18 June 2024

Girl sitting at the dentist's appointment.

Operația de implant dentar – este riscantă sau nu?

Pierderea dinților reprezintă o problemă importantă, deoarece afecteză indirect bunăstarea întregului organismul, iar absența lor poate face o persoană să se simte jenată. În prezent este posibil să restabilim atât absența unui singur dinte, cât și a unei întregi arcade cu ajutorul implanturilor dentare.

Majorității pacienților le este frică de acest tip de intervenție chirurgicală, ca de orice altă operație.  Totuși dacă apelați la un medic implantolog cu experiență, nu trebuie să vă faceți griji. Implantul dentar este o metodă de tratament fiabilă și care vă permite să restabiliți funcționalitatea și estetica chiar și a dinților pierduți de mult timp.

 

Implantul dentar – cât de riscantă este intervenția?

Tratamentul cu implanturi dentare prezinte riscuri minore, care pot fi evitate în totalitate prin alegerea unui specialist cu experiență, a unui brand de implanturi de calitate, și prin respectarea tuturor indicațiilor medicului. Foarte mulți pacienți se tem că organimul va respinge implantul nou inserat, însă riscul ca acest lucru să se întâmple este foarte redus (1-2%).

După ce citesc diverse recenzii pe forumuri, pacienții trec adesea pragul cabinetului stomatologic cu prudență. Găsirea unei clinici cu o bună reputație și a propriului dentist este una dintre problemele importante. Următorul pas este să obțineți sfaturi de calitate de la un implantolog. Pentru a face acest lucru, va trebui să treceți toate testele necesare, pe baza cărora medicul va elabora un plan de tratament și va răspunde la toate întrebările dumneavoastră.

Este important să nu confundăm riscurile cu contraindicațiile acestui tip de tratament, precum boli autoimune, boli sistemice grave, boli oncologice etc.. Dacă vorbim despre riscuri, atunci ar trebui să se separe concepte precum caracteristicile individuale ale organismului, atunci când există riscul de respingere a implantului dentar, și profesionalismul unui specialist în implantologie. În clinicile stomatologice, unde se folosesc echipamente moderne și specialiști în domeniu, intervenția de implant dentar este complet inofensivă pentru corpul uman și oferă un rezultat pozitiv și estetic ridicat. 

 

Avantajele implanturilor dentare

Iată câteva dintre avantajele tratamentului cu implanturi dentare:

  • Astăzi, protetica pe implanturi este cea mai bună soluție pentru refacerea danturii, iar rata de supraviețuire a unui șurub de titan este de 99%.
  • Implantul previne atrofia țesutului osos.
  • Ușurința de întreținere a structurii.
  • Implantul dentar are o durată de viață lungă
  • În cazul tratamentului cu implanturi dentare nu este necesară șlefuirea dinților vecini.
  • Coroana pe implant arată la fel ca un dinte natural.

 

Prin urmare, este greșit să credem că tratamentul cu implanturi dentare este periculos. Rezultatul final și durata perioadei de recuperare sunt influențate de următorii factori:

  • calitatea implantului;
  • profesionalismul medicului;
  • posibile complicații la instalarea implantului.

Este important să adoptați o abordare responsabilă în alegerea unei clinici dentare și a unui implantolog. Trebuie respectate toate prescripțiile medicului curant, astfel încât procesul de reabilitare să decurgă rapid, nedureros și fără complicații. Este important să nu cereți sfaturi de pe forumuri, ci să vă adresați unui medic, care va elabora un plan de tratament pentru fiecare caz în parte și va răspunde la toate întrebările dvs.