimetru se va desfasura dupa cum urmeaza:

  • Se scot in evidenta firele pentru care doriti citirea. Daca prindeti mai multi conductori cu o clema deodata, rezultatul masurarii va fi incorect.
  • Modul si intervalul necesar sunt setate pe tester. Daca se masoara AC, atunci acestea vor fi AC, iar atunci cand dispozitivul accepta masurarea DC, atunci DC. In acelasi timp, pe scara, trebuie sa selectati o valoare putin mai mare decat cea pe care intentionati sa o masurati. Daca puterea estimata a curentului este necunoscuta, atunci masuratorile trebuie incepute de la cea mai mare scara.
  • Clestii sunt deschisi si conductorul necesar este plasat in interior. Pentru masurarea cat mai precisa, este indicat sa plasati firul in centrul circuitului, perpendicular pe corpul dispozitivului.
  • Masurarea va avea loc automat, afisand rezultatele rapid.

Cum se foloseste un clampmetru?

In general, clampmetrul de masura pentru curentul de sarcina si curentul de trecere este utilizat in acelasi mod de baza. In primul rand, daca clema va permite sa alegeti curent continuu sau alternativ, alegeti tipul de curent potrivit pentru circuitul pe care doriti sa il masurati. Apoi setati domeniul de masurare pe baza marimii curentului pe care il veti masura.

Odata ce sunteti gata, deschideti falcile clemei si prindeti-le in jurul firului pe care doriti sa il masurati. Pozitionati firul in centrul clemei pentru o precizie maxima de masurare. Clampmetrele concepute pentru a masura curentii de sarcina pot fi fixate numai in jurul unui fir. Aveti grija sa nu fixati instrumentul in jurul mai multor fire in acelasi timp, deoarece acest lucru va impiedica masurarea corecta.

Varietati de clampmetru!

In functie de circuitul utilizat si chiar de aspectul dispozitivului in sine, acest clampmetru este impartit in doua tipuri:

  • Un dispozitiv de tip analog, a carui parte activa este un transformator de curent alternativ cu o singura tura, iar dispozitivul de masurare este conectat la infasurarea sa secundara. Acestea sunt unul dintre primele modele de clampmetru de masura – se remarca prin costul redus si afisarea clara a rezultatelor masuratorilor in cazul amperajului variabil. Un dezavantaj comun al unor astfel de dispozitive este sensibilitatea lor mare la vibratiile mecanice – daca dispozitivul nu se afla pe o suprafata dura, atunci rezultatul masurarii poate fi afisat incorect.
  • Afisarea citirilor pe afisajul unui astfel de dispozitiv este determinata de un microcontroler, care realizeaza automat toate calculele necesare si (in functie de model) poate fi configurat pentru a afisa direct curentul sau puterea.

Clampmetrul este un instrument ce poate masura curentul si alti parametri pur si simplu prin prinderea unui fir, care nu trebuie taiat. Sunt usor de utilizat, in siguranta, deoarece pentru a face acest lucru este necesar doar ca instrumentul sa fie prins in jurul unui fir.