13 December 2024

Sindromul de tunel carpian – Simptome, cauze si metode de tratament

Una dintre cele mai frecvente neuropatii de compresie si, totodata, una dintre cele mai intalnite probleme la nivelul mainii, sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare atunci cand unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, nervul median, este comprimat in tunelul carpian, un pasaj ingust din incheietura mainii.

Nervul median controleaza unii dintre muschii care misca primele 4 degete ale mainii si transporta informatii inapoi la creier despre senzatiile simtite in cele 4 degete (mai exact, in degetele 1, 2, 3 si in prima jumatate a degetului 4). Cand nervul este comprimat, acesta poate provoca furnicaturi, amorteala si durere in mana afectata.

De stiut ca sindromul de tunel carpian poate afecta doar una sau ambele maini. De asemenea, afectiunea este mai des intalnita in randul femeilor decat al barbatilor.

​Principalele simptome

Primele simptome cu care se confrunta o persoana care are sindrom de tunel carpian sunt senzatia de furnicaturi si amorteala in degete. De asemenea, mana afectata se poate simti slabita, putand chiar sa intampine dificultati in prinderea sau apucarea obiectelor. In cazurile medii, apare durerea in mana, care poate fi uneori simtita in antebrat sau mai sus.

Simptomele tind sa fie mai suparatoare noaptea si pot perturba somnul, dar pot fi observate si dimineata, la trezire. Scuturarea mainii ajuta deseori la reducerea durerii si amortelii.

Este posibil ca semnele afectiunii sa nu apara deloc in timpul zilei, cu toate ca anumite activitati, cum ar fi tastarea, treburile casnice sau gradinaritul, pot provoca aparitia lor. In cazurile mai grave, cand nervul median este foarte comprimat, simptomele se simt pe tot parcursul zilei.

​Cauze posibile

Deoarece nervul median este foarte sensibil la presiune, este posibil sa nu poti detecta cauza afectiunii. Unii dintre factorii care pot creste riscul de a dezvolta acest tip de neuropatie de compresie sunt:

  • miscarile repetitive ale mainii;

  • flexarea si extensia excesiva a mainii;

  • anumite boli, cum ar fi diabetul, artrita reumatoida si hipotiroidismul;

  • modificarile hormonale, de exemplu in timpul sarcinii, care uneori pot afecta tesuturile conjunctive si pot pune presiune asupra nervului median din tunelul carpian;

  • obezitatea;

  • genetica (daca ai un membru al familiei care se confrunta cu sindrom de tunel carpian, prezinti un risc mai mare de a dezvolta si tu boala);

  • folosirea excesiva a instrumentelor vibrante.

​Metode de tratament

Exista multe metode de tratament pentru sindromul de tunel carpian, insa nu toate sunt eficiente pentru toata lumea.

Nu toate cazurile vor cauza probleme pe termen lung, iar unii oameni isi pot ameliora simptomele fara niciun tratament medical. Daca exista o afectiune subiacenta, cum ar fi o glanda tiroida subactiva sau artrita reumatoida, atunci simptomele se pot imbunatati prin tratarea acesteia.

In general, pacientii cu sindrom de tunel carpian aflat in stadiu incipient isi pot ameliora simptomele purtand o atela care sa imobilizeze incheietura mainii in pozitie functionala, luand medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, primind injectii cu corticosteroizi sau prin fiziokinetoterapie.

Daca afectiunea este severa, atunci este esential sa primesti tratament rapid si, in mod normal, ti se va recomanda o interventie chirurgicala.

Operatia este singura care indeparteaza definitiv compresia. In acest fel, suferinta nervului median si simptomele suparatoare vor disparea definitiv.

Desi poate suna infricosator, operatia de sindrom de tunel carpian este, de fapt, o procedura destul de usoara, minim invaziva, cu incizie foarte mica si usor de suportat de pacient. Aceasta consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si, in acest fel, largirea calibrului canalului carpian.

Operatia se realizeaza in regim de spitalizare de o zi, dureaza in jur de 20 de minute si lasa in urma o cicatrice aproape invizibila.

Mai multe detalii despre tratamentul sindromului de tunel carpian poti gasi aici.