17 June 2024

Vitamine pentru combaterea oboselii

În ciuda eforturilor uriașe ale unor companii de băuturi cu campaniile lor de marketing, energia nu este ceva ce vine la cutie. Ea este produsă de corpul tău. Dacă îi furnizezi corpului tău mâncare, acesta începe să lucreze imediat la procesul complex de producere a energiei. Întrucât organismul tău are nevoie de energie pentru a îndeplini o mulțime de funcții zilnice, nu doar pentru mișcare, ci și pentru digestie, gândire și multe altele, este crucial ca producerea energiei să fie bine susținută și să se facă în cel mai eficient mod posibil. Corpul tău are nevoie de ajutor suplimentar de la nutrienții cheie pentru a transforma alimentele în energie, fără de care, întregul proces nu funcționează deloc. Iată niște vitamine pentru combaterea oboselii:

1) Vitamina B1 (tiamina)

Când vine vorba de a produce energie, celulele corpului preferă carbohidrații ca principal combustibil, cu toate că este nevoie de un aport constant de vitamina B1 pentru a transforma aceste alimente în energie. Un sportiv care mănâncă o dietă bogată în carbohidrați va avea nevoie de cantități mai mari de vitamina B1 în dieta sa pentru a beneficia de această energie.

Surse alimentare – semințe de floarea soarelui, fasole albă, fasole neagră, orz, fasole pinto, linte și ovăz.

Cea mai bună formă de supliment – clorhidrat de tiamină (HCl) sau mononitrat de tiamină

2) Vitamina B2 (riboflavina)

De obicei, celulele corpului preferă să acceseze energia din carbohidrați, dar pot folosi și grăsimile și proteine. Vitamina B2 ajută organismul să transforme atât carbohidrații, cât și grăsimile și proteinele în energie. Această vitamină este deosebit de importantă pentru producerea de energie în inimă și mușchi.

Surse de hrană – soia, spanac, sfeclă, tempe (boabe de soia fermentate), iaurt natural, ouă, sparanghel, migdale, curcan și ficat de vită.

Cea mai bună formă de supliment – Riboflavina

3) Vitamina B3 (Niacina)

Această vitamină este necesară ca adjuvant în peste 200 de reacții catalizate de enzime din corp și este o altă vitamină esențială pentru transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie. De asemenea, este utilizată pentru a construirea unor structuri de grăsime în corpul tău, cum ar fi membranele celulare și hormonii. Dacă ai o dietă scăzută în vitamina B3, s-ar putea să te simți obosit, deoarece organismul tău nu poate transforma alimentele în energie în mod corespunzător și producția de hormoni, cum ar fi hormonul tiroidian, scade.

Surse alimentare – Ton, pui, curcan, somon, miel, vită, sardine, alune, creveți, orez brun.

Cea mai bună formă de supliment – Niacinamidă (formă fără înroșire) sau acid nicotinic (formă de înroșire)

4) Vitamina B5 (acid pantotenic)

Aceasta este esențial pentru descompunerea și transformarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor în energie. Ca și vitamina B3, vitamina B5 este implicată în producerea de structuri de grăsimi, precum hormonii. Vitamina B5 este deosebit de importantă în cazul în care nivelul tău de energie este scăzut din cauza condițiilor de stres intens. Acest lucru se explică prin faptul că această vitamină este implicată în producerea de energie și hormoni care afectează stresul.

Surse alimentare – ciuperci Shiitake, avocado, cartof dulce, ciuperci crimini (champignon), linte, mazăre uscată, pui, curcan, iaurt natural, broccoli

Cea mai bună formă de supliment – Pantotenatul de calciu

5) Vitamina B6 (piridoxina)

Aceasta este vitamina necesară pentru dezvoltarea blocurilor de proteine și ADN. Este o vitamină crucială folosită la metabolizarea normală a energiei, deoarece este implicată în descompunerea depozitelor de glicogen (din mușchi și ficat) în energie. Un sportiv sau oricine face exerciții fizice în mod regulat, trebuie să se asigure că obține o cantitate mare de vitamina B6 în dietă pentru a putea accesa energia stocată atunci când are nevoie.

Surse alimentare – spanac, banană, semințe de floarea soarelui, cartof, cartof dulce, somon, pui, vită, curcan, ton.

Cea mai bună formă de supliment – piridoxină HCl sau piridoxal- 5′-fosfat.

 

Toate aceste produse le găsești și la noi: vitaking.ro