17 June 2024
lacul ursu

Cum s-a format lacul Ursu din Sovata?

Cea mai mare concentratie de sare din lume se gaseste in Marea Moarta a Europei, adica in Lacul Ursu, in apropiere de Sovata. Din cauza continutului ridicat de sodiu, este cu adevarat unic in lume. Judetul Mures si statiunea balneara Sovata sunt doua dintre atractiile majore ale Romaniei. Lacul Ursu este una dintre cele mai populare destinatii turistice din judetul Mures.

Cel mai mare lac heliotermic cunoscut din Europa si din lume este Lacul Ursu, care este, de asemenea, singurul lac de acest fel din Europa. Acesta este inconjurat de paduri si are o altitudine de 502 metri. Lacul are o suprafata de peste 40.000 de metri patrati, are o lungime de peste 306 metri si o latime de peste 182 de metri. Lacul are un perimetru de 900 de metri. Are o adancime de 18,9 metri.

Cea mai mare concentratie salina de pe planeta se afla in Lacul Ursu Sovata, are o temperatura de suprafata de 29°C si 41°C la o adancime de 1,5 metri si este unul dintre cele mai importante dintre cele cinci lacuri cu apa sarata din Sovata. Fenomenul heliotermic consta in faptul ca temperatura ridicata este emisa de soare si se scurge prin apa. Atunci cand razele soarelui trec prin apa dulce de la suprafata unui lac, aceasta se incalzeste si ii creste treptat temperatura.

Cand se deschide sezonul de scaldat pe Lacul Ursu, in iunie, temperatura apei creste pana la aproximativ 33-34 de grade inainte de a scadea treptat, in special din august, cand incep noptile fierbinti. In plus, Lacul Ursu este singurul lac sarat din lume care este inca acoperit de o vegetatie bogata, in ciuda faptului ca este situat pe un munte de sare.

Pentru a sustine cercetarile istoricului Jozsa Andras, s-a stabilit ca lacul Ursu a fost creat pe 27 mai 1875, la ora 11 dimineata, cand doua cursuri de apa s-au unit si au disparut intr-o groapa sapata in muntele de sare. In urma unei ploi abundente, apele au spalat fanul si resturile vegetale de pe pasune si au astupat gaura din muntele de sare, rezultand un lac adanc de aproximativ 18 metri. Dupa formarea lacului Ursu din Sovata, in 1875, in regiune s-a raspandit vestea ca aceasta apa amelioreaza bolile reumatice, iar mai bine de jumatate de secol mai tarziu a fost deschis in acest loc un prim centru de reumatologie.

Lacul heliotermic Ursu este cel mai mare si cel mai cald din lume. Este inconjurat de un munte de sare care detine o bogatie de vegetatie datorita solului vulcanic care s-a acumulat de-a lungul timpului. O a doua realizare este faptul ca Lacul Ursu este singurul lac de apa sarata din lume inconjurat de un munte de sare care detine o mare cantitate de vegetatie. Al treilea record mondial este ca este singurul lac din lume a carui data de nastere este cunoscuta cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu si statiunea Sovata sunt doua dintre cele mai mai obiective turistice sovata din Romania, care merita vizitate cel putin o data in viata.