Vrei să investești într-un autoturism second-hand? Este o decizie destul de avantajoasă, mai ales din punct de vedere al prețului. În anul 2023, s-au vândut aproximativ 316.332 de mașini second hand pe piața din România. Totuși, e esențial să derulezi o verificare auto detaliată pentru a te asigura că nu există probleme majore din punct de vedere tehnic sau estetic. Există mulți vânzători neautorizați, care oferă mașini cosmetizate la exterior.
Care sunt principalele defecțiuni tehnice ale mașinilor second hand și de ce ar trebui să te ferești afi în rândurile de mai jos.
Cele mai frecvente probleme întâlnite la mașinile second hand
Ești pe punctul de a achiziționa o mașină la mâna a doua? Iată care sunt cele mai populare probleme la care trebuie să fii atent/ă înainte de a face investiția:
- Daună totală – Cea mai frecventă problemă a mașinilor puse la vânzare de samsari. Mulți aleg să aducă mașini din străinătate, care au fost supuse unor accidente grave și să le repare la costuri minime. Tocmai de aceea, autoturismele nu prezintă airbag-uri sau capse pirotehnice la nivelul centurilor de siguranță. De asemenea, întreaga structură de siguranță este afectată, ceea ce poate duce inevitabil la incidente neplăcute.
- Probleme cu motorul – Motorul poate avea numeroase erori, de la uzura generală la defecțiuni ale pieselor cheie. Astfel, pot apărea zgomote ciudate, fum sau chiar pierderi de putere. Nu sunt singurele erori care pot interveni, însă numai un ochi avizat le poate identifica. Așadar, cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui specialist în verificare auto, care poate efectua un test de drum.
- Defecțiuni ale filtrului de particule – Întâlnite cu precădere în cazul autoturismelor cu motorizare diesel. Tocmai pentru că înlocuirea este destul de costisitoare, samsarii aleg să vândă mașini cu filtrul de particule înfundat, tocmai de aceea nu poate trece analiza RAR. În plus, emisiile de CO2 sunt foarte ridicate.
- Kilometraj fals – În ciuda testelor amănunțite de verificare auto care au apărut în ultimii ani, vânzătorii neautorizați încă aleg să dea kilometri înapoi. Nu trebuie să-ți faci griji, însă. O diagnoză auto completă îți poate indica istoricul real al mașinii.
Top 3 mașini second-hand de care să te ferești
Acum că ai aflat care sunt cele mai frecvente erori tehnice care apar la mașinile second hand, e timpul să treci la pasul următor – achiziția propriu-zisă. Dacă nu știi ce model se potrivește mai bine nevoilor tale în materie de confort și siguranță, iată top 3 opțiuni de care să te ferești:
- Renault Kangoo – Cu o rată de defecțiune de 31,8%. Este în mod clar un model pe care ar trebui să îl excluzi din start. Chiar dacă mașina nu prezintă probleme majore în momentul unei verificari auto, nu ai nicio garanție că nu pot apărea pe parcurs.
- Dodge Challenger – Adus în general din SUA sau Canada. Dodge Challenger a avut rapoarte mixte de fiabilitate și a fost criticat pentru problemele frecvente la transmisie, motor și sistemul electric. De asemenea, unele piese pot fi mai dificil de găsit și foarte costisitoare.
- Land Rover Range Rover Sport – Cunoscut pentru caracteristicile luxoase și capacitățile off-road. Totuși, modelele mai vechi, în special cele fabricate înainte de anii 2010, sunt destul de problematice. Cele mai frecvente erori sunt prezente la nivelul motorizării, a suspensiei și a elementelor electrice. Costurile de întreținere pot fi destul de mari. Este, totuși, un model impunător, dar partea tehnică își spune cuvântul.
Îți dorești o mașină second hand fiabilă, dar în același timp performantă și ușor de întreținut? Optează pentru serviciile de verificari auto și bucură-te de o achiziție pe termen lung!
Nu rata
Ghidul Dvs. pentru Înțelegerea Avantajelor unui Avocat
Cum să Alegi Tipul Potrivit de Lustra în Funcție de Locuință
De ce securitatea cibernetică este esențială pentru afacerea ta în 2024