13 December 2024

Toti iubitorii gastronomiei italienesti ar trebui sa incerce Grana Padano 300gr

Bucataria italieneasca este una din cele mai apreciate din lume, daca nu chiar cea mai apreciata, deoarece ofera un echilibru perfect intre ingrediente, dieta mediteraneana si condimente pentru a oferi gurmanzilor cea mai buna experienta culinara. Pe langa mezelurile renumite din Italia, aceasta tara sa mandreste si cu branza care nu poate lipsi din aproape nicio farfurie de paste fainoase: Grana Padano 300gr!

Este imposibil sa luati in considerare traditiile culinare stravechi ale Vaii Po din nordul Italiei si sa nu includeti branza. Putine regiuni din lume se pot lauda cu numarul de branzeturi produse in zona. De la Gorgonzola si Taleggio din Lombardia pana la renumitul Parmigiano-Reggiano facut in Emilia-Romagna, Valea Po este aproape de neegalat si in branzeturile importante din punct de vedere istoric.

Chiar in afara metropolei aglomerate din Milano, peisajul se schimba drastic. Strazile pline de viata lasa loc peisajelor pastorale si unui ritm de viata linistit care ne duc cat mai departe de centrul orasului. In Parco Agricolo Sud Milano se afla istorica Abatie Santa Maria di Rovegnano, o manastire cisterciana modesta, cunoscuta ca fiind unul dintre primele exemple de arhitectura gotica din Italia. Este, de asemenea, casa uneia dintre cele mai importante branzeturi din lume, Grana Padano. Produs pentru prima data in secolul al XII-lea, Grana Padano a fost creat pentru a pastra surplusul de lapte de vaca. Calugarii abatiei si-au transformat terenurile mlastinoase intr-o ferma de lapte functionala, ceea ce a facut ca mai multe animale sa produca mai mult lapte. In loc sa o lase sa se risipeasca, au dezvoltat o branza tare, destinata maturarii. Rezultatul a fost un produs care rivalizeaza cu mult mai faimosul produs lactat din regiune, Parmigiano-Reggiano.

Fabricat din lapte de vaca nepasteurizat, semi-degresat, Grana Padano este clasificat ca o branza de tip „grana”. Numele „grana” inseamna „boabe” in italiana, referindu-se la structura granulara a casului folosita la fabricarea rotilor. Este doar una dintre cele doua branzeturi DOP in stil grana (Denumire de origine protejata, o certificare acordata de UE) din tara, impreuna cu Parmigiano-Reggiano. In timp ce aceste doua venerabile branzeturi impartasesc unele asemanari, cu siguranta ele isi pastreaza propria pozitie in multe feluri.

Ca si Parmigiano-Reggiano, Grana Padano poate fi gasit la o varietate de varste de maturare, incepand cu 9-16 luni. Odata ce a trecut de aceasta etapa, se numeste Grana Padano Oltre 16 mesi. La 20 de luni de maturare, se vinde ca branza Riserva. Putin peste 5 milioane de roti de Grana Padano au fost produse anul trecut, folosind aproape 24% din tot laptele produs in Italia.

Aromele si aromele Grana Padano il fac un partener excelent pentru o gama larga de vinuri. Rotile tinere subliniaza de obicei aromele de lapte si smantana care se potrivesc frumos cu caracteristicile inflorate si usoare ale Prosecco-ului racit. Notele savuroase de fan ale rotilor de 16 luni necesita vinuri rosii cu tonuri de fructe de padure rosii proaspete si tanini mai usori – Chianti mai tanar este o alegere excelenta. Tonurile mai indraznete ale rotilor Riserva au nevoie de un vin cu structura si profunzime. Amarone della Valpolicella este bogat si rotund, cu arome profunde de fructe de padure care completeaza salinitatea si concentrarea branzei. Chianti Classico va scoate tot ce este mai bun in rotile mai vechi.

Versatilitatea Grana Padano il face o alegere naturala pentru o gama larga de utilizari culinare, dincolo de a fi doar o alegere hranitoare, fara lactoza, pe un platou de branza. Aroma mai putin sarata il face un inlocuitor excelent pentru Parmigiano Reggiano in multe retete, o consideratie apreciata de bucatari.  De asemenea, este perfect pentru a fi ras peste risotto, paste sau supa. Sunt delicioase legumele la abur — fasole verde, broccoli— cu Grana Padano ras amestecat cu pesmet si putin ulei de masline. De la inceputurile sale umile intr-o manastire pana la locul pe care il are astazi printre branzeturile preferate din lume, Grana Padano continua sa incante iubitorii de branzeturi si sa inspire bucatarii.

Grana Padano este plin de substante nutritive din lapte, in special calciu, dar nu are lactoza datorita metodei de imbatranire si productie indelungata. Este una dintre cele mai hranitoare optiuni cand vine vorba de branzeturi.

Putine alte branzeturi au aceleasi valori nutritionale si calitati ca Grana Padano. Este foarte recomandata copiilor mici si adolescentilor, pentru adulti, sportivi, varstnici si femei insarcinate. O portie de 50 g indeplineste 60% din necesarul zilnic pentru adulti si 50% din necesarul unui adolescent.

Este sarac in calorii, sarac in grasimi, in mod natural fara lactoza, bogat in minerale precum magneziu, zinc, cupru si vitamine (complexul B, D, E) si bogat in calciu.

Grana Padano a fost creat in Valea Po in anul 1135 la Manastirea Chiaravalle, la cativa kilometri sud de Milano. Productia de branzeturi a inceput ca o modalitate de conservare a surplusului de lapte in cazane speciale situate in manastiri. Este considerat a fi primul produs din lactate.

Numele sau initial era formaggio di grana (branza granulata). In iunie 1951, proprietarii de produse lactate si expertii in branzeturi au creat o conventie europeana a produselor lactate pentru a stabili standarde de produs cu privire la denumirea acestor branzeturi. La 10 aprilie 1954, Italia a stabilit reguli privind „Protectia denumirilor de origine a branzeturilor”. In 1996, Grana Padano a obtinut recunoasterea Denumirii de Origine Protejate de catre Uniunea Europeana.