24 June 2024

Top 5 tipuri de vinuri care merg vara

Vara este sezonul perfect pentru a te bucura de vinuri răcoritoare și pline de savoare, care să-ți completeze perfect zilele însorite și serile calde. Iată cinci tipuri de vinuri pline de prospețime, cu arome ușoare, pe care le poți savura cu succes în sezonul cald!

1. Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc este un vin alb sec, ușor de băut, perfect pentru zilele călduroase. Aromele sale proaspete includ adesea note de fructe verzi, precum mărul verde, perele și guava, dar și nuanțe de citrice și ierburi. Nu este neobișnuit ca vinurile de acest tip să aibă și un gust mineral, în special cele produse în regiunile mai reci.

Sauvignon Blanc se potrivește cu o varietate de preparate culinare, de la salate proaspete de vară și pește la grătar și până la brânzeturi de capră și preparate din carne albă. Cu toate acestea, el se potrivește bine și cu porc sau paste cu sosuri cremoase. Pentru a te bucura de caracteristicile sale pe deplin, servește-l la o temperatură de aproximativ 8-10 grade Celsius, într-un pahar cu o deschidere largă. Experimentează cu Sauvignon Blanc din diverse regiuni pentru a descoperi vinul care ți se potrivește cel mai bine. Totuși, dacă vrei să ai certitudinea calității, alege un vin de colecție de la Crama Gîrboiu!

2. Chardonnay

Chardonnay este un vin alb versatil, care își poate schimba caracterul în funcție de metoda de vinificație. Varietățile simple, maturate în cuve din inox, sunt ușoare și fructate, cu arome de mere, pere și citrice. Ele sunt o alegere perfectă pentru zilele toride, alături de salate proaspete sau fructe de mare. Vinurile maturate în butoaie de stejar oferă o complexitate aparte, dezvoltând note de vanilie, caramel și condimente dulci. Acestea se potrivesc cu preparate mai elaborate, precum pui la cuptor sau paste cremoase, și sunt ideale pentru seriile lungi de vară petrecute pe terasă.

Pentru a savura aromele delicate caracteristice unui Chardonnay, servește-l la o temperatură cuprinsă între 10 și 12 grade Celsius. Alege un pahar universal pentru vin alb, care le permite atât aromelor fructate, cât și celor provenite din maturarea în butoi să se dezvolte cât mai bine.

3. Riesling

Rieslingul sec este un vin alb elegant și revigorant, perfect pentru zilele călduroase de vară. Aciditatea sa vibrantă îi conferă o prospețime aparte, completată de arome minerale și note subtile de citrice, mere verzi și fructe cu sâmburi. Spre deosebire de Sauvignon Blanc, Rieslingul poate prezenta și o ușoară dulceață reziduală, care îi echilibrează aciditatea și adaugă o notă de complexitate.

Acest vin se potrivește cu o gamă largă de preparate culinare de vară. Savurează-l alături de salate condimentate, pește la grătar sau fructe de mare. Îl poți degusta și alături de mâncăruri asiatice sau preparate din pui cu sosuri cremoase. Pentru a te bucura de aromele sale delicate, este recomandat ca temperatura de servire să fie cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius.

4. Vinurile rose

Vinurile rose sunt o alegere excelentă pentru zilele călduroase de vară, datorită caracterului lor proaspăt și perfect echilibrat. Nuanțele de roz pal sau somon oferă o armonie vizuală plăcută, iar aromele delicate de căpșuni, zmeură, pepene și trandafiri te îmbie la o degustare savuroasă. Spre deosebire de vinurile roșii, cele rose sunt mai ușoare și mai puțin tanice. De aceea, ele trebuie savurate ușor răcite, la o temperatură cuprinsă între 8 și 12 grade Celsius. Degustă-le alături de salate proaspete, brânzeturi moi, pizza cu fructe de mare sau preparate din pui la grătar.

5. Vinurile spumante

Vinurile spumante conferă un aer festiv oricărei zile de vară. Bulele fine și persistente asigură o senzație plăcută și răcoritoare, iar aromele fructate și florale îți răsfață simțurile într-un mod memorabil. Vinurile spumante seci se potrivesc de minune ca aperitiv, alături de gustări ușoare sau fructe de mare. Cele demiseci sau dulci pot fi savurate alături de deserturi ușoare pe bază de fructe sau prăjituri cu cremă. Indiferent de preferințele tale, vinurile spumante sunt o alegere excelentă pentru a celebra momentele speciale petrecute alături de cei dragi în zilele călduroase de vară. Tot ce trebuie să faci pentru o experiență deosebită este să le păstrezi și servești la o temperatură de 6-8 grade Celsius, din pahare de tip flaut.

După cum vezi, există întotdeauna un vin perfect pentru a te bucura de vara cu stil. De la Sauvignon Blanc și Chardonnay până la vinurile rose și spumante, opțiunile sunt nenumărate și delicioase. Așadar, alege-ți sortimentul favorit și bucură-te de gustul și prospețimea vinurilor de vară!