20 June 2024

Marea istorie a trandafirilor

Trandafirii au o istorie lungă și plină de culoare. Conform dovezilor fosile, trandafirul are 35 de milioane de ani. Astăzi, există peste 30.000 de soiuri de trandafiri și are cel mai complicat arbore genealogic dintre toate speciile de flori cunoscute.

Cultivarea trandafirilor a început cel mai probabil în Asia în urmă cu aproximativ 5000 de ani. Ei au făcut parte din experiența umană de atunci, iar mențiunile despre floare sunt țesute într-o mulțime de povești din lumea antică.

Și există atât de multe povești frumoase care includ trandafiri de-a lungul veacurilor pe care cu toții le putem recunoaște.

Mitologia greacă ne spune că Afrodita a fost cea care a dat numele trandafirului, dar a fost zeița florilor, Chloris, cea care l-a creat. Într-o zi, în timp ce Chloris făcea curățenie în pădure, a găsit corpul neînsuflețit al unei nimfe frumoase. Pentru a îndrepta această greșeală, Chloris a cerut ajutorul Afroditei, zeița iubirii, care i-a dat frumusețea; apoi l-a chemat pe Dionysos, zeul vinului, care a adăugat nectar pentru a-i da un parfum dulce. Când le-a venit rândul, cele trei Grații i-au dat lui Chloris farmec, strălucire și bucurie. Apoi Zephyr, Vântul de Vest, a suflat norii, astfel încât Apollo, zeul soarelui, să poată străluci și să facă floarea să înflorească. Și așa Trandafirul a fost…

Într-o altă poveste, o veche legendă hindusă, Brahma (creatorul lumii) și Vishnu (protectorul lumii) s-au certat dacă lotusul era mai frumos decât trandafirul. Vishnu a susținut trandafirul, în timp ce Brahma a susținut lotusul. Dar Brahma nu mai văzuse niciodată un trandafir și când a făcut-o, s-a retractat imediat. Ca recompensă, Brahma a creat o mireasă pentru Vishnu și a numit-o Lakshmi — ea a fost creată din 108 petale de trandafir mari și 1008 mici.

Câteva mii de ani mai târziu, de cealaltă parte a lumii, în Creta, există Frescuri care datează din c. 1700BC ilustrând un trandafir cu flori roz cu cinci pedale. Descoperirile de morminte din Egipt au scos la iveală coroane făcute cu flori, cu trandafiri printre ele. Coroana din mormântul lui Hawara (descoperită de arheologul englez William Flinders Petrie) datează din aproximativ anul 170 d.Hr. și reprezintă cea mai veche înregistrare păstrată a unei specii de trandafiri încă în viață.

Trandafirii au devenit mai târziu sinonim cu cele mai grave excese ale Imperiului Roman când țăranii au fost reduși la creșterea trandafirilor în locul culturilor alimentare pentru a satisface cerințele conducătorilor lor. Împărații și-au umplut băile de înot și fântânile cu apă de trandafiri și s-au așezat pe covoare din petale de trandafiri pentru sărbătorile și orgiile lor. Trandafirii erau folosiți ca confetti la sărbători, în scopuri medicinale și ca sursă de parfum. Heliogabal obișnuia să-și facă duș pe oaspeți cu petale de trandafiri care se prăbușeau de pe tavan în timpul festivităților.

Trandafiri criogenati : www.trandafiricriogenati.com in cupola de sticla

În timpul secolului al XV-lea, facțiunile care luptau pentru a controla Anglia au folosit trandafirul ca simbol. Trandafirul alb reprezenta York , iar trandafirul roșu simbolizează Lancaster . Deloc surprinzător, conflictul dintre aceste facțiuni a devenit cunoscut sub numele de Războiul Trandafirilor.

În secolul al XVII-lea, trandafirii erau atât de solicitați, încât trandafirii și apa de trandafiri erau considerate drept mijloc legal. În această calitate, erau folosiți ca troc în piețe, precum și pentru orice plăți pe care oamenii de rând trebuiau să le facă către regalitate. Soția lui Napoleon, Josephine, iubea trandafirii atât de mult încât a stabilit o colecție extinsă la Chateau de Malmaison, o proprietate la șapte mile vest de Paris. Această grădină cu peste 250 de soiuri de trandafiri a devenit decorul lucrării lui Pierre Joseph Redoute ca ilustrator botanic și aici Redoute și-a completat colecția de acuarele „Les Rose”, care este încă considerată una dintre cele mai bune înregistrări ale ilustrației botanice.

Trandafirii cultivați nu au fost introduși în Europa decât la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Aceste introduceri au venit din China și au fost înfloritoare repetate, făcându-le de mare interes pentru hibridizatorii care nu mai trebuiau să aștepte o dată pe an ca trandafirii lor să înflorească.

Din această introducere, experții de astăzi tind să împartă toți trandafirii în două grupuri. Există „trandafiri vechi” (cei cultivați în Europa înainte de 1800) și „trandafiri moderni” (cei care au început să fie cultivați în Anglia și Franța la începutul secolului al XIX-lea).

Până la începutul secolului al XIX-lea, toți trandafirii din Europa erau nuanțe de roz sau alb. Simbolul nostru romantic al trandafirului rosu a venit pentru prima data din China in jurul anului 1800. Trandafirii verzi neobisnuiti au sosit cateva decenii mai tarziu.

Trandafirii galbeni strălucitori au intrat în paletă în jurul anului 1900. Francezul Joseph Permet-Ducher a fost creditat cu descoperirea. După mai bine de 20 de ani de reproducere a trandafirilor în căutarea unui soi galben rezistent, norocul s-a schimbat când într-o zi a dat pur și simplu peste o floare galbenă mutantă pe un câmp. De atunci avem trandafiri galbeni și portocalii