24 June 2024

Sfaturi esentiale pentru rutina de seara a copiilor

O rutina de seara bine pusa la punct este esentiala pentru dezvoltarea cat mai armonioasa a copiilor, intrucat sta la baza unui somn odihnitor si lipsit de discutii in fiecare seara. Cu toate acestea insa, stabilirea unui program bine structurat, implicit pregatirea celor mici pentru somn se poate dovedi la inceput o misiune destul de dificila si descurajanta pentru parinti, acestia confruntandu-se adesea cu minute intregi de plans si refuzuri categorice din partea copiilor. Daca si tu te regasesti in acest scenariu si nu stii cum sa gestionezi situatia intr-o maniera cat mai eficienta si blanda, afla ca exista cateva secrete care, adaptate nevoilor celor mici, pot asigura succesul pe termen lung al rutinei de seara, dupa cum urmeaza:

Fa-ti timp pentru joaca de seara. Momentele de joaca inainte de culcare sunt propice pentru a petrece timp pretios impreuna cu copiii, pentru a consolida relatia reciproca si pentru a-ti focaliza toata atentia asupra lor, dupa o zi lunga in care ai fost ocupat fie cu job-ul, fie cu alte sarcini obisnuite. Puterea jocului nu trebuie subestimata. Nu conteaza ce faceti, atat timp cat o faceti impreuna. Mai mult decat atat, joaca de seara este ideala si pentru a-i initia pe cei mici in tainele relaxarii si a starii de bine, vitale pentru un somn linistit si odihnitor, asa ca nu uita sa incluzi aceasta activitate in rutina de seara a copilului tau.

Renunta la electronice cu o ora inainte de culcare. Aceasta este una dintre regulile de baza care trebuie sa fie introdusa si respectata in rutina de seara a fiecarui copil. Expunerea in fata electronicelor face mult mai dificila adormirea si afecteaza in mod semnificativ calitatea somnului, ceea ce inseamna ca utilizarea acestora de catre cei mici trebuie evitata cel putin cu o ora inainte de culcare. Desigur, la fel ca in cazul oricarei alte schimbari, in prima faza este foarte posibil ca majoritatea copiilor sa se opuna si sa se dezlipeasca cu greu de telefon sau tableta si de jocurile lor preferate. Din acest motiv, pentru a-i lasa sa se acomodeze mai usor cu aceasta etapa, este indicat sa reduci treptat timpul pe care acestia il petrec in fata dispozitivelor electronice inainte de culcare.

Cei trei purcelusi

Fa-ti timp pentru a le citi povesti de adormit. Beneficiile aduse de citit in general sunt numeroase. Povestile de adormit chiar pot face minuni in cadrul rutinei de seara a copiilor, determinandu-i pe acestia sa mearga la culcare cu drag si facilitand totodata trecerea de la starea de veghe la cea de somn, dar nu numai. De aceea, fiecare parinte trebuie sa ii ofere celui mic ocazia de a se pregati pentru culcare si de a intra in lumea fascinanta a lecturii alaturi de povestile sale preferate, care sa-l relaxeze si sa-i stimuleze imaginatia si creativitatea totodata. Afla ca acum gasesti cele mai captivante si interesante carti cu povesti de adormit copii online, pe rafturile virtuale ale Editurii DPH, gata sa transforme rutina de culcare intr-o adevarata placere atat pentru micuti, cat si pentru parinti deopotriva. Cei trei purcelusi este un titlu celebru care face deliciul tuturor copiilor, tinandu-i cu sufletul la gura cu fiecare pagina citita si purtandu-i pe taramul magic al viselor, asa ca nu rata sansa de a-l adauga in colectia de carti din biblioteca locuintei tale.

Oferiti o gustare inainte de culcare. Numeroase studii au demonstrat faptul ca un copil care consuma o gustare sanatoasa inainte de culcare va avea un somn mai bun si mai linistit pe parcursul noptii, fara intreruperi. Bineinteles, in calitate de parinte, trebuie sa te asiguri ca gustarea propriu-zisa nu este foarte consistenta, astfel incat sa nu perturbe somnul. Nu in ultimul rand, oferirea unor gustari inainte de culcare poate fi si o modalitate potrivita prin care sa incurajezi comportamentul pozitiv al celor mici si sa-i determini sa deprinda mai usor cele mai bune obiceiuri pentru un somn sanatos si odihnitor, asa ca de ce sa nu incerci?