De fiecare dată când asculți muzică înregistrată pe discuri de vinil ai parte de o experiență nouă. Aplicațiile de streaming actuale nu vor putea înlocui sunetul cald pe care îl redă un pick-up, de îndată ce acul atinge suprafața discului de vinil.
Cu o creștere în popularitate în ultimii ani, discurile de vinil sunt tot mai cumpărate de români. În consecință, cele mai importante case de discuri, atât din țară, cât și din străinătate, au reluat producția muzicii înregistrate și pe acest format. Așadar, dacă dorești să începi să colecționezi viniluri, iată care sunt cele mai importante detalii de care să ții cont:
- Ce viniluri trebuie să cumperi?
În funcție de preferințele tale muzicale, în anticariate și magazinele de specialitate găsești albumele celor mai cunoscuți artiști, precum: Pink Floyd, Frank Sinatra, Phoenix, Iris, The Beatles, Elvis Presley etc. În plus, poți achiziționa și discuri de vinil ale unor artiști mai puțin cunoscuți sau discuri mixate de diverși DJ. În numeroase anticariate din București și din țară vei găsi discuri de vinil second-hand, dar și ediții rare, sau artiști ale căror albume se află încă în cele mai cunoscute topuri muzicale. Este recomandat să achiziționezi variantele lansate în perioada de glorie a discului de vinil, întrucât în acea perioadă sistemele de presare a discurilor erau la o calitate înaltă.
- Cum alegi vinilurile second-hand?
Odată cu creșterea interesului față de discurile de vinil, cei care au renunțat la colecțiile moștenite de la bunici ori părinți sau cei care au decis să-și vândă o parte din propria colecție au ales să colaboreze cu un anticariat, astfel că acum ai posibilitatea de a achiziționa, fie fizic, fie online, discuri de vinil de la anticariat. Atunci când ești în căutarea unor comori muzicale, ce se află cel mai adesea pe rafturile anticariatelor, trebuie să acorzi o deosebită atenție suprafeței discului. Aceasta nu trebuie să prezinte zgârieturi vizibile ori pe care le poți simți la o atingere. Dacă pe suprafața discului sunt zgârieturi profunde, sunetul este alterat, ceea ce poate duce chiar și la deteriorarea aparatului la care este ascultat. De asemenea, pentru o cât mai bună protecție a discului, coperta în care se află acesta nu trebuie să fie deteriorată.
- Cum să îți întreții colecția de viniluri?
Întrucât discurile de vinil sunt confecționate dintr-un material ce se poate deteriora cu ușurință, în special suprafața acestuia, care poate suferi zgârieturi superficiale sau profunde, este nevoie de multă atenție atunci când le manevrezi. Pentru a te asigura că sunt depozitate corect, este recomandat să aloci un corp de mobilier special dedicat vinilurilor. În magazinele de specialitate vei găsi rafturi special concepute pentru depozitarea discurilor de vinil. Dacă nu ai posibilitatea să depozitezi fiecare vinil într-o husă, este recomandat să le ții în coperta lor originală. La o anumită perioadă de timp, poți șterge suprafața discului de vinil cu o perie special concepută pentru curățarea suprafaței acestora. În acest fel, te vei bucura o perioadă mai lungă de timp de muzica artiștilor tăi preferați înregistrată pe discurile de vinil.
- Cum alegi un pick-up?
Aparatul la care vei asculta discurile de vinil are un rol important în ceea ce privește felul în care sunetul va fi redat și, implicit, îți va defini experiența de ascultare. În funcție de bugetul de care dispui, ai la dispoziție aparate la care să asculți discurile de vinil, pentru toate bugetele. Având în vedere că trebuie să acorzi atenție și specificațiilor tehnice ale acestor aparate, îți recomandăm să ceri sfaturile specialiștilor din domeniu, care te pot ajuta să alegi pick-up-ul potrivit pentru nevoile tale.
- Ce poți face când ai o colecție prea mare de viniluri?
Pasiunea pentru colecționarea vinilurilor poate duce în timp la acumularea unui număr impresionant de exemplare, mai ales dacă ai obiceiul să mergi des în anticariate ori în târgurile unde se comercializează și discuri de vinil. Atunci când spațiul pentru depozitare devine neîncăpător și dorești să renunți la o parte din vinilurile tale, poți apela la serviciile unui anticariat care vinde viniluri și, astfel, să îți eliberezi spațiul. În același timp, obții și o sumă de bani pe care o poți investi în alte discuri care se află pe lista ta de dorințe.
Oricând ai anumite întrebări referitoare la colecția ta de viniluri sau doar un disc de vinil pe care vrei să-l cumperi, anticarii îți pot oferi răspunsurile de care ai nevoie, întrucât aceștia cunosc cele mai importante detalii despre colecționarea discurilor de vinil.
Nu rata
Ghidul Dvs. pentru Înțelegerea Avantajelor unui Avocat
Sfaturi de la frizerii canini: Cum îngrijești blana cățelului între vizitele la frizer?
Cum să Alegi Tipul Potrivit de Lustra în Funcție de Locuință