21 June 2024

Protectia corpului pe timp de vara

Ingrijirea solara nu este doar indicata pe timp de vara ci este obligatorie si ai nevoie de cele mai bune cosmetice. Cu temperaturi calde si zile insorite, vara va invita sa faceti mai multe activitati in aer liber. In mod similar, acestea sunt lunile in care cei mai multi oameni aleg sa ia vacanta, astfel incat acestea sa petreaca, de asemenea, mai multe ore sub razele soarelui, fie pe plaja, la munte sau in alte destinatii turistice.

Dincolo de a nu fi expus toata ziua la plaja pe un sezlong, exista mai multe contexte in care un om este expus: atunci cand joci un meci de fotbal, ai o intalnire la terasa cu prietenii, mergi la o plimbare in aer liber sau chiar si in cazul in care munca ta de zi cu zi reprezinta expunerea la soare pentru o lunga perioada de timp. Prin urmare, este important sa se respecte rutine de fotoprotectie si o ingrijire solara pentru a avea un organism sanatos.

Raze Uva si Uvb

Lumina soarelui este principala sursa de radiatii ultraviolete, dar la fel sunt si solarele de bronzare, a caror utilizare este strict descurajata de specialisti dermatologi. Radiatiile ultraviolete afecteaza ADN-ul celulelor pielii si atunci cand genele care controleaza cresterea celulelor sunt afectate, cancerul de piele este declansat. Razele ultraviolete care cresc riscul acesta, sunt de doua tipuri:

UVA: acestea sunt asociate cu daune pe termen lung si, prin urmare, cauzeaza riduri- dar ele sunt, de asemenea, legate de anumite tipuri de cancer.

UVB: direct deteriorarea ADN-ului celular- sunt cele care cauzeaza in principal arsuri solare si cele mai multe cazuri de cancer de piele.

Fotoprotectorii scad actiunea acestor raze. Aceste produse ajuta pielea si fotoprotectorii fizici sunt adesea combinati, reflectand si dispersand radiatiile si substantele chimice, care absorb radiatiile transformandu-le in energie nedaunatoare.

Factor de protectie solara

Toate produsele de protectie solara sunt etichetate cu un indice, Sun Protection Factor (FPS). Acest numar masoara timpul necesar pentru expunerea la radiatii pentru a produce roseata minima a pielii. Dermatologii recomanda utilizarea de protectie solara cu cel putin factor 30, desi SPF mai mare de 50 ofera doar o mica crestere a protectiei. Retine insa ca nici un protector nu ofera protectie 100% la radiatiile ultraviolete.

Alte tipuri de ingrijire solara

Evitati expunerea la soare intre orele 10 si 16, cand radiatia este mai mare. Dar retine ca in afara acestor ore riscul exista, de asemenea.

Ori de cate ori poti, cauta umbra, fie sub un copac, un acoperis, o umbrela sau cort pe plaja.

Alege imbracaminte adecvata pentru a te proteja de soare, de culoare deschisa si din material de bumbac.

Poarta o palarie de panza, care are o arie mre de acoperire (astfel incat sa acopere si zona gatului) pentru a proteja urechile, ochii, fruntea, nasul, si scalpul. Palariile de tip baseball protejeaza doar capul si atat, dar nu si gatul sau urechile.

Poarta ochelari de soare care blocheaza razele UVA si UVB de la 99% la 100%. Verifica acest lucru pe eticheta inainte de a achizitiona.