13 June 2024

Istoria calculatoarelor

In zilele noastre, calculatoarele sunt ceva normal, folosindu-le in aproape fiecare aspect al vietii noastre; e-mailuri, streaming, social media, la serviciu si bineinteles pentru jocuri. Intrebarea este daca stim cu adevarat de unde provine aceasta tehnologie? Stiti cine a inventat primul computer sau primul computer modern?

Calculatoarele in 1977

Primul val de computere pentru acasa, „The Trinity”, asa cum este numit de Byte Magazine a aparut in 1977. Acestea au fost modelele TRS-80 din care s-au vandut peste 10.000 in prima luna de unde si numele de microprocesor Z80.

Commodore PET a folosit microprocesorul MOS 6502 nou comercializat si a fost rapid invins de Apple II datorita graficii sale colorate si chiar a venit cu jocul „Breakout” pe caseta ca standard. Toate acestea ofereau 4KB sau 8KB RAM, foloseau limbajul de programare BASIC si diskete.

In prezent, poti gasi pe Dab It cele mai moderne calculatoare si laptopuri SH, dar, dupa cum vezi realitatea nu a fost tot timpul asa.

Calculatoarele in 1978

Discheta de 5 ¼” a fost lansata si, desi au existat versiuni anterioare, acestea erau prea scumpe pentru computer. 5 ¼” a fost cea mai comuna forma de stocare a datelor de pe computer pana la lansarea CD-ului.

Primul laptop a aparut in 1981

In acest an, au fost lansate atat Osborne 1, cat si Epson HX-20. Osborne 1 cantarea 24 de lire sterline, nu avea baterie si un ecran CRT de 5 inchi. Epson avea un ecran LCD de 120×32 pixeli, o imprimanta mica si o baterie reincarcabila.

IBM PC 5150 a fost, pentru multi, computerul pe care si-l amintesc ca fiind original. Avea doua unitati de discheta de 5,25 inchi, 64KB RAM si BIOS de succes, atat de reusit incat a condus la un grup de noi produse numite „compatibile cu IBM”, inclusiv Compaq, Dell si HP.

Calculatoarele in 1982

Commodore 64 a fost cel mai bine vandut computer personal unic vreodata, cu peste 20 de milioane vandute pana in 1994. In 1983, vindea la fel de multe unitati ca orice alt computer combinat datorita costului scazut si disponibilitatii in magazinele de vanzare cu amanuntul.

Primul PC Apple Macintosh a aparut in 1984

Domnia Apple a continuat cu Macintosh, oferindu-le multora prima privire asupra unei GUI sau a unei interfete grafice de utilizator, o parte vitala a oricarui PC modern.

In acest an, una dintre cele mai mari schimbari a venit pentru computer, CD-ROM-ul, au trecut cativa ani pana cand au aparut CD-R & RW, dar CD-ul a permis stocarea mai mare si gestionarea mai usoara a datelor.

Primul Windows in 1985

S-a nascut Windows 1.0, oferind interfata GUI a Mac-ului Windows si renuntand la MS-DOS. Acesta a fost numit de Gates drept „software unic conceput pentru utilizatorul serios de PC”, folosind meniuri derulante, pictograme, bare de defilare si casete de informatii, precum si mult iubitul MS Paint.

Calculatorul in 1990

Windows NT a fost lansat; o alta interfata in stil GUI si o imbunatatire a versiunii 1.0, starnind probleme legale intre Microsoft si Apple cu privire la modul in care arata si se utiliza software-ul.

Tim Berners-Lee a construit si World Wide Web in 1990, oferindu-ne prima privire asupra internetului asa cum il cunoastem astazi. Acesta a inclus; HTTP – cel mai important protocol de internet, HTML – un limbaj de codare web si primul browser web, server web si pagini web care descriu proiectul.