Educația, dezvoltarea personală și învățarea sunt procese continue care durează întreaga viață. Nu există un moment anume în care ne oprim, pentru că de la etapă la etapă ne schimbăm, avem aspirații noi, ne dorim lucruri diferite.
Pe plan profesional, la fel ca și pe cel personal, evoluția este o necesitate. Dacă nu ca ambiție de expansiune a cunoștințelor și abilităților practice, atunci ca nevoie de adaptare la cerințele în continuă schimbare de pe piața de muncă. Vrem nu vrem, dacă ne dorim un stil de viață confortabil, o carieră în continuă ascensiune și un nivel financiar care să ne susțină toate celelalte pasiuni, atunci un job relevant care răspunde unei nevoi arzătoare în piață este răspunsul.
Și dacă tot am ajuns la capitolul cerințele actuale ale angajatorilor și abilități la mare căutare, inevitabil vorbim despre domeniul IT care a cunoscut o ascensiune notabilă și, conform analizelor de specialitate, va continua să rămână pe trend crescător mulți ani de acum înainte.
O situație realizată de către Bureau of Labor Statistics evidențiase faptul că între 2016 și 2026 va avea loc o creșterea a angajării în domeniul IT, programatori și dezvoltatori web, de 15% (ceea ce se confirmă până în prezent) o rată de creștere accelerată față de anii anteriori. În același timp, datorită cererii tot mai mari de astfel de poziții, au crescut considerabil și salariile din piață acordate programatorilor.
Tot mai mulți adolescenți, tineri și adulți optează către diferite zone din domeniul IT tocmai datorită cererii foarte mari de specialiști de profil și bineînțeles, salariilor în continuă creștere.
Dacă te numeri printre persoanele care își doresc să înceapă o carieră ca programator, să își completeze abilitățile actuale pentru următorul nivel în carieră sau chiar te afli în mijlocul unui proces de reconversie profesională, atunci te întrebi probabil ce limbaj de programare – dintre cele mai populare și căutate – ar fi ideal să înveți întâi. Iată ce trebuie să știi…
Python
Este limbajul de programare cel mai accesibil pentru începători (cursuri pentru dezvoltatori python află aici mai multe detalii). Python îți permite să înțelegi principiile fundamentale de codare fără să trebuiască să cunoști funcții și variabile complexe. Poate fi chiar distractiv. Micile detalii, adesea solicitante, din lucrul cu alte limbaje de programare, în Python nu sunt necesare, astfel încât oricine îl poate deprinde destul de repede.
Este ideal pentru dezvoltarea site-urilor, software-urilor și GUIs (graphic user interfaces). Ca să îți faci o idee despre cât de util este, gândește-te că e folosit în platforme precum Instagram, Youtube și Spotify. Se înțelege deci de ce este o variantă ideală pentru începători – mult mai ușor decât celelalte limbaje de programare, plus solicitat de către angajatori.
Dezavantajul limbajului Python este că necesită mai mult testing și nu este practic pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru telefoane mobile.
C
Chiar dacă C este unul dintre cele mai dificile limbaje de programare, este totuși o recomandare puternică pentru începători astfel încât toate celelalte limbaje sunt implementate în C. Asta înseamnă că odată ce înveți C este mult mai ușor să deprinzi C++ sau C#.
Acest limbaj este cel mai popular pentru scrierea de software de sistem. Sintaxa limbajului C a stat la baza multor limbaje create ulterior și încă foarte folosite și azi: C++, JavaScript, C#, D.
Deși mai complex decât Python, C este un limbaj de scriere relativ minimalist ce operează în strânsă legătură cu partea de hardware, fiind cel mai apropiat de limbajul de asamblare comparativ cu majoritatea limbajelor de programare.
Java
Reprezintă unul dintre cele mai solicitate limbaje de programare din domeniul IT la ora actuală. A fost creat sub premiza: “Scrii o singură dată și funcționează peste tot”, ceea ce se referă la faptul că poate fi folosit pe orice device și platformă. Acest lucru îl face unul dintre cele mai cerute limbaje de programare (și da, și printre cele mai bine plătite!). Așadar, dacă ești în căutarea unei cariere sigure, frumos remunerate într-o companie gigant, poți începe cu Java. Gândește-te că ai putea ajunge să lucrezi pentru angajatori de top precum Amazon, Ebay și IBM.
Java mai este folosit și pentru dezvoltarea aplicațiilor pe Android și iOS. De fapt, este baza sistemului de operare Android, ceea ce îl face ideal pentru tine dacă te orientezi către zona de dezvoltare de aplicații pe telefonul mobil.
JavaScript
Este un alt limbaj de programare deosebit de popular și apreciat. Multe website-uri cu care te intersectezi și platforme pe care le folosești au la bază acest limbaj, respectiv Twitter, Gmail, Spotify, Facebook și Instagram. Inițial, JavaScript a fost gândit ca un limbaj de programare care extindea capacitățile HTML și a devenit folosit mai ales pentru introducerea unor funcționalități în paginile web, codul JavaScript din aceste pagini fiind folosit mai ales de către browser.
În ciuda numelui și a unor similarități de sintaxă între JavaScript și limbajul Java nu există nicio legătură. Ca și Java, JavaScript are o sintaxă apropiată de cea a limbajului C, dar are mai multe în comun cu limbajul Self decât cu Java.
Ruby
Acesta este similar cu Python și aproape la fel de ușor pentru începători, persoane care nu au niciun fel de cunoștințe sau experiență în programare. Nu trebuie să cunoști o tonă de comenzi sau vocabularul de programare ca să înveți Ruby, plus are o mulțime de tool-uri utile și ușor de folosit. Platforme precum Airbnb, Groupon, Hulu și Soundcloud sunt câteva dintre cele construite cu Ruby on Rails. Este ideal pentru startupuri, iar popularitatea lui crește tot mai mult printre companiile mai mici.
Și deci care ar fi cel mai bun limbaj de programare cu care să începi? Depinde ce cauți. Dacă vrei ceva ușor, Python. Dacă vrei să îți construiești o bază solidă ca dezvoltator de website-uri atunci îți recomandăm C. Pentru crearea de aplicații pentru telefonul mobil, Java. Pentru partea de front-end development JavaScript. Dacă vrei să lucrezi pentru startupuri, Ruby.
STEP IT ACADEMY – Formări profesionale complete pentru programatori (adulți și copii)
Dacă ce ți-am prezentat până acum ți-a trezit interesul, dar nu știi încă ce pas să faci prima dată, Step IT Academy îți pune la dispoziție o varietate de cursuri pentru studenți și printr-o consultație gratuită poți obține detalii și îndrumare cu privire la ce ți s-ar potrivi în funcție de nevoile și scopul tău.
Leaderi în domeniul educației IT, prezenți pe piață din 1999 în 21 de țări, cu 99 de filiale, peste 75 000 de studenți, 2 900 de profesori și peste 250 000 de absolvenți, misiunea Step IT Academy este să ofere cunoștințe solide vaste cu accent deosebit pe practică, proiecte reale, un portofoliu bine realizat până la finalizarea cursurilor, profesori cu cel puțin 5 ani de experiență, programă actualizată constant conform cerințelor reale ale angajatorilor și cele mai performante echipamente.
Nu rata
Formație nuntă LIVE – pentru orice gust muzical
Tehnologii de securitate pentru afacerea ta
Cum poti accesoria si pune in valoare diversele modele de rochii de lux negre?