Cu toții am auzit de ea. Fie că ne place sau nu, fie că am vizionat filmele sale sau nu, numele actriței americane Marilyn Monroe a fost, la un moment dat, pe buzele fiecăruia dintre noi. Asta pentru că Monroe a fost și continuă să rămână un personaj controversat.
Pe numele ei real Norma Jeane Mortenson, actrița a fost fascinată încă din copilărie de lumea Hollywood-ului. Chiar una dintre prietenele mamei sale a fost cea ce i-a spus fetiței că într-o zi va deveni un star de cinema. După ce mama sa a fost internată într-un ospiciu, Norma Jeane a fost trimisă de la o rudă la alta, ducând o viață extrem de instabilă ca, mai târziu, să ajungă în orfelinat. S-a căsătorit cu James Daughtery și, cât timp acesta a fost în război, ea a lucrat la o fabrică de armament.
Între timp, Norma Jeane a devenit model. Ea a apărut pe coperta a numeroase reviste, atrăgând astfel atenția unui producător al 20th Century Fox, Ben Lyon. Tot el a fost și cel ce i-a sugerat schimbarea numelui. Conform lui Lyon, Marylin Monroe avea să fie un nume „sexi și greu de uitat”, datorită dublului M.
În 1946 Monroe a semnat cu 20th Century Fox, ceea ce a dus la sporirea renumelui ei, la scurt timp după aceea ajungând să fie recunoscută pe plan internațional.
Deși primele apariții au fost minore, șarmul lui Monroe avea să îi aducă rolul principal în Niagara, un film noir dramatic. Imaginea să de „blondă prostuță” a fost promovată pentru a stârni umorul în filme precum:„Gentlemen Prefer Blondes” (1953), „How to Marry a Millionaire” (1953), „The Seven Year Itch” (1955).
În 1956, actrița este nominalizată la Globul de Aur pentru rolul în „Bus Stop” (1955). Rolul în „Some Like It Hot” (1959) i-a și adus Globul de Aur. Ultima sa apariție pe ecran a fost în „The Misfits”, alături de Clark Gabel.
De cele mai multe ori, Marilyn Monroe este văzută ca o persoană cu tendințe autodistructive, vulnerabilă și instabilă psihic. Însă ceea ce nu se menționează prea des despre ea este pasiunea arzătoare pentru lectură. Astfel, până în momentul morții sale a deținut 400 de cărți. Totodată, ea era adesea surprinsă de fotografi alături de o carte.
Ultimii ani din viața actriței au fost marcați de suferință, probleme personale și o reputație proastă, cauzată de neseriozitatea sa și de comportamentul dificil. Monroe a decedat la 36 de ani, după o supradoză de medicamente.
Marilyn Monroe a fost căsătorită de trei ori. Tot de atâtea ori a divorțat. Totodată, se spune că a avut relații cu ambii frați Kennedy, iar Marlon Brando a susținut, în autobiografia sa, “Songs My Mother Taught Me”, că ar fi avut o relație cu ea. Relațiile actriței au fost mereu în atenția presei. Mai mult, în biografia despre J.Edgar Hoover, a lui Anthony Summers, se spune că ea obișnuia să sune frecvent la Casa Albă, în 1962, și că atunci când John Kennedy a încheiat relația, ea s-a apropiat de Robert Kennedy.
În încheiere, recomand trei filme cu și despre Marilyn, ce o prezintă în diferite ipostaze – de la inocență la feminitate și, în final, la autodistrugere.
Some Like It Hot (1959) – este o comedie savuroasă, cu multe răsturnări de situație.
My Week with Marilyn (2011) – este un film ce o portretizează pe actriță în ultimele ei zile, surprinzând stările prin care aceasta a trecut spre finalul vieții
Norma Jeane and Marilyn (1996) – surprinde imaginea actrițe și impactul pe care faima îl are asupra ei.
Roxana Petre
Nu rata
Celebritate, Jackie Collins