Dantura stricata nu trebuie sa te traga in jos sau sa te puna in situatii jenante in societate. Atunci cand vorbim cu o persoana, dintii sunt printre primii care ies in evidenta, deoarece contactul vizual este mereu cel de la nivelul fetei. O dantura neingrijita poate sa ne traga in jos in unele situatii, cum ar fi, de exemplu, un interviu la un job nou sau o intalnire cu un posibil partener sau partenera. De aceea este bine sa mergem la cabinetul stomatologului cat mai des pentru a preveni aparitia cariilor, iar daca este deja prea tarziu, atunci ar trebui sa luam in considerare un implant dentar sau aparat pentru corectarea dintiilor.
Ce este implantul dentar?
Inca din anul 2000 i.e.n., versiunile timpurii ale implanturilor dentare au fost utilizate in civilizatia Chinei antice. In acest moment, s-au folosit placile de bambus sculptate pentru inlocuirea dintilor lipsa.
Insa, primul caz inregistrat al unui dinte din metal folosit pentru inlocuire provine din corpul unui rege egiptean care a trait in aproximativ 1000 i.Hr. Acesta era realizat din cupru si inlocuia un dinte din partea superioara a maxilarului. Nu se stie insa daca acest implant antic a fost atasat in timpul vietii sale sau dupa moartea sa.
Sapaturile arheologice din Franta au descoperit intr-un mormant celtic un dinte fals facut din fier care se crede ca ar fi originar din aproximativ anul 300 i.Hr. Cu toate acestea, expertii sunt de parere ca este mai probabil ca acest dinte sa fi fost introdus in maxilarul decedatului post mortem din motive estetice, deoarece durerea instalarii sale in timpul vietii ar fi fost extenuanta.
A fost un act relativ frecvent in istoria antica ca dintii lipsa sa fie inlocuiti cu dinti de la animale sau alte persoane. Astazi, un implant provenit de la o alta fiinta umana ar fi clasificat ca un implant homoplastic, in timp ce un implant provenit de la un animal ar fi clasificat ca un implant heteroplastic. Insa riscul de infectie si de respingere a implantului este mai mare pentru implanturile dentare care provin de la o alta persoana sau de la un animal.
Arheologii au gasit si alte materiale in mandibulele craniilor antice, acestea variind de la pietre nestemate, precum jadul, pana la materiale obisnuite, cum ar fi scoicile de mare.
Abia cateva secole mai tarziu au fost inregistrate evolutii semnificative ale tehnicilor utilizate pentru implanturile dentare.
In secolul al XVIII-lea, unii cercetatori au inceput sa experimenteze folosind aur si aliaje pentru a realiza implanturi dentare. Totusi, acestea nu s-au dovedit a fi de mare succes. In anul 1886, un medic a montat o coroana de portelan pe un disc de platina, care, de asemenea, nu a dat rezultate pozitive pe termen lung. Problema principala care a pus in pericol aceasta procedura pana in acest moment a fost respingerea implantului dentar fiind corp strain. Pentru ca implantul sa aiba succes, dintele de inlocuire si osul trebuie sa fuzioneze impreuna, printr-un proces cunoscut sub numele de osteointegrare. In 1952, un chirurg ortoped s-a impiedicat de proprietatile particulare necesare fuziunii de succes. Dupa ce a descoperit ca un cilindru de titan fuzionat impreuna cu osul femurului unui iepure in timpul unui studiu privind vindecarea si regenerarea oaselor, el a emis ipoteza ca aceasta fuziune ar putea fi utilizata in alte domenii, cum ar fi implanturile dentare.
Implanturile dentare sunt cilindri (suruburi) de titan care sunt plasati chirurgical in mandibula unde lipsesc dintii sub gingii. Dupa ce sunt plasate si integrate in gingie, aceste suruburi permit dentistului sa monteze dintii de inlocuire pe ele. Noul dinte, o coroana, va arata si se va simti similar cu dantura reala.
Deoarece implanturile fuzioneaza la nivelul maxilarului, acestea ofera un sprijin stabil pentru dintii artificiali. Protezele si podurile montate pe implanturi nu vor aluneca si nu se vor schimba in gura – un beneficiu deosebit de important atunci cand mancati si vorbiti. Aceasta potrivire sigura ajuta protezele si puntile, precum si coroanele individuale plasate peste implanturi, sa se simta mai naturale decat puntile sau protezele conventionale.
Pentru unii oameni, puntile si protezele obisnuite nu sunt pur si simplu confortabile sau chiar posibile, din cauza unnor probleme specifice. In plus, puntile obisnuite trebuie sa fie atasate dintilor de o parte si de alta a spatiului lasat de dintii lipsa. Un avantaj al implanturilor este ca nu trebuie pregatiti sau asezati dinti adiacenti pentru a mentine noul dinte.
Pentru a primi implanturi, trebuie sa aveti:
-Gingii sanatoase;
-Os adecvat pentru a sprijini implantul;
-Obiceiuri excelente de igiena orala si vizite periodice stomatologice pentru a asigura succesul pe termen lung si sanatatea implanturilor dentare.
Specialistii considera ca exista doua tipuri de implanturi:
Implanturi endosteale – Aceste proteze sunt implantate chirurgical direct in mandibula. Odata ce tesutul gingiilor din jur s-a vindecat, este nevoie de o a doua interventie chirurgicala pentru a conecta o coroana la implantul initial. In cele din urma, un dinte artificial (sau dinti) este atasat la implantul individual, sau grupat pe o punte sau o proteza.
Implanturi subperiostale – Aceste implanturi sunt utilizate la pacientii care nu au suficient os sanatos. Un cadru metalic este montat pe maxilarul de sub tesutul gingiei. Pe masura ce gingiile se vindeca, cadrul devine fixat pe falca. Suruburile, care sunt fixate pe cadru, ies prin gingii. La fel ca in cazul implanturilor endosteale, dintii artificiali sunt apoi montati pe stalpi.
Lipsa dintilor va poate face sa va simtiti constient de propria persoana atunci cand mancati, vorbiti sau zambiti si va pot crea probleme de sanatate orala. Implanturile dentare sunt o solutie excelenta pentru imbunatatirea sanatatii dentare, precum si pentru o bunastare generala.
Nu rata
Sfaturi Valoroase pentru Alegerea unei Formații de Nuntă în București
Ghidul Dvs. pentru Înțelegerea Avantajelor unui Avocat
Cum să Alegi Tipul Potrivit de Lustra în Funcție de Locuință