Toată lumea caută combustibilul perfect de încălzire. Dar oare acesta există? Când piața oferă atât de multe alternative, e normal ca românii să fie sceptici. Să găsești un combustibil de încălzire care să îți satisfacă toate preferințele e destul de greu, însă nu imposibil. Astăzi vei afla tot ce nu s-a spus până în momentul de față despre peleți.
E adevărat, nu există combustibil care să nu aibă și minusuri, însă depinde foarte mult de cât de pronunțate sunt acestea. Dacă avantajele sunt cu zecile, minusurile nici nu mai sunt importante. Acest principiu se aplică în cazul peleților, un combustibil solid pe care trebuie să îl testezi!
Ce sunt peleții?
Despre peleți trebuie să știi că sunt un combustibil solid, un excelent înlocuitor pentru combustibilii fosili de pe piață (gaz natural, petrol sau cărbuni). Aceștia sunt 100% ecologici, deci extrem de prietenoși cu mediul înconjurător, dar și cu sănătatea ta și a familiei tale.
Cum de sunt peleții un combustibil 100% ecologic? Ei bine, aceștia sunt creați doar din materii lemnoase reciclate, fără adaos de substanțe chimice periculoase. Este suficientă lignina din compoziția lemnului pentru ca fiecare parte de rumeguș să se lege de cealaltă.
Ce putere calorică au peleții?
Dacă peleții sunt de calitate superioară, așa cum este cazul celor de la Tomibena, puterea lor calorică este mai mare decât a multor specii de lemn de foc. Ca să fim mai expliciți, peleții de la Tomibena au o putere calorică de 4200 kcal/kg, în timp ce cele mai cunoscute lemne de foc din România înregistrează următoarele valori:
- stejar: 3.180 kcal/kg;
- mesteacăn: 3.612 kcal/kg;
- cireș: 3.560 kcal/kg;
- fag: 3.526 kcal/kg;
- brad: 3.710 kcal/kg;
- plop: 2.666 kcal/kg;
- arțar: 3.610 kcal/kg.
Lista poate continua cu foarte multe alte exemple. Un lemn de foc extrem de folosit la noi în țară, care are o putere calorică mai mare decât cea a peleților, este salcâmul. Așadar, dacă lemnele de foc ți se par mai scumpe, poți trece oricând pe peleți.
Ce umiditate au peleții?
Un aspect extrem de important atunci când vine vorba despre combustibilul solid de orice tip este umiditatea. Cu cât umiditatea este mai mică, cu atât eficiența, puterea calorică, este mai mare. Acest principiu este aplicabil atât în cazul lemnelor de foc, cât și în cazul peleților.
Dacă achiziționezi lemne de foc verzi, probabil știi că au nevoie de un timp pentru a se usca, nu le poți folosi imediat. Este vorba de minim 6 luni, însă mare atenție la condițiile de depozitare. Dacă vrei ca lemnele de foc să ajungă la o umiditate optimă pentru ardere, trebuie să le depozitezi într-un loc cât mai uscat.
Peleții nu au nevoie de un timp de uscare. Umiditatea lor este între 8-10% – optimă pentru ardere, pentru a oferi puterea calorică despre care am vorbit mai sus.
Bine, este recomandat ca umiditatea peleților să aibă această valoare, însă nu e general valabil. Contează foarte mult de la cine îi achiziționezi. Trebuie să fie vorba despre o sursă de încredere, un furnizor care depozitează peleții în condiții excelente, așa cum este Tomibena. În caz contrar, dacă peleții nu sunt depozitați corespunzător, te poți trezi cu surprize.
Când este bine să achiziționezi peleți?
Conform celor ce folosesc peleti cu regularitate pentru a se încălzi, perioada optimă pentru a-ți face stoc este vara. Pe timpul sezonului cald sunt cu mult mai multe oferte de preț, așa că poți profita din plin de ele.
Cât costă peleții?
Peleții se vând în saci de aproximativ 15 kg sau chiar mai mult. Un palet cu peleți conține 66 de saci, cel puțin în cazul furnizorului Tomibena. În medie, un sac de peleți costă în jur de 30 de lei. Dacă prinzi peleții la ofertă, cu atât mai bine pentru tine. Dacă faci o comandă mare, te poți bucura chiar și de transport gratuit oriunde în țară.
Accesează tomibena.ro și fă achiziții sigure de peleți. Nu uita să “vânezi” și ofertele de preț – te pot ajuta să faci economii serioase!
Nu rata
Sfaturi Valoroase pentru Alegerea unei Formații de Nuntă în București
Ghidul Dvs. pentru Înțelegerea Avantajelor unui Avocat
Sfaturi de la frizerii canini: Cum îngrijești blana cățelului între vizitele la frizer?