20 June 2024

Cum pregatesti masina in mod corespunzator pentru primavara?

In ciuda faptului ca iarna inca insista sa isi arate capriciile, temperaturile osciland destul de mult in aceasta perioada, in cele din urma ne vom putea bucura din nou de razele calde ale soarelui, de indata ce primavara isi va intra in drepturi. Primavara nu doar ca vine cu schimbari importante in ceea ce priveste natura inconjuratoare, insa aceasta este si anotimpul in care trebuie sa ne pregatim masinile pentru sezonul cald. Chiar daca in situatia acestui sezon, provocarile sunt mult mai mici decat cele cu care ne intampina iarna, masinile noastre au totusi cateva nevoie speciale, carora este recomandat sa le acordam atentie la inceput de primavara.

Inceputul de primavara este momentul perfect in care sa facem o mica revizie masinii, dupa o iarna in care mai toate componentele auto au fost supuse unei uzuri intense. Astfel, am pregatit pentru tine o serie de sfaturi despre lucrurile carora sa le acorzi atentie la inceput de primavara pentru a avea parte de experiente de condus exceptionale.

            Bateria

Una dintre compnentele intens afectate de temperaturile negative este bateria. Oscilatiile de temperatura, expunerea la temperaturi negative sau utilizarea pe distante reduse sunt doar cateva exemple de situatii ce pot dauna bateriei. Astfel, la inceput de primavara iti recomandam calduros sa verifici starea bateriei inainte de pleca la drum. Daca timpul nu iti permite, poti apela increzator la servicii de montaj baterii la domiciliu in Timisoara sau Cluj-Napoca. Un astfel de serviciu te poate scuti de numeroase batai de cap in ceea ce priveste verificarea si inlocuirea bateriei in situatia in care se impune acest lucru.

                        Inlocuirea componentelor ce dau semne de uzura

Componentele masinii sunt expuse in mod constant uzurii, de aceea este absolut esential ca periodic sa se verifice starea de functionare a acestora. Indiferent ca este vorba despre placutele de frana, baterii, rulementi sau alte consumabile, fiecare dintre acestea trebuie inlocuite in momentul in care nu isi mai indeplinesc scopul. Astazi este mai simplu ca oricand sa gasesti rulmenti de o calitate exceptionala sau orice alete componente auto de care ai putea avea nevoie, astfel ca nu ar trebui sa circuli niciodata cu masina atunci cand durata de viata a unor componente se apropie de final.

            Anvelopele

Situatia anvelopelor am putea spune ca este una mai speciala avand in vedere ca in legislatia rutiera exista reglementari doar in ceea ce priveste anvelopele de iarna. Chiar daca odata cu sosirea primaverii majoritatea conducatorilor auto sunt tentati sa renunte la anvelopele de iarna, trebuie totusi tinut cont de faptul ca zapezile in luna martie nu sunt o raritate. Indiferent de luna in care ne aflam, daca va ninge si vei fi avea anvelope de vara, risti sa fii sanctionat de catre organele abilitate. Astfel, recomandarea este aceea de a face tranzitia la cele de vara, doar din momentul in care temperaturile raman constant peste 7 grade Celsius.

Fluidele

Nu in ultimul rand, este important sa arunci o privire si asupra nivelului lichidelor. Uleiul spre exemplu trebuie completat in mod constant pentru ca masina sa functioneze in parametri optimi. Nu este de neglijat insa nici lichidul de parbriz.