11 December 2024

Sursa poza: pexels.com

Top 4 curiozități despre discurile de vinil

Istoria discurilor de vinil datează încă din sec XIX, însă astăzi cel mai des întâlnit format este cel de 33 rpm, care a apărut în anul 1948, atunci când casa de discuri Columbia Records a lansat acest tip de vinil. Mai este cunoscut ca Long Play, prescurtat LP, acest format având o durată mai lungă de viață și o mai mare calitate a redării sunetului.

Discurile de vinil au revenit în atenția iubitorilor de muzică și a celor pasionați de obiecte vintage, mai ales pentru calitatea lor înaltă, dar și a modului de înregistrare analog. În prezent, ai la dispoziție o multitudine de genuri muzicale înregistrate pe discuri de vinil, cele mai apreciate dintre acestea fiind rock, jazz, latino etc.

            Îți prezentăm în continuare cele mai interesante curiozități despre discurile de vinil și motivele pentru care este recomandat să începi să îți întreții colecția de viniluri:

 

  1. Calitatea mai bună a sunetului
Sursa poza: pexels.com

Melodiile înregistrate pe un disc de vinil sună diferit față de cele pe care le asculți pe un CD ori prin streaming, datorită faptului că înregistrarea este făcută analog. Deși dezvoltarea tehnologică îți permite să te bucuri de melodiie preferate oriunde te-ai afla, când asculți muzica înregistrată pe un disc de vinil, experiența este de fiecare dată alta, datorită senzației de intimitate pe care o conferă întreaga ta colecție de viniluri. Întrucât un disc de vinil poate capta și cele mai subtile note din timpul înregistrării în studio, melodiile redate de un pick-up sunt mai ample și mai complexe.

 

  1. Detalii care influențează prețul discului

Discurile de vinil în ediție limitată, dar și cele care au o altă culoare decât negru, ori cele care au o copertă în serie limitată, au un preț de vânzare mult mai mare. Primele albume lansate pe discuri de vinil, ale unor formații consacrate la nivel mondial, pot avea, de asemenea, prețuri mai mari de vânzare. Un disc de vinil cu autograf va avea un preț de vânzare diferit față de același album căruia îi lipsesc autografele.

 

  1. Ce poți face cu vinilurile deteriorate?

Înainte de a pune un disc de vinil pe pick-up, este recomandat să verifici starea acestuia, astfel încât discul să nu prezinte zgârieturi. Un astfel de vinil poate deteriora aparatul la care este ascultat, însă, cu toate acestea discul poate fi folosit în diverse proiecte hand-made. Pentru acest lucru, te poți inspira din modelele existente online pentru a da o nouă viață vinilurilor deteriorate.

 

  1. Îngrijirea colecției de viniluri
Sursa poza: pexels.com

Cea mai mare colecție de discuri de vinil aparține unui om de afaceri din Brazilia și aceasta cuprinde peste 8 milioane de exemplare. Dacă și tu deții o colecție de viniluri, chiar dacă nu atât de impresionantă, este foarte important să o întreții, în special coperțile discurilor de vinil, înrucât acestea sunt cele mai fragile. Este recomandat să păstrezi vinilurile pe un raft special amenajat pentru asta și să aranjezi discurile pe verticală. Fiecare disc de vinil trebuie păstrat în coperta lui originală, la care poți adăuga o protecție exterioară din plastic pentru a evita deteriorarea. O colecție îngrijită va avea un preț de vânzare mult mai mare.

Discurile de vinil reprezintă cea mai longevivă formă de înregistrare a muzicii, astfel că acestea se bucură de un succes mare chiar și astăzi. Calitatea sunetului pe care un disc de vinil îl redă nu a putut fi depășită de niciun alt mod de înregistrare. Este de menționat, totuși, că pentru o calitate înaltă a sunetului, este importantă și calitatea pick-up-lui.