24 June 2024

Confruntarea cu Boala Arterială Coronariană: Perspective și Sfaturi de la Dr. Duțu Bogdan, Specialist în Cardiologie

Într-un articol recent publicat de Clinica Medicala Mentalife, Dr. Duțu Bogdan, Medic Specialist Cardiolog, oferă o analiză detaliată a Bolii Arteriale Coronariene (BAC) – o afecțiune ce reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică. Cu o înțelegere profundă a etiologiei, simptomelor și opțiunilor de tratament, Dr. Bogdan deschide un dialog esențial despre această boală complexă și adesea subestimată.

Despre Boala Arterială Coronariană

Dr. Bogdan explică că BAC, cunoscută și sub numele de boală cardiacă ischemică sau ateroscleroză coronariană, este cauzată de îngustarea arterelor coronare datorată depunerii de plăci de aterom. Aceste depozite limitează fluxul sanguin către mușchiul cardiac, crescând riscul de complicații grave.

Cauze și Simptome

Originând din ateroscleroză, BAC este influențată de factori precum fumatul, hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia, istoricul familial, obezitatea și sedentarismul. Dr. Bogdan subliniază că simptomele BAC pot varia de la angină pectorală și dispnee, la palpitații și oboseală, evoluând către stadii mai grave cu riscuri semnificative.

Diagnostic și Tratament

Diagnosticul BAC se bazează pe evaluări clinice și teste precum ECG și ecocardiografie. Tratamentul include modificări ale stilului de viață, medicație și, în cazuri avansate, proceduri de revascularizare. “Adoptarea unui stil de viață sănătos și renunțarea la obiceiurile nocive sunt fundamentale în tratamentul BAC”, accentuează Dr. Bogdan.

Importanța Prevenției

Un punct cheie în articolul lui Dr. Bogdan este accentul pus pe prevenție. Reducerea factorilor de risc și menținerea unui stil de viață echilibrat sunt cruciale pentru prevenirea BAC. De asemenea, controalele medicale regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce a factorilor de risc.

Concluzie Dr. Bogdan concluzionează că, deși BAC este o boală gravă cu impact semnificativ asupra calității vieții, prin identificarea precoce și managementul adecvat, complicațiile și morbiditatea pot fi reduse. Articolul său este un apel la acțiune pentru conștientizarea și combaterea acestei boli, reiterând importanța cunoașterii și intervenției timpurii.