17 March 2025

Vrei sa mananci o pizza ca in Italia? Iata unde o gasesti in Cluj

Pizza italiana a starnit de-a lungul timpului interesul multor gurmanzi. Poate te-ai intrebat de ce gustul pizzei din Napoli difera de cel al preparatelor similare din alte regiuni. Un motiv clar e legat de traditiile culinare atent transmise din generatie in generatie. Ceea ce numim “pizza italiana autentica” se obtine prin folosirea unui aluat maturat lent, a unor ingrediente de calitate si a unor tehnici de coacere specifice. Daca vrei sa experimentezi acest deliciu si te afli in Cluj, merita sa iei in calcul Pizzeria Napoli Centrale.

Ce inseamna pizza italiana autentica

Pizza italiana se recunoaste prin aluatul subtire, coaja usor crocanta si miezul moale. Daca privesti atent, vei observa un echilibru intre aroma dulce-acrisoara a sosului de rosii si savoarea branzei topite. E important sa stii ca nu se pune accentul doar pe modul in care aceasta arata, ci si pe textura. Ingredientele naturale si prospetimea sunt elemente de baza. Uneori, gasesti doar sos de rosii, mozzarella si cateva frunze de busuioc, alteori poti descoperi variante ce includ legume proaspete sau mezeluri cu specific local. Cei care calatoresc prin Italia remarca imediat diferenta dintre pizza gasita in orasele mari si cea regasita in vechile pizzerii napoletane, unde reteta originala e pastrata cu strictete.

Secretele unui aluat traditional

Multi cred ca exista o formula complicata, insa reteta aluatului e simpla la baza: faina, apa, drojdie si sare. Provocarea apare cand incerci sa gasesti proportiile corecte si cand urmaresti timpul optim de dospire. Un aluat lasat la dospit incet, la temperaturi moderate, are sanse sa fie mai aerat, cu bule de aer in interior. Astfel, crusta capata textura pufoasa in centru, dar ramane usor crocanta la exterior. Daca te intrebi de ce unii bucatari insista asupra apei minerale, raspunsul tine de aciditatea si duritatea apei, care influenteaza fermitatea aluatului. Un alt aspect tine de manipularea aluatului: trebuie sa stii cum sa-l intinzi, in ce moment sa-l asezi in cuptor si care e temperatura optima. In Napoli, cuptorul cu lemne e nelipsit, deoarece ofera o temperatura mare, care ajuta la formarea rapida a crustei.

De asemenea, exista si un stil de plesnit aluatul – un gest rapid prin care pizzerul intinde compozitia si elimina excesul de faina. Unele persoane sustin ca nu e doar o tehnica, ci si o traditie pastrata cu strictete in randul pizzerilor napoletani.

Ingredientele de baza

  1. Sosul de rosii. E important ca rosiile folosite sa fie fie proaspete, fie din soiuri italiene cunoscute pentru gust intens. Rosia San Marzano e una dintre cele mai populare in randul maestrilor pizzaioli, datorita aromei sale puternice.
  2. Mozzarella. Poti gasi mozzarella di bufala sau fior di latte, ambele fiind intinse in bucati mari si topite uniform in cuptor. Calitatea branzei influenteaza direct savoarea finala a preparatului.
  3. Busuiocul proaspat. Uneori e presarat la final, alteori se coace impreuna cu sosul si branza. Secretul sta in momentul adaugarii, pentru ca frunzele sa nu fie arse, dar nici adaugate in ultimul minut, atunci cand pizza incepe sa se raceasca.
  4. Uleiul de masline. Cateva picaturi de ulei extravirgin aplicate inainte de coacere contribuie la textura, iar dupa scoaterea din cuptor poti adauga inca un strop, pentru un plus de gust.

Alte ingrediente secundare pot fi salam picant, prosciutto, ciuperci, masline sau legume de sezon. Pana la urma, combinatiile sunt variate, insa baza clasica ramane aproape mereu aceeasi: aluat, sos, mozzarella.

Nu conteaza daca preferi pizza vegetariana sau daca te tenteaza sortimentele cu branzeturi multiple, important e sa te bucuri de gust si sa intelegi ca, uneori, secretul sta in detalii. iar în bucătăria italiană, detaliile sunt totul.