18 June 2024

Materialele utilizate pentru cupele excavatoarelor

Dacă te-ai întrebat vreodată din ce tipuri de materiale se fac cupele de excavator, acum vei afla care sunt cele mai frecvent utilizate materiale în știfturi, părți laterale, muchii de tăiere, înveliș și dinți din cupele excavatorului.

Știfturi pentru excavator

Știfturile excavatorului sunt de obicei fabricate din oțel AISI 4130 sau 4140. Seria AISI 4000 sunt oțeluri cu crom molibden. Cromul îmbunătățește rezistența oțelului la coroziune, iar molibdenul îi crește rezistența și întărirea.

Cifra 4, de la începutul fiecărei serii, reprezintă clasa oțelului și principalele componente din aliaj, respectiv cromul și molibdenul. Cifra 1 de pe locul doi reprezintă procentul elementelor de aliere – în cazul acesta există aproximativ 1% crom și molibden în aliaj. Ultimele două cifre sunt concentrația de carbon în trepte de 0,01%, deci AISI 4130 ar avea 0,30% carbon și AISI 4140 ar avea 0,40% carbon.

Oțelul utilizat este de obicei tratat termic cu întărire prin inducție. Prin acest proces de tratament termic se produce o suprafață întărită pentru rezistență la uzură, cu un interior ductil pentru rezistență. E important de reținut că bucșele sunt des realizate din același material ca știfturile. Unele știfturi mai ieftine se fabrică din AISI 1045, un oțel carbon mediu care poate fi întărit.

Părțile cupei excavatorului și muchii de tăiere

De regulă, laturile cupei și muchia de tăiere sunt realizate din placă de oțel AR. Printre cele mai populare clase se numără AR360 și AR400. AR 360 este un oțel cu nivel mediu de carbon, slab aliat, tratat termic pentru a oferi rezistență excelentă la abraziune și rezistență ridicată la impact. Și AR 400 a fost tratat termic, însă oferă rezistență superioară la abraziune și randament. Ambele oțeluri au fost stinse și temperate cu atenție la calitățile produsului, care sunt cheia unei cupe bune. De reținut este că numerele după AR reprezintă duritatea Brinell a oțelului.

Carcasa cupei excavatorului

Carcasa cupei este adesea realizată din ASTM A572 Grad 50 (uneori scris A-572-50), care este un oțel de rezistență superioară, slab aliat. Acest oțel este aliat cu columbiu și vanadiu. Vanadiul ajută la menținerea durității oțelului, calitate a oțelului foarte importantă când vine vorba de materialul utilizat pentru carcasa cupei, deoarece oferă rezistență excelentă, fără a cântări la fel de mult ca oțelurile comparabile, cum ar fi A36. De asemenea, este ușor sudat și format.

Dinți de cupa pentru excavator

În primul rând, este important să știm că există două moduri de fabricare a dinților de cupă: turnarea și forjarea. Dinții de cupă turnați se pot realiza din oțel slab aliat cu nichel și molibden ca elemente principale de aliere. Molibdenul îmbunătățește întărirea și rezistența oțelului și poate contribui și la minimizarea coroziunii punctiforme. Nichelul crește rezistența, duritatea și, de asemenea, ajută la prevenirea coroziunii. Dinții de cupă pot fi, de asemenea, fabricați din fontă ductilă călită izoterm, fiind supuși unui tratament termic pentru uzură și rezistență la impact. Dinții cupei forjate sunt, de asemenea, fabricați dintr-un oțel aliat tratat termic, dar tipul de oțel variază în funcție de producător. Tratamentul termic îmbunătățește proprietățile de uzură și crește rezistența la impact.

Cupele excavatorului sunt fabricate din mai multe materiale diferite, dar toate aceste materiale sunt doar diferite tipuri de oțel sau fier. Tipul de material este ales pe baza metodei de încărcare și fabricație pentru acea piesă.

Dacă ai vreo lucrare și cauți un excavator de închiriat, sau orice tipuri de materiale și utilaje de construcții, Autocompres este ajutorul tău de încredere pentru închiriere buldoexcavatoare și de alte utilaje în județul Covasna!