24 June 2024

Cum să conectați două calculatoare folosind cabluri ethernet

Un mod eficient de a face acest lucru este să utilizați cabluri Ethernet.

Pasul 1: Achiziționarea Echipamentului Necesar

Primul pas este să vă asigurați că aveți toate echipamentele necesare pentru a realiza conexiunea Ethernet. Aici este ce aveți nevoie:

 • Cabluri Ethernet: Asigurați-vă că aveți două cabluri Ethernet în stare bună. Acestea sunt cabluri cu conectori RJ45 la ambele capete.
 • Două Calculatoare: Aveți nevoie de cele două calculatoare pe care doriți să le conectați. Acestea pot fi desktop-uri sau laptop-uri.
 • Router sau Switch (opțional): Dacă doriți să extindeți rețeaua pentru a conecta mai multe dispozitive, puteți utiliza un router sau un switch. Cu toate acestea, pentru conectarea directă a două calculatoare, nu este neapărat necesar.

Pasul 2: Configurați Calculatoarele

Următorul pas este să configurați setările de rețea ale calculatoarelor pentru a permite conexiunea Ethernet. Iată cum puteți face acest lucru:

 1. Deschideți Panoul de Control: Accesați panoul de control al sistemului de operare al calculatorului (de exemplu, Windows sau macOS).
 2. Selectați Setări de Rețea: Căutați opțiunea “Setări de rețea” sau “Rețea și internet” și faceți clic pe ea.
 3. Configurați Adresele IP: Configurați adresele IP ale calculatoarelor astfel încât să fie în același segment de rețea. De exemplu, puteți utiliza “192.168.1.1” pentru primul calculator și “192.168.1.2” pentru al doilea calculator. Asigurați-vă că masca de subrețea este identică pe ambele calculatoare (de obicei, “255.255.255.0”).

Pasul 3: Conectați Cablurile Ethernet

Acum că aveți calculatoarele pregătite, puteți conecta cablurile Ethernet. Iată cum puteți face acest lucru:

 1. Opriți Calculatoarele: Asigurați-vă că ambele calculatoare sunt oprite înainte de a conecta cablurile.
 2. Conectați Cablurile Ethernet: Conectați un capăt al fiecărui cablu Ethernet în porturile Ethernet de pe calculatoare. Aceste porturi sunt de obicei etichetate cu “LAN” sau “Ethernet”.
 3. Porniți Calculatoarele: Porniți ambele calculatoare.

Pasul 4: Verificați Conexiunea Ethernet

După ce ați conectat cablurile Ethernet, este important să verificați dacă conexiunea funcționează corect. Iată cum puteți face acest lucru:

 1. Verificați Setările de Rețea: Accesați din nou setările de rețea ale calculatoarelor și verificați dacă adresele IP și masca de subrețea sunt corecte.
 2. Testați Conexiunea: Puteți testa conexiunea efectuând un ping între cele două calculatoare. Deschideți o fereastră de terminal sau prompt de comandă și utilizați comanda “ping [adresa IP a celuilalt calculator]”. Dacă primiți răspunsuri, conexiunea funcționează.
 3. Accesați Resursele Partajate: Dacă doriți să partajați fișiere sau să accesați resursele de pe celălalt calculator, asigurați-vă că partajarea de fișiere este activată și că aveți permisiunile corespunzătoare.

Pasul 5: Utilizarea Conexiunii Ethernet

După ce ați stabilit conexiunea Ethernet între cele două calculatoare, puteți începe să utilizați această conexiune pentru a partaja fișiere, pentru a juca jocuri în rețea sau pentru alte scopuri. Este important să menținem în minte că această conexiune directă va funcționa doar între cele două calculatoare conectate și nu va oferi acces la internet.

ConcluzieConectarea a două calculatoare folosind cabluri Ethernet poate fi o modalitate eficientă de a partaja resurse și de a realiza transferuri rapide de date între dispozitive, https://www.dab-it.ro/blog/cum-conectez-doua-calculatoare. Cu pașii corecți și cu configurările adecvate ale rețelei, veți putea să vă bucurați de această conexiune fără probleme. Asigurați-vă că verificați setările de rețea și că utilizați cabluri Ethernet de calitate pentru a obține cele mai bune rezultate.