12 September 2024

Tradiţii specifice nunţilor din România

Nunţile sunt evenimente care vin însoţite de un număr considerabil de tradiţii. Spre exemplu, gătitul şi dezgătitul miresei sunt două dintre acestea şi urmează un curs specific. Două dintre tradiţiile care nu vor dispărea niciodată au acum şi seturi specifice care să ajute la acest proces.

Ce este dezgătitul miresei?

Acest obicei este contrar gătitului şi dezgătitul miresei are loc în timpul petrecerii, după ce a trecut mizeul nopţii. Simbolic, obiceiul marchează şi trecerea miresei de la statului de domnişoară la cel de doamnă.

Mireasa se va aşeza pe scaun şi va fi dezgătita de naşa. Ulterior, i se va lua voalul de pe cap şi în locul acestuia va fi pusă o bazma, o broboadă sau o năframă care să acopere capul. De asemenea, se pot folosi pălării, eşarfe sau alte accesorii pentru cap. În acest timp, mireasa se va opune într-un fel acestui tratament şi soţul va trebui să ţină o oglina împodobită frumos.

Pentru că soţul să nu se simtă exclus el va fi dezgătit de asemenea şi inlocul papionului pe care l-a purtat la nunta sau în locul cravatei va purta ceva asemănător cu ceea ce poartă pe cap mireasa. Fiecare element trebuie să fie ales cu atenţie şi este foarte important să se respecte în acest sens tradiţia. De aceea, acum poţi cumpăra seturi pentru dezgătit mireasă care sunt dotate cu tot ce ai nevoie.

Ce este gătitul miresei?

Gătitul miresei este un eveniment principal care are loc în casa miresei. Într-o cameră, însoţită de mama şi domnişoare de onoare, mireasă va fi pregătită şi se va îmbarca frumos pentru nuntă. Gătitul miresei include de asemenea şi rochia de mireasă. Unele dintre elementele principale ale acestei tradiţii, care sunt incluse şi în seturile pe care le poţi cumpăra pentru această zi, sunt oglinda, care ar trebui să fie împodobită şi aleasă pentru pozele care se fac în timpul gătitului, atunci când mireasa intra în contact cu rochia.

Voalul miresei este de asemenea un element important şi trebuie ales cu atenţie pentru eveniment. Se recomandă accesorizarea acestuia cu o diademă, o coroniţă sau chiar cu clame pentru păr. De asemenea, sunt folosite pentru rochie umeraşe personalizate cu numele mirilor pe care să se afle rochia şi costumul ginerelui. Rochia va fi pregătită cu atenţie pentru că mireasa să arate impecabil în ziua cea mare.

În prezent, gătitul miresei este o etapă foarte importantă dar şi foarte complexă. Contează totul, de la lenjeria intimă care se alege cu mare atenţie şi până la coafura şi machiaj. Mireasa trebuie să se simtă bine şi să se transforme în vedeta zilei. Pantofii sunt puşi de către cavalerii de onoare iar această tradiţie poate fi însoţită uneori de alte tradiţii la fel de interesante.

Se ştie că mireasa nu trebuie să fie văzută de mrie până când nu este gătită deoarece se crede că ar aduce ghinion dar şi pentru că suspansul să crească. Ulterior, urmează surpriză pentru mire şi bucuria acestuia de a-şi vedea aleasa îmbrăcată şi gătită.