6 October 2024

Supa la plic – o bunătate de E-uri

Atunci când foamea dă năvală peste noi și nu avem timp să ne pregătim un prânz consistent, de cele mai multe ori apelam la “tradiționala” supă la plic. Suntem satisfăcuți că ne-am potolit foamea, a fost gustoasă, deci ne putem continua treburile cotidiene, mulțumiți de faptul că fără efort și într-un timp foarte scurt ne-am preparat masa.
Dar oare câți dintre noi știm cu adevărat cu ce ne-am umplut stomacul? Citește cineva ingredientele, și chiar dacă o face, știe cu adevărat ce înseamnă toate acele denumiri? Nu trebuie să vă faceți griji, pentru că mai jos gasiți toate informațiile de care aveți nevoie.
Studii de specialitate au demonstrat că faimoasa supă la plic reprezintă un pericol real pentru sănătate având în vedere cantitatea de sare pe care o conține. În plus, consumul îndelungat al acestui tip de supă conduce la hipertensiune arterială, afectând sistemul imunitar și stomacul. În tot acest cerc vicios, bacterille de tipul Helicobacter Pylori, răspunzătoare de apariția ulcerului, cancerului de stomac și a gastritei nu întârzie să apară.
Disponibilă în comert sub formă de prafuri, cubulețe sau la borcan, supa instant nu aduce nutrienți, întrucât zarzavaturile, în cantitate infimă de altfel, sunt deshidratate. Pentru a da gustul authentic de supă se apelează la foarte multă sare și agenți de întărire a gustului (E629, E628, E 627), substanțe de îngroșare și diferiți coloranți etichetați drept E-uri.
Prin definiţie, un aliment valoros din punct de vedere nutriţional, datorită conţinutului de legume proaspete, dar care nu trebuie să fie fierte excesiv. Astfel, supele instant, sub orice formă le găsim în comerț, încalcă această regulă.
Consumul pe termen lung poate crea carenţe nutritive
„Supele instant nu au niciun element nutritiv proaspăt. Mai mult, în cazul unui consum îndelungat de asemenea produse, pot să apară carenţe nutritive sau un deficit de săruri minerale”, subliniază prof. univ. dr. Maria Moţa, şeful clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
Medicii atrag atenţia că „supa la cană”, cu substanţe de sinteză, nu este recomandată celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor. Nici pentru persoanele cu osteoporoză nu sunt indicate, deoarece sarea „scoate” calciul din organism. De asemenea, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume supă instant.
Supa instant = pericol de celulită
Dacă tineți la siluetă sau vreți să țineți o cură de slabire, iar supa la plic pare o alegere “light”, vă înșelați amarnic. Produsul nu este recomandat femeilor care au celulită sau care vor să nu aibă. „Supele instant au un conţinut ridicat de sare, iar sarea reţine apa în ţesuturi, conducând la o inflamare la nivelul hipodermului. Astfel, în timp apare aspectul de coajă de portocală”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Şi nutriţionistul Mihaela Bilic atrage atenţia că produsul amintit nu este recomandat persoanelor cu sindrom de retenţie de apă.
Efectul E-urilor asupra sănătăţii
În cantităţi mici, aditivii alimentari nu au efecte negative, nu sunt nocivi organismului uman, afirmă oamenii de ştiinţă. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat un studiu amplu, prin care a încercat să demonstreze atât partea pozitivă, cât şi partea negativă a utilizării aditivilor (E-urilor) în industria alimentară.
Partea pozitivă este că produsele alimentare au un aspect mai plăcut, termenul de valabilitate este mai lung, anumite bacterii, mucegaiuri, viruşi sunt anihilaţi (reduc apariţia acestora), accentuează proprietăţile atât fizice cât şi cele chimice (aspect, miros, ajută la crearea unor reacţii chimice sau reducerea acestora). Partea negativă apare însă la consumatori mai mult, deoarece pot cauza boli grave dacă sunt consumate în mod accentuat şi în cantităţi mari.
Pentru a înțelege mai bine efectele aditivilor alimentari, vă las să consultași analiza ingredientele unei astfel de supe.
Supă de pui cu tăiţei de la Knorr
Ingrediente:
paste făinoase (făina de grâu) 63,5%, sare, amidon de porumb, potenţiatori de aromă (monosodiu glutamat, inozinat şi guanilat de sodiu), legume deshidratate 3,6%(morcov, rădăcină de ţelină, praz, usturoi, pătrunjel frunze), grăsime de pui 1,7%, zahăr, extractde drojdie, grăsimi şi uleiuri vegetale, arome (conţin; zer, urme de ou), condiment 0,4%(rădăcină de leuştean, curcumă, piper, extract de condimente), carne de pui deshidratată 0,35%,acidifiant (acid cirtic), glucoză, maltodextrină din porumb.
Analizând amestecul de ingrediente, avem:
a. Monosodiu glutamat sau glutamate monosodic –>E 621: potenţiator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse vegetale sau animale. Sarea de sodium a acidului glutamic. Este utilizatîntr-o gamă vastă de alimente de origine animal, vegetală sau mixtă. Stimulează puternic apetitul, produce adictivitate. Are efecte neurotoxice, poate provoca persoanelor sensibile migrene şicrampe, greaţă, respiraţie dificilă, modificări de ritm cardiac etc. este unul dintre cei mai nocivi aditivi, care poate produce cancer şi boala Alzheimer, Parkinson etc. Este interzis consumul decătre femeile insărcinate, copii, sugari, hipoglicemici, cardiac, bătrâni. Consumul frecvent nu este recomandat.
b. Inozinat de sodiu ->E 631: potenţiator de gust şi aromă artificial, vegetal. Face parte din E-urile cancerigene, poate fi produs din carne sau sardine, poate provoca gută (o formă deartrită=inflamaţia articulaţiilor), nu este permis în alimentaţia sugarilor şi a copiilor mici.
c. Guanilat de sodiu ->E 627: potenţiator de gust şi aromă artificial, vegetal. Face parte din E-urile cancerigene, izolat din sardine sau extract de drojdie, poate provoca gută, nu este permis în alimentaţia sugarilor şi a copiilor mici.
d. Acid citric sau sare de lămâie ->E 330: acidifiant natural sau artificial, se poate obţine din fructe (citrice) sau prin biosinteză, poate cauza afecţiuni bucale (produce boli ale aparatului bucal), poate deveni cancerigen dacă este consumat în exces, face parte din E-urile toxice.