20 June 2024

Tot ce trebuie sa stim despre aplicatii realitate virtuala

Realitatea Virtuala este abia la inceput, si, asa cum am vazut pana acum, pentru tehnologii similare trebuie sa asteptam mult timp inainte de a avea rezultate notabile. Si totusi Realitatea Virtuala sau VR-ul reprezinta o realitate de care incepem, chiar si in Romania, sa ne bucuram din ce in ce mai multe. Locatii precum Univrse ofera dultilor si copiilor experiente unice in VR, atat experiente de gaming, cat si academice. De fapt, in cele ce urmeaza, vom vedea ce aplicatii realitate virtuala curente si viitoare sunt considerate fiabile.

Jocuri video

Pionierii jocurilor video si consolelor VR sunt deja pe campul de lupta pe care este scrisa istoria realitatii virtuale. Univrse ofera astfel de experiente unice celor care doresc sa joace ceva mult mai interactiv, ceva mult mai antrenat. O imersiune totala in joc va intregii aceasta “aventura” virtuala care devine mult mai distractiva .

Video si fotografie

Evident vorbim despre sectorul prin excelenta al realitatii virtuale, avand astfel de exemple in fotografiile panoramice, videoclipurile si filmele la 360 ° si in fiecare zi apar mii de astfel de imagini cu continut nou, precum si device-uri performante, gata sa uimeasca privitorii si  utilizatorii.

Dar indepartandu-ne de contextele clasice deja ale realitatii virtuale, exista multe alte sectoare care doresc sa fie la cele mai inalte niveluri ale acestei tehnologii.

Calatorii in locuri in care, fizic, poate nu puteti ajunge niciodata

Realitatea Virtuala incearca sa schimbe calatoria clasica: va fi posibil sa vizitati Cascada Niagara si, cateva clipe mai tarziu, va veti afla in varful Turnului Eiffel, sau  direct la siturile arheologice de la Machu Picchu. Si asta, fara sa calatoriti ore intregi, in stres si cu cheltuieli exorbitante.  De asemenea, daca doriti sa calatoriti in realitate intr-un anumit loc, si doriti sa previzualizati locatia, inclusiv locul de cazare, deja este posibil sa descoperiti si sa previzualizati camerele hotelului, serviciile oferite de SPA si interioarele Bed & Breakfast, cu ajutorul realitatii virtuale.

Realitatea virtuala si realitatea augmentata sunt deja folosite pentru a descoperi atractiile si monumentele oraselor. Chiar si pentru smartphone-urile si tabletele noastre exista deja o serie de aplicatii care ne pot permite sa obtinem mai multe informatii sau ne pot ghida in tururi virtuale pentru a descoperi minuni indepartate.

Agentii imobiliare cu previzualizari virtuale

Cumpararea unei locuinte va fi o joaca de copii, exploatand potentialul VR. Prin intermediul acestei tehnologii puteti face un tur in fiecare camera a casei, rasfoind imaginile 3D, veti putea identifica toate punctele forte si orice lucrare necesara. Sectorul imobiliar se va confrunta cu o schimbare epocala: nu numai clientii, dar si agentii imobiliari vor putea folosi VR pentru a previzualiza casele fara a parasi biroul. In SUA, deja cei mai mari agenti imobiliari au optat ochelarii virtuali, in special in negocierile purtate pentru achizitionarea caselor de lux in strainatate.

Educatie

Nu dureaza mult sa va imaginati ca, in viitorul nu prea indepartat, spectatorii isi fac intrarea in scoli si universitati, fara sa fie fizic prezenti. Datorita VR, nu numai studentii si profesorii, dar oricine doreste sa invete imersiv va putea testa o experienta educationala de 360 °, mult mai antrenanta. De asemenea, unele lectii si informatii educative sunt deja disponibile datorita Realitatii Virtuale. De exemplu, la Univrse sunt disponibile lectii de Biologie, Geografie si Stiinte. Profitand de Oculus Rift, copiii, dar si adultii pot face calatorii extraordinare in Sistemul Solar sau sa fie prezenti la Big Bang, ori pot face o calatorie prin Sistemul Respirator. Acestea sunt “calatorii” imposibil de realizat fizic, de aceea VR-ul este vehiculul perfect spre lumi inimaginabile.

Automotive

In sectorul auto, castile de VR sunt deja o realitate. Producatorii de masini profita de unele caracteristici din realitatea virtuala pentru a le arata clientilor si partenerilor din intreaga lume, prin fotografii si videoclipuri navigabile, interiorul vehiculului si toate noutatile si confortul oferit.

Pentru producatorii de masini, este esential sa le prezinte clientilor inovatiile majore si potentialul real al masinii. Datorita VR, pot sa infiinteze showroom-uri virtuale si sa isi prezinte noutatile. O alta utilizare se regaseste intr-o aplicatie pentru siguranta masinii si prevenirea accidentelor. Aplicatia foloseste senzori de camera, GPS si smartphone pentru a detecta vehiculele din apropiere. Radarul detecteaza obiecte din fata soferului in timp real si calculeaza viteza vehiculului prin senzori. Cand vehiculul se apropie de un pericol, apare un semnal vizual si sonor pentru a preveni o posibila coliziune, permitand astfel soferului sa franeze in timp.

O realitate spatiala

NASA va folosi realitatea virtuala pentru a explora spatiul. De fapt, NASA foloseste deja Oculus Rift si alte tehnologii pentru a controla robotii, satelitii si alte dispozitive lansate in spatiu ca si cum ar fi in interiorul unui joc video. Tehnicienii si astronautii pot astfel sa exploreze suprafata unei planete fara a mai fi nevoiti sa se deplaseze din laboratoarele terestre sau fara a fi nevoie sa paraseasca nava spatiala.

Cinema si divertisment

Domeniul jocurilor video este sectorul care beneficiaza, in prezent, de cea mai mare parte din realitatea virtuala, insa intregul sector al divertismentului poate folosi casti VR pentru a amplifica experienta utilizatorului. Exista  aplicatii care permit iubitorilor marelui ecran sa se bucure de o experienta cu totul noua. Aceste aplicatii de realitate virtuala va vor permite sa luati parte la scene pe care le experimentati in cinematograf si sa vedeti totul dintr-o perspectiva noua: va fi ca si cum ati trai in interiorul filmului, sa fiti acolo in timp ce scena este filmata, chiar daca sunteti asezat confortabil pe canapea acasa. Discutia este aceeasi si pentru sport. Cu VR vom putea urmari echipa noastra favorita, indiferent daca joaca acasa sau in deplasare, direct de pe standurile stadionului, fara a fi nevoie sa parasim casa. Acest lucru ne va permite sa participam la meciuri – fotbal, baschet sau tenis – alaturi de alte mii de fani.

Aplicatii mai sunt inca foarte multe. Ideea de baza este ca realitatea virtuala reprezinta un lucru posibil, palpabil si care promite multe. In plus, in cazul unei pandemii ca cea pe care, din pacate, o experimentam in prezent, dispozitivele de realitate virtuala sunt intrumente care ne vor face viata mai usoara, ajutandu-ne sa fim in locuri in care, fizic, nu ar fi indicat sa fim.