Numeroși specialiști din domeniul educației și al creșterii copiilor au lansat semnale de alarmă în ceea ce privește timpul îndelungat pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. Cu toate că folosirea tehnologiei nu trebuie interzisă, poți să-i oferi celui mic un alt motiv pentru care s-o folosească.
Utilizarea îndelungată a gadgeturilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării intelectuale și emoționale a copiilor, drept urmare îți prezentăm câteva trucuri, în funcție de vârsta acestora, care să te ajute să reduci timpul pe care copiii îl petrec online:
- Pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani
În cazul copiilor cu vârsta sub 2 ani, mai multe studii efectuate de specialiști au arătat că aceștia nu trebuie să aibă acces la un telefon sau o tabletă, iar timpul petrecut în fața televizorului trebuie să fie limitat. Pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani, în funcție de activitățile pe care le desfășoară, atât acasă, cât și la grădiniță, poți căuta online materiale distractive, adecvate vârstei lor, de care să beneficieze timp de cel mult 30 de minute. Îți recomandăm să nu-i încurajezi pe copiii de această vârstă să se joace pe telefon sau tabletă și nici să aibă acces la alte materiale nepotrivite vârstei lor. Pentru a-i oferi o bună educație în ceea ce privește timpul petrecut în mediul online, sprijină-ți copilul să deprindă cât mai multe abilități motrice prin jocuri, cum ar fi: desenatul, coloratul, activitățile în nisip și chiar interacțiunea cu alți copii de aceeași vârstă. Este foarte important, de asemenea, să îl obișnuiești încă de la o vârstă mică cu activitatea de a citi, iar pentru aceasta, puteți organiza o vizită la un anticariat din București. Totodată, puteți stabili un program de lectură în familie și puteți crea diverse joculețe cu tematică literară. Cu cât îl expui mai devreme pe cel mic la un mediu în care este înconjurat de cărți, cu atât va fi mai atras de lectură pe măsura ce va crește.
- Pentru copiii de vârstă școlară
Odată ce merg la școală, copiii au deprins deja abilitățile de citire și se pot descurca singuri să parcurgă un text mai scurt sau mai lung, în funcție de nivelul de înțelegere a textului la care se situează fiecare dintre ei. Tot acum, copiii își doresc să stea mai mult timp, fie online, fie în fața televizorului și este foarte important să le oferi alternative de a-și petrece timpul liber. Dacă cel mic este atras de vreun sport, în măsura în care este posibil îți recomandăm să îl înscrii la activități extra-curriculare sau sportive, cum ar fi fotbalul, înotul etc. Foarte utile pentru descoperirea pasiunilor sunt cărțile de hobbyuri, secțiune prezentă și pe site-ul anticariatului TargulCartii.ro, unde puteți găsi numeroase titluri care vă vor inspira. Tot online puteți găsi și diverse ghiduri sau cărți cu experimente științifice, în care sunt enumerați toți pașii pe care îi poți parcurge pentru efectuarea acestora. Activitățile fizice precum și un program bine definit îl vor ajuta pe cel mic să petreacă un timp mai scurt în fața ecranelor, lucru care îi va fi benefic pentru dezvoltarea intelectuală, emoțională și psihică.
- Adolescenții
Odată cu procesul de maturizare, copiii ajunși la vârsta adolescenței își pot gestiona singuri timpul, însă pentru a le oferi în continuare sprijinul tău în ceea ce privește petrecerea timpului liber, îți recomandăm să organizezi cât mai multe activități pe care să le faceți în familie, cum ar fi: seri de film, vizite la obiective turistice, ieșiri în oraș, participare la evenimente sportive etc. Odată ajuns la vârsta adolescenței, știe ce îi place și își cunoaște pasiunile, iar pentru a limita timpul online, îți recomandăm să îl încurajezi să își urmeze activ visurile. Dacă are vreun hobby sau practică vreun sport, îi poți oferi cadou cărți din domeniul respectiv, cum ar fi: cărți de fotbal, cărți de arte marțiale ori de dans. În general, un adolescent se va folosi frecvent de telefon pentru a fi în contact cu familia și prietenii sau colegii, dar și pentru a se informa cu privire la subiectele de interes. Jocurile online reprezintă o provocare în acest moment și se poate să îi răpească mult timp, așadar, este recomandat să discuți deschis cu adolescentul tău despre grijile pe care le ai în ceea ce privește timpul petrecut online și să stabilești cu acesta anumite limite de care să țină cont.
Educația timpurie referitoare la efectele mediului online și timpul îndelungat în fața ecranelor este foarte importantă și, în funcție de aceasta, cel mic va dezvolta anumite obieciuri și tipare pe măsură ce crește. Dacă programul nu îți permite să fii în permanență cu cel mic, îți sugerăm să folosești diferite aplicații de monitorizare a telefonului sau tabletei precum și funcția de control parental.
Nu rata
Sfaturi de la frizerii canini: Cum îngrijești blana cățelului între vizitele la frizer?
5 oportunități de carieră pe care le ai dacă ai permisul de conducere C+E
Cum Vă Pot Ajuta Aminoacizii Suplimente să Obțineți Rezultate Mai Bune la Sală